• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Mój ZNTK ZNTK Flotoma

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.315 118 11
Też nie rozumiem tego sposobu myślenia. "nasz Chińczyk lepszy bo nasz, a nie wypożyczony"

Nie czytałem książki więc opieram się tylko i wyłącznie na kolegów przemyślenia

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
1.044 41 1
Oczywiście, że są od tego inne wątki, ale... nic tak nie pokazuje prawdy o człowieku, jak jego wypowiedzi (czy to w książce czy w internecie).
nazywanie konkurencji pseudoproducentami to pewne nadużycie
To jest raczej poziom "ekonomiczny" obecnego prezydenta USA. Nic do pozazdroszczenia. Ale świadczy tylko o tym, kim jest autor tych słów. I nie piszę o Piotrze.
Czekam teraz na YB PKP od Robo i wtedy "do żyda" pójdą YB od Roco i Tilliga.
Takie wypowiedzi także...

OP
OP
Flotoma

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
6.635 5 0
Od kilkunastu lat chodził mi po głowie pomysł na wykonanie imitacji opończy (tak to fachowo nazywa się) na wagonie węglarce. W końcu zabrałem sie do testów. Po próbach uznałem, że najlepszy rezultat (kompromis pomiędzy efektem wizualnym a wytrzymałością) można uzyskać poprzez nasączenie rozcieńczonym wikolem trójwarstwowej chusteczki higienicznej.

Jako bazę zastosowałem klasyczny wagon Es od ROCO. Dorobiłem ucha, które w późniejszym etapie posłużyły do zamocowania olinowania.
20250224_220749.jpg

Sposób zamocowania lin do opończy. Widoczna imitacja przykrytego ładunku.
20250315_204427.jpg

Gotowy model. Oznaczenia plandeki odpowiadają oryginalnym oznaczeniom widocznym na jednym ze zdjęć z prawdziwym wagonem.
20250317_102629.jpg

OP
OP
Flotoma

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
6.635 5 0
Od kilkunastu lat chodził mi po głowie pomysł na wykonanie imitacji opończy (tak to fachowo nazywa się) na wagonie węglarce. W końcu zabrałem sie do testów. Po próbach uznałem, że najlepszy rezultat (kompromis pomiędzy efektem wizualnym a wytrzymałością) można uzyskać poprzez nasączenie rozcieńczonym wikolem trójwarstwowej chusteczki higienicznej.

Jako bazę zastosowałem klasyczny wagon Es od ROCO. Dorobiłem ucha, które w późniejszym etapie posłużyły do zamocowania olinowania.
Zobacz załącznik 1111250

Sposób zamocowania lin do opończy. Widoczna imitacja przykrytego ładunku.
Zobacz załącznik 1111251

Gotowy model. Oznaczenia plandeki odpowiadają oryginalnym oznaczeniom widocznym na jednym ze zdjęć z prawdziwym wagonem.
Zobacz załącznik 1111252
Zapraszam na film przedstawiający proces stworzenia modelu :)

OP
OP
Flotoma

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
6.635 5 0
Z ciekawości zapytam :) .... jak kolega "wykminił" resztę napisu na plandece, skoro na zdjęciu widać tylko mały fragment?
Może widział jeszcze zdjęcia z innymi przykładami opończy na wagonach :giggle:

Fachowo kolejarze takie okrycie ładunku na wagonie nazywają opończą. Błędnie krąży obiegowa nazwa: "opona".
Wywnioskowałem, że opisy przynajmniej w ukazanym na zdjęciu oryginału okresie, w przypadku tej konkretnej dyrekcji były zunifikowane. Opończe różniły się numerami. W przypadku użycia na wagonach Es posiadały taką samą powierzchnię.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.278 66 5
To jest MODELARSTWO przez OOGROMNIASTE M. Z mojego skromnego punktu widzenia.
Bez wazeliniarstwa. Ja nie mam tyle talentu zwanego cierpliwością....szczególnie do tych niteczek.
To mie najbardziej biere i to mie mo ino chyca do łapy. (po polsku: to mnie najbardziej wnerwia, jak tylko wezmę do rąk) ;)

Ale to sama przyjemność patrzeć, gdy ktoś takie rzeczy potrafi i dzieli się tym.

OP
OP
Flotoma

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
6.635 5 0
Ja chyba kupię sobie "airbrusha". I w koncu nie boje sie kładzenia kalek! Tomku, jakiego aerografu używasz?
Używam aerograf Paasche. Dawno temu jak dolar miał dobry kurs, to kupiłem. Można dokupić w Polsce części zamienne. Spotkałem się z dobrymi opiniami aerografów ULTRA. Mają korzystny stosunek ceny do jakości.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 13
Tabor 2
Tabor 3
Tabor 9
Tabor 9