• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Fotografie Śląskie klimaty

Kriegslok

Znany użytkownik
Reakcje
261 0 0
W starych szpargałach znalazłem wycinek z jakiejś gazety sprzed lat, który może zainteresuje kolegów ze Śląska (i nie tylko). Niestety źródłem zainteresowania lekturą tej notatki może być tylko ilość piramidalnych bzdur, które w niej zawarto.
P1020446.JPG

Pm37

Znany użytkownik
Reakcje
99 0 0
Nie, zapomniałem o tym zaznaczyć w poprzednim poście. Natomiast zaznaczyłem w drugim temacie - parowozowy hydepark :) Nie są to moje zdjęcia, absolutnie - ale odnalazłem je i postanowiłem tutaj pokazać. Nie byłem pewien czy są znane, czy nieznane, bo osobiście to ja je pierwszy raz dzisiaj na oczy zobaczyłem i od razu uległem ich urokowi. :) Mam nadzieję, że nikomu nie zepsuło to zabawy ani nie złamało nijak regulaminu. Przecież nie o to chodziło :) Osobiście uznaję każde jedno zdjęcie - i nie pytam o ich autora - z lat PRL-u z Górnego Śląska za bardzo cenne. Dlaczego więc nie podzielić się z innymi?

yahya

Znany użytkownik
Reakcje
70 2 0
Nie, zapomniałem o tym zaznaczyć w poprzednim poście. Natomiast zaznaczyłem w drugim temacie - parowozowy hydepark :) Nie są to moje zdjęcia, absolutnie - ale odnalazłem je i postanowiłem tutaj pokazać. Nie byłem pewien czy są znane, czy nieznane, bo osobiście to ja je pierwszy raz dzisiaj na oczy zobaczyłem i od razu uległem ich urokowi. :) Mam nadzieję, że nikomu nie zepsuło to zabawy ani nie złamało nijak regulaminu. Przecież nie o to chodziło :) Osobiście uznaję każde jedno zdjęcie - i nie pytam o ich autora - z lat PRL-u z Górnego Śląska za bardzo cenne. Dlaczego więc nie podzielić się z innymi?
Ten autor ma jeszcze ciekawsze cztery inne albumy z Polski z 1980 r., choć nie z Górnego Śląska, a Dolnego:
https://www.flickr.com/photos/r_walther/albums

Natomiast te zdjęcie ma swój klimat, ale to okolice Międzyrzecza w Lubuskiem.
https://www.flickr.com/photos/r_walther/16718631334/in/album-72157649987806953/

Ostatnio edytowane:

Pm37

Znany użytkownik
Reakcje
99 0 0
Czy ktoś z państwa obecnych tutaj dysponuje może zdjęciami z Kochłowic? Myślę tutaj o zdjęciach historycznych, nie współczesnych. Byłoby niesamowitą rzeczą popodziwiać linię 141, 164 albo 171, jeśli oczywiście chociaż jedno takie zdjęcie istnieje. :)

Krzysztof Koj

Znany użytkownik
Reakcje
636 3 1
To wagon chłodnia należący do FS i włączony do wspólnego parku wagonów INTERFRIGO.
Swoją drogą jest to akurat wspaniały przykład tego, że w pociągach towarowych PKP kursowały na co dzień liczne wagony obcych zarządów kolejowych (i to na przestrzeni wszystkich tzw. "epok"!) i nie myślę tu nawet o wagonach należących do OPW, takich zarządów jak DR, CSD, MAV, CFR, czy BDZ, ale o wagonach DB, FS, SNCF itd.
Oczywiście "w drugą stronę" było dokładnie tak samo, czyli wagony towarowe PKP kursowały normalnie na liniach w/w zarządów kolejowych.
Ostatecznie taka była przecież istota umowy RIV, której jednym z członków założycieli były właśnie PKP...
A piszę o tym, ponieważ na przeróżnych spotkaniach i imprezach modelarskich w Polsce trudno spotkać składy pociągów towarowych PKP, w których pojawiałyby się modele wagonów innych zarządów oprócz PKP. Jest to zupełnie nienaturalne, osobiście bardzo mnie razi i myślę, że najwyższy czas to zmienić :)!

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.046 6 0
- apropo wagonow obcych zarzadow na szlakach PKP , to widzialem jakis czas temu taka platforme
foto z netu http://bahnbilder.warumdenn.net/2427.htm w skladzie PKP Cargo , na wroclawskich Soltysowicach , z tego co mi utkwilo w pamieci to te staroswickie diamondy i ladunek -ogromnej powirzchni plyte wygladajaca na metalowa ustawiona pod skosem -dolna krawedzia w tym zaglebieniu - myslalem w pierwszym momencie ,ze mi sie przewidzialo ,- trwalo to kilka sekund- pociag gnał mysle sobie wagon towarowy w dzisiejszych czasach na blachowych diamondach !? - i zaden zabytek , - a niedawno na stronie liliputa znalazlem wlasnie zdjecie takiego wagonu - wiec nie przewidzialo mi sie ..
-Kolega Kris wybaczy ta dygresje