• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Fotografie Śląskie klimaty

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.688 112 11
Reakcje
130 3 0
Cześć, wrzucam kilka zdjęć (niestety z dalszej odległości) pyskowickiego taboru. Ogólnie widać, że nie jest w najlepszym stanie a i jego zabezpieczenie woła o pomstę ...
Zobacz załącznik 1071919
Zobacz załącznik 1071920
Zobacz załącznik 1071921
Zobacz załącznik 1071922
Zobacz załącznik 1071923
Jest to skansen prywatny, działający bez wsparcia samorządów itd., itd. Tylko opierający się na zwykłych ludziach. Więc możesz ich wspomóc przynajmniej 1% od podatku.

OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.186 66 5
"SM31-037 z wyrobami metalowymi, przypuszczalnie z Huty Pokój, po zmianie kierunku jazdy i ręcznym przełożeniu rozjazdu dawnego posterunku Ruda Orzegów, zjeżdża powoli do stacji Ruda Chebzie. Na popychu niewidoczna SM31-094. W oddali widać wieżę Kościoła św. Józefa w Rudzie Śląskiej oraz koksownię w Zabrzu Biskupicach. Widoczny na pierwszym planie nasyp linii 187 jest czarny od notorycznych usypów węgla. Kilka chwil wcześniej, na widok mojego sprzętu fotograficznego, zniknęli z kadru zbieracze resztek czarnego złota. Kilka miesięcy później, w jesieni nastąpiła eskalacja usypów i składy z węglem były eskortowane przez SOK-istów, którzy puszczali psy biegnące za pociągiem poruszającym się 20 km/h, a nawet to nie wystarczało. Zostałem uprzedzony przez miejscowych, żeby unikać ładownych składów węglowych, więc później już tam nie przyjeżdżałem". Ruda Orzegów, 2 maja 2005 roku.

Ruda Orzegów 2005.jpg

https://wrphoto.eu/details.php?imag...gBGDK7kysQfpzF7QFQ_aem_R2VBw9XlfMrYou1J2ZsbvA

prezesedi

Aktywny użytkownik
Reakcje
366 2 0
Cześć.
09.03.2025 nastąpiło wyłączenie z ruchu przystanku osobowego Katowice Brynów.
Sam przystanek mają zastąpić dwa inne - pierwszy znajdujący się bliżej centrum ma otrzymać ponownie nazwę Katowice Brynów i ma się znajdować w bezpośrednim sąsiedztwie autostrady A4 i w pobliżu nowo wybudowanego stadionu GKS Katowice; drugi przystanek pomiędzy obecnym Brynowem a Ligotą ma otrzymać nazwę Katowice Kokociniec.

Dzień wcześniej wybrałem się tam, by uwiecznić na zdjęciach to, co niebawem przejdzie do historii.
100_0299.JPG

Widok z wiaduktu w kierunku centrum Katowic
100_0301.JPG

Widoczne na zdjęciach perony mają zostać wyburzone a w ich miejscu powstaną dwa dodatkowe tory. W zamyśle dwa zewnętrzne mają odpowiadać za ruch lokalny, a dwa wewnętrzne (obecne) za ruch dalekobieżny.
100_0306.JPG

W tle widoczne zabudowania wygaszonej już kopalni "Wujek" z szybami "Krakus" (niższy, nieco za drzewem) i "Lechia".
100_0313.JPG

100_0316.JPG

Widok z poziomu peronów kierunek Katowice
100_0318.JPG

Widok w kierunku Katowice Ligota (Tychy, Wisła, Wodzisław). Na skarpie po lewej za drzewami znajduje się reszta torów do kopalni.
100_0321.JPG

Ostatnio edytowane:

prezesedi

Aktywny użytkownik
Reakcje
366 2 0
Dla upamiętnienia, wstawiam także kilka tablic informacyjnych i ostatni rozkład jazdy
100_0329.JPG
100_0330.JPG
100_0331.JPG

Widok w kierunku centrum i znajdująca się nieco za przystankiem nastawnia
100_0341.JPG
100_0353.JPG

Kierunek Katowice Ligota i widoczne nachylenie torów
100_0357.JPG

Zejścia na perony
100_0368.JPG

hamulcowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.157 26 1
"SM31-037 z wyrobami metalowymi, przypuszczalnie z Huty Pokój, po zmianie kierunku jazdy i ręcznym przełożeniu rozjazdu dawnego posterunku Ruda Orzegów, zjeżdża powoli do stacji Ruda Chebzie. Na popychu niewidoczna SM31-094. W oddali widać wieżę Kościoła św. Józefa w Rudzie Śląskiej oraz koksownię w Zabrzu Biskupicach. Widoczny na pierwszym planie nasyp linii 187 jest czarny od notorycznych usypów węgla. Kilka chwil wcześniej, na widok mojego sprzętu fotograficznego, zniknęli z kadru zbieracze resztek czarnego złota. Kilka miesięcy później, w jesieni nastąpiła eskalacja usypów i składy z węglem były eskortowane przez SOK-istów, którzy puszczali psy biegnące za pociągiem poruszającym się 20 km/h, a nawet to nie wystarczało. Zostałem uprzedzony przez miejscowych, żeby unikać ładownych składów węglowych, więc później już tam nie przyjeżdżałem". Ruda Orzegów, 2 maja 2005 roku.

Zobacz załącznik 1118202

https://wrphoto.eu/details.php?imag...gBGDK7kysQfpzF7QFQ_aem_R2VBw9XlfMrYou1J2ZsbvA
W prawym dolnym rogu zdjęcia widać chyba fragment bunkra budowanego przed II WŚ w ramach Śląskiego Rejonu Umocnionego.

Reakcje
959 5 1
A co tam robi EN57 Kolei Mazowieckich?
Koleje Śląskie wydzierżawiły jakiś czas temu dwie jednostki EN57AKM od Kolei Mazowieckich oraz dwie EN57AL od Kolei Dolnośląskich. Można je głównie spotkać na liniach: S7 ( Katowice - Racibórz ), S71 ( Katowice - Chałupki), S31 ( Katowice/Mysłowice - Oświęcim ), S8 (Katowice/Chorzów Batory - Lubliniec ) oraz w soboty S1 na trasie Gliwice - Dąbrowa Górnicza Ząbkowice.