• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Zespoły trakcyjne DB używane w Polsce

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.434 512 30

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.434 512 30
Wydawało mi się, że już kiedyś pokazywałem zdjęcia NRD-owskiego zespołu BR175 w Polsce, ale nie potrafię tego znaleźć, więc może mi się tylko wydawało. Zastanawiałem się teraz gdzie te fotki wrzucić: tu, czy w wątku o taborze DR, ale zdecydowałem się jednak na pokazanie ich tutaj, bo już chwilę wcześniej była o tym pociągu mowa (mimo, że trudno to nazwać zespołem DB). Już w połowie lat 1980-tych zespoły te były wycofane z normalnej eksploatacji. Jeden z nich został przebudowany na pociąg klubowy organizacji młodzieżowej NRD FDJ (Freie Deutsche Jugend - Wolna Młodzież Niemiecka) i otrzymał imię „Ernst Thälmann“. Jeszcze za czasów PRL ten skład co najmniej dwa razy odwiedził Polskę: raz w październiku 1986 roku, a następnym razem w marcu 1989. I właśnie podczas tej drugiej miałem okazję jechać nim z Kutna do Warszawy Głównej, gdzie skład był udostępniony do zwiedzania (zrobione w Kutnie przy okazji fotki EU07 pokazałem w wątku o EU07).

Kutno - FDJ078a.jpg
Kutno - FDJ080a.jpg
Kutno - FDJ087a.jpg
Kutno - FDJ095a.jpg
Kutno - FDJ096a.jpg
Kutno - FDJ097a.jpg
Kutno - FDJ098a.jpg
Kutno - FDJ101a.jpg