Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
A tymczasem popularnego "bananowca" przerobiłem na Kddet'a. Przemalowanie + kalka + patynka. Dla zilustrowania możliwości pokazuję też jak wychodzi kalkomania w 1:220 - to oczywiście zbliżenie znacznie większe niż okiem nieuzbrojonym można zobaczyć.
Po zmyciu napisów i wyschnięciu modeli najpierw podkład - dostosowany do koloru ostatecznego - dla jasnych to biały CITADEL a dla ciemnych ciemnoszary
W przypadku talbotów jako główne farby użyte były Tamiya w sprayu:
TS 32 - szary (Haze Grey)
TS 33 - brązowo-czerwony (Dull Red)
TS 93 - niebieski (Pure Blue)
TS 16 - żółty (Yellow)
W malowaniu brązowo-czerwonym czasem też dla lekkiego różnicowania koloru jako dolna warstwę daję TS1 lub TS69 (odcienie brązowego)
No wreszcie zmobilizowałem się do dokończenia węglarki inspirowanej typem 408W - projekt zaczęty był tutaj: http://forum.modelarstwo.info/threads/zntk-mini.29885/page-10 (gdzieś w połowie strony).
Wreszcie został pomalowany i dostał kalki oraz ślady eksploatacji:
Jeszcze druga strona i przypomnienie wielkości:
No i dodałem ładunek. Tym razem złom (do jego powstania przyczynił się i inspiracją i pewnym drobiazgiem kolega @pado :
Na warsztacie SP47 (docelowo 01) z projektu 3D na Shapeways kolegi @pado . Na razie pomalowana i osadzona na podwoziu. Czeka jeszcze na oznaczenia i blaszki by skończyć dach i żaluzje a potem jeszcze dokończenie śladów eksploatacji (w założeniu lekkich) oraz oszklenie. Mimo że nie jest skończona - już ją lubię..
Super, ale zderzaki wydają mi się zdecydowanie za małe. Może i są wymiarowe w skali (przypominam sobie podobną dyskusję o wagonach Z), ale moim zdaniem nie trzymają proporcji. Może reszta jest za duża (zwłaszcza reflektory), może coś innego jest nie tak, ale wrażenie pozostaje.
Super, ale zderzaki wydają mi się zdecydowanie za małe. Może i są wymiarowe w skali (przypominam sobie podobną dyskusję o wagonach Z), ale moim zdaniem nie trzymają proporcji. Może reszta jest za duża (zwłaszcza reflektory), może coś innego jest nie tak, ale wrażenie pozostaje.
Sam też niestety mam takie wrażenie i obawiam się, że tak jest. Będzie trzeba pomyśleć chyba nad inną opcja wykonania zderzaków tak by tarcze były większe