• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Mój ZNTK ZNTK Flotoma

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
5.055 33 1
Szanowni Koledzy
Wpisy na temat aerografów przeniesiono do tego tematu .
Nie zaśmiecajmy tak ciekawego tematu Tomkowi.
Swój wpis usunę za parę dni - teraz ma charakter informacyjny dla kolegów ,którzy się tutaj wypowiadali na temat tego narzędzia.

OP
OP
Flotoma

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
6.560 5 0
Na potrzeby pomalowania bandaży na kołach do budowanego modelu Ty2 zbudowałem przyrząd, który planowałem wykonać od kilkunastu lat. Zawsze brakowało czasu albo chęci. W końcu powstał i powinien posłużyć również przy budowie innych modeli. Wykorzystałem fragment uniwersalnej prowadnicy do szuflad, przerobiony cokół mocowania zawiasu meblowego (jeszcze z czasów PRL-u), całkiem sprawny zestaw: silnik zblokowany z przekładnią dający 300 RPM przy 6V, pas transmisyjny i dorobione koło pasowe. Koło pasowe posiada możliwość przesuwania się na osi napędowej. W związku z tym, jeżeli zajdzie konieczność pomalowania bandaży na zestawie kołowym z zamocowanym kołem zębatym, pas przesunie się w jedną stronę.
Stałe obroty oraz mocowanie zestawu kołowego eliminujące luzy sprawia, że po umiejętnym przystawieniu pędzla z farbą powstanie bandaż.

Zobacz załącznik 581936 Zobacz załącznik 581937
Jakiś czas temu stworzyłem film przedstawiający urządzenie do malowania bandaży na kołach parowozów w pracy. Zapraszam!

OP
OP
Flotoma

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
6.560 5 0
Na potrzeby pokazu makiety Wysokiej na INTERMODELLBAU 2025 w Dortmundzie "sprężyłem się" i wykonałem planowaną po zakupie modelu konwersję fabrycznego modelu SM31-012 na numer 062 i przynależność do DOKP Pomorska, Szczecin Port Centralny. W Internecie można przeczytać fajne wspomnienie byłego dyżurnego ruchu:
Wysoka Gorzowska
Autor napisał o wizycie SM31 z Mdp Choszczno. Numer 62 jaki odwzorowałem jako nowy przybył do Szczecina w 1978 roku. W 1985 przeszedł na stan Choszczna. To trochę za późno jak na realia odwzorowane na makiecie Wysokiej. Dlatego zastosowałem "kompromis modelarski" i przypisałem model do Szczecina. Być może Ryszard Chaszcz widział numer 62?

SM31_062_TF.jpg

Zapraszam na film pokazujący etapy konwersji modelu. Ponieważ model został opracowany na bardzo wysokim poziomie, moja ingerencja polegała na przewierceniu uch od paneli dachowych, zamontowaniu haka a'la Weinert. Dodałem figurki maszynisty i pomocnika, zmieniłem numer i przynależność oraz odwzorowałem delikatną patynę. Zabiegi patynujące można z powodzeniem zastosować na innych modelach.

Trochę ujęć lokomotywy w ruchu nakręcił kolega z Niemiec:

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 13
Tabor 2
Tabor 3
Tabor 9
Tabor 9