• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Mój ZNTK ZNTK Flotoma

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.632 443 99
@Flotoma , a propos tej Lux Torpedy, czy cały czas malujesz farbami Weinert'a aerografem? Bardzo ładnie pomalowane. I ta subtelna patynka (y)
Na "gołym" odlewie budy nitów, 'grilla' i innych szczegółów nie widać, ale po pomalowaniu i spatynowaniu wszystko pięknie jest podkreślone.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.632 443 99
To ja ześlę na swą skromną osobę lincz. Model piękny ale szyby głęboko osadzone... niemały koszmar. Trzy, dwa, jeden. Linczujcie mnie.
Fakt. Szczególnie to z prawej strony. Zapewne w realu źle to nie wygląda, na zdjęciach zawsze wszystko widać. Może to związane jest z 'fabrycznym'' spasowaniem formy do szybek? Strzelam, że tak wykonane oszklenie mogło już być w pakiecie z budą... Zapewne kolega Tomasz wycisnął z surowca ile się dało. Ogólnie świetnie wyszło.
Zaraz "zlinczujcie". Ja tam zawsze byłem za szczerą oceną, a raczej to forum aż tak na psy nie zeszło by kogokolwiek linczować za szczere głoszenie uwag.

OP
OP
Flotoma

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
5.807 5 0
To ja ześlę na swą skromną osobę lincz. Model piękny ale szyby głęboko osadzone... niemały koszmar. Trzy, dwa, jeden. Linczujcie mnie.
Na zdjęciu szyba boczna nie została do końca dosunięta. Wytrawny modelarz wie, że często dopiero na zdjęciach, po powiększeniu wychodzą "kwiatki" :) Każda szyba w oszkleniu kabin ma lekki łuk. Ich frezowanie z płaskiego arkusza nie przejdzie. Dodatkowo z racji pochylenia kabin słupki są dosyć grube. To również wpływa niekorzystnie. Konstrukcja modelu ma swoje lata.
Napisałem, że wykonany przeze mnie model pokazuje jak mógłby wyglądać SAx90 w modelu. Nie wspomniałem, że to jest wierna replika. Uważam, że te wszystkie szczegóły, które dało się przerobić, uwzględniłem podczas prac.
Załączam zdjęcia oryginalnej konwersji Parowozik lub Tololoko. Pomalowany model lepiej ukazuje różnice jakie wprowadziłem do swojego egzemplarza.
20220703_130834.jpg
20220703_131009.jpg
20220703_131348.jpg

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.945 121 22
To były modele firmy AustroModell.
Nie wiem, czy była to inicjatywa własna tej firmy czy może firmy Tololoko, ale 200 sztuk tych modeli zostało wyprodukowanych w wersji PKP.
https://www.austrodaimlermodell.at/index.php?site=63
Fakt jednak, że firma Tololoko miała coś z tym wspólnego, być może była dystrybutorem tych modeli na nasz rynek, gdyż kupiony przeze mnie egzemplarz został nabyty właśnie poprzez firmę Tololoko i naklejka z jej nazwą znajdowała się na opakowaniu.

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.447 111 11
Pięknie wykonany model Luxtorpedy. Nie należę do miłośników tego pojazdu, ale dowiadując się o pojeździe za brzdąca choćby z serii znaczków pocztowych, podziwiam stworzenie tak rzadkiego modelu. Czy Zastanawiałeś się może nad stworzeniem ED70? Domyślam się że chyba nie istnieje nic w przemyśle modelarskim co by mogło posłużyć przy pomocy budowy tego wieloczłonu. Sam wertowałem internet i stare książki na ten temat, ale znalazłem jedynie malutki rysunek ogólny nie posiadający wielu detali.

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 13
Tabor 2
Tabor 3
Tabor 9
Tabor 9