• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Mój ZNTK ZNTK Gdynia

JSz

Aktywny użytkownik
Reakcje
197 11 0
Nasypało ostatnio trochę śniegu, więc aby nie zasypało szlaku na modułach, powstały przeciwśniegowe zapory kolejowe (only hand made!).
Wiem, że 4 szt. to zdecydowanie za mało.
Posiada ktoś zdjęcia oryginałów w zimowej aurze? :niepewny: Zobacz załącznik 1095581
To się chyba nazywało potocznie płotki przeciwśnieżne.
Kawał dobrej roboty, przywołującej wspomnienia z dawnych lat.

OP
OP
dgajus

dgajus

Moderator Grupy SKMK
SKMK
Reakcje
3.679 42 1
Jeżeli ktoś chciałby przewieźć pasażerów w cztero-członowym wagonie piętrowym i aby wyglądało to w miarę na średnio obłożony pociąg to musi przygotować ok. 40 postaci, wychodzi po 5 osób na piętro.
Pasażerowie są jednak bardzo zmęczeni i znużeni, bo czekają na montaż oświetlenia ... w między czasie wagon zdążył się "pobrudzić" ...

tn_IMG_20250209_215720152_HDR.jpg

Załączniki

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.723 65 3
Pasażerowie pewnie zmęczeni długą podróżą ;).
W kwestii kolorystyki wnętrz to ja zupełnie nie kojarzę czerwonej tapicerki w Bipach. Owszem taki kolor był stosowany w Bohunach, 120A i części EN57. W Bipach tapicerka była albo ciemno zielona albo ciemno beżowa. W Bipach z najnowszych serii produkcyjnych raczej bym obstawiał ciemno beżowy kolor tapicerki.

t_domagalski

Znany użytkownik
Reakcje
1.583 19 9
...powstały przeciwśniegowe zapory kolejowe (only hand made!).
Posiada ktoś zdjęcia oryginałów w zimowej aurze? :niepewny:
Zdjęć nie mam. Ale potwierdzam, że stawiane były tak, jak pokazałeś.
Zdjęcie podlinkowane przez @Magic pokazują początek konstrukcji. Pierwsze dwa płotki był zazębiony mocniej, na ok. połowę długości, w celu zapewnienia stabilności. Płotki w środku konstrukcji były zazębione tylko tymi wystającymi skrajnymi deskami.

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
11.808 179 15
W kwestii kolorystyki wnętrz to ja zupełnie nie kojarzę czerwonej tapicerki w Bipach. Owszem taki kolor był stosowany w Bohunach, 120A i części EN57. W Bipach tapicerka była albo ciemno zielona albo ciemno beżowa. W Bipach z najnowszych serii produkcyjnych raczej bym obstawiał ciemno beżowy kolor tapicerki.

459196369_3208600709275536_7349780463807629271_n.jpg

Pantograf

Znany użytkownik
Reakcje
1.025 63 25
Najlepiej by wyglądały jakby były w różnej patynie np.3 odcienie i wymieszane.
Pokazane "plotki" robiłem dla kogoś w jednej bazie. Dalsze wykończenie zależy od odbiorcy. Nie mniej wahał bym się aby aż tak ciemna platynę robić aby wpadało w czerń. Ciemny odcień i tak wyjdzie robiąc fot.

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.723 65 3
A to ciekawe. W mojej okolicy jak jeszcze Bipy były w eksploatacji nie spotkałem siedzeń w czerwonym kolorze. Teraz się zastanawiam czy w tym kolorze tapicerka była od nowości w jakiejś partii dostaw czy jest to wynikiem napraw okresowych.

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
4.110 9 0
A to ciekawe. W mojej okolicy jak jeszcze Bipy były w eksploatacji nie spotkałem siedzeń w czerwonym kolorze. Teraz się zastanawiam czy w tym kolorze tapicerka była od nowości w jakiejś partii dostaw czy jest to wynikiem napraw okresowych.
Faktycznie, ten czerwony kolor obić pojawił się później, w trakcie napraw okresowych wagonów. Zresztą, na zamieszczonym zdjęciu widoczne są "pozostałości" oryginalnego obicia - jasny i ciemny brąz (zagłówki, oparcia, podłokietniki). Widać, że brakowało kasy na ujednolicenie kolorystyki i oszczędzano na wszystkim ... ;)

OP
OP
dgajus

dgajus

Moderator Grupy SKMK
SKMK
Reakcje
3.679 42 1
SU45-213 ma założone oznaczenia od Ostbahn-a, nie sądzę, aby model był wcześniej przemalowywany. Co do innych oznaczeń - niech wypowiedzą się ci, co takowe nakładali - to jest kwestia dobrego spasowania.

newermind

Łowca cech
Zespół forum
ŁKMK
Reakcje
3.647 45 1
Witam, czy jest możliwe zrobić oznaczenia przestrzenne bez malowania modelu?
Wetnę się troszkę Darkowi w wątek, ale z doświadczenia wiem, że położenie takich samych oznaczeń jak na fabrycznym modelu, to nie jest większy problem, ale nawet usunięcie fabrycznych i nałożenie zupełnie innych, też nie stanowi problemu.
Da się zrobić oba warianty, bez przemalowywania całego modelu.

OP
OP
dgajus

dgajus

Moderator Grupy SKMK
SKMK
Reakcje
3.679 42 1
Nastała jakaś moda na nowe pulpity do lokomotyw SP/SM42. Zrobiłem sobie i ja... trochę niechlujnie, ale raczej nie będzie szans na ujrzenie tego niechlujstwa przez szyby w kabinie. Fotele celowo nieco odsunąłem, niech chociaż w jednym egzemplarzu mechanicy mają ... całe nogi.
Blaszka trawiona od Ostbahn.
IMG_20250218_205753290.jpg

IMG_20250218_205404831 (1).jpg

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.827 444 99
SU45-213 ma założone oznaczenia od Ostbahn-a, nie sądzę, aby model był wcześniej przemalowywany. Co do innych oznaczeń - niech wypowiedzą się ci, co takowe nakładali - to jest kwestia dobrego spasowania.
Nie tylko "spasowania" (jak się domyślam kolega ma na myśli ich wymiar), ale także jest to kwestia takiego ich zamocowania, by zaraz nie odpadły oraz by nie uwalić modelu klejem. To nie jest takie proste zakładając, że powierzchnia bocznej ściany modelu jest dość gładka, więc siła trzymająca napis też musi wynikać z faktu jak ów klej wniknie w powierzchnię... Nie wiem, czy nie należało by ją przed klejeniem jakoś przygotować (zmatowić?)...

Mi to średnio wychodzi, dlatego (przynajmniej na razie) stawiam na kalkomanie.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 13
Tabor 2
Tabor 3
Tabor 9
Tabor 9