Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
No to rzut beretem jest... Ale analizując rozkłady jazdy widać, że parowozy obsługujące linię 368 (Szamotuły-Międzychód) stacjonowały w Międzyrzeczu - jeden poranny kurs zawsze był z/do Międzyrzecza. Więc pewnie i wagony miały tam przydział ...
Powróciłem do kiedyś pokazanych cystern gazowych - co prawda trudno powiedzieć, że to konkretny typ z PKP ale podlegają polonizacji. Poprzednio pomarańczowe paski malowane metodą maskowania wyszły słabo. teraz położyłem kalki. W przyszłości dostaną jeszcze polskie tablice i może jakieś dodatkowe oznakowania typu ORLEN...
A tymczasem okalkowałem i spatynowałem zestaw specjalny zaprojektowany przez @pado . Inspiracją dla niego są:
Na razie wygląda to już dość podobnie, choć praca nad detalami i oczywiście nad koparką jeszcze mnie czeka:
Chcę jeszcze wyrzeźbić taki wagon do kompletu:
Całość uzupełni dźwig z platformą i kontener na platformie. Myślę, że zestaw będzie ciekawy i niepowtarzalny - pewnie jedyny taki na świecie w skali 1:220.
Super to wszystko wyglada. Jednak mam kilka prześwietnych rad
Weglarce bym "zardzewił" zewnętrze i okurzyłbym miałem węglowym. Z kolei w eszelonie "bewupy" (czy co to tam jest) pociągnąłbym matem. Żółtkom bym kolor nieco "wyblakł".
Super to wszystko wyglada. Jednak mam kilka prześwietnych rad
Weglarce bym "zardzewił" zewnętrze i okurzyłbym miałem węglowym. Z kolei w eszelonie "bewupy" (czy co to tam jest) pociągnąłbym matem. Żółtkom bym kolor nieco "wyblakł".
Z tym pordzewieniem w środku dla nówki od zewnątrz to masz rację. Pytanie jaka powinna być od środka ? Szara i lekko przybrudzona czarnym pyłem ? No i kilka trochę bardziej zmęczonych węglarek z mojej kolekcji: