Tak, coś się dzieje. Bardzo, bardzo powoli do przodu, ale idzie.
A co dokładnie?
Już jakiś czas temu opracowałem projekt kalek na wszystkie oznaczenia na budy całego składu. Mam oznaczenia tak na wszelki wypadek na każdy z wagonów, jaki tylko został kupiony przez LKR. Ostatnio udało mi się znaleźć w sieci nowe fotki, których wcześniej nie znałem. Okazało się przez to, że największe napisy LKR na członie napędnym, oraz logo nieco inaczej wyglądają. A zatem nieco przeprojektowuję te elementy. Wcześniejsze kalki mam już zrobione (w sensie mam je już w formie kalkomanii gotowych do użycia), te po zmianach dopiero muszą poczekać na wykonanie.
W międzyczasie wciąż staram się szukać jakiś materiałów o tych pociągach, przez co mógłbym zwiększyć swoją wiedzę na temat wyglądu pewnych detali i wnętrz. Kupiłem przez to na eBay dwa piękne stare katalogi producenta tych pociągów (nie tanie zresztą były), jeden katalog o wersji duńskiej, a drugi o wersji niemieckiej pociągu, oraz kupiłem film na DVD o niemieckiej wersji tego pociągu, gdzie jest też wzmianka o duńskiej. Trochę ciekawostek udało mi się dowiedzieć dzięki temu.
Co do samego modelu, to oprócz tego, że mam kupiony zestaw pociągu firmy Roco, zamówiłem dodatkowe wagony. Jeden to restauracyjny, bo w naszym kraju i takie były, a zestaw przedstawia inne wagony. Drugi z wagonów jaki zamówiłem, to jeszcze jeden wagon 1 klasy, bo ten który mam nie posiada jednego okna. Pewnie przez to, że model to wersja tak w zasadzie niemiecka, tylko pomalowana na barwy duńskie. Postanowiłem więc kupić drugi taki wagon i z niego wyciąć ścianę z oknem i przenieść do tamtego wagonu. Jednak o ile zakup wagonu restauracyjnego nie był problemem, o tyle zakup tego drugiego był i dopiero teraz jest w drodze do mnie.
Do zaprojektowania zostały drobne detale, które będą wykonane jako blachy fototrawione.
Innym problemem są wnętrza wagonów. Otóż pochodzą one z niemieckiej wersji pociągu, jednak niemieckie mają się nijak do duńskich, czyli tych samych co na LKR. Urodził mi się w głowie pomysł całkowitej przebudowy konstrukcji wagonów. Także wykonanie nowych podłóg wraz z wyposażenem wnętrza. Ale to wszystko powoli idzie do przodu. Najwcześniej wagony mogą iść do malowania, jak już zostanie zmodyfikowana ich konstrukcja, odwrotna kolejność nie ma sensu.