D
Posiadam spora ilosc duzych czarno-bialych i kolorowych zdjec historycznych lokomotyw amerykanskich. Zdjecia te naleza do mojej kolekcji aczkolwiek wiadomo ze nie ja jestem ich autorem gdyz najnowsze pochodza z lat 60-tych. Postanowilem je skanowac i stopniowo zamieszczac w tej rubryce . Beda wsrod nich zdjecia robione przez fotografow fabrycznych badz kolejowych. Niektore z nich byly publikowane czesto inne bardzo rzadko badz wcale.
Nie bedzie tu zdjec kopiowanych z publikacji ani sciaganych elektronicznie (wszystko to moje skany).
Z braku czasu daruje sobie szczegolowy opis kazdej lokomotywy. Zainteresowanych danymi technicznymi i historia danej lokomotywy odsylam do wikipedii.
Oczywiscie nie dysponuje zdjeciami nawet 1/100 historycznych lokomotyw. Jak kazdy mam swoje ulubione lokomotywy i takie, ktore mnie interesuja szczegolnie.
Na poczatek 2 zdjecia najwiekszego swego czasu parowozu na swiecie Z-5 kolei Northern Pacific. Parowoz ten posiadal najwieksze palenisko ze wszystkich parowozow. #5000 zbudowalo ALCO reszte Baldwin.
1. Livingston, Montana wrzesien 1953 (fot. nieznany)
2. Helena, Montana wrzesien 1954 (fot. C.T. Felstead)
Nie bedzie tu zdjec kopiowanych z publikacji ani sciaganych elektronicznie (wszystko to moje skany).
Z braku czasu daruje sobie szczegolowy opis kazdej lokomotywy. Zainteresowanych danymi technicznymi i historia danej lokomotywy odsylam do wikipedii.
Oczywiscie nie dysponuje zdjeciami nawet 1/100 historycznych lokomotyw. Jak kazdy mam swoje ulubione lokomotywy i takie, ktore mnie interesuja szczegolnie.
Na poczatek 2 zdjecia najwiekszego swego czasu parowozu na swiecie Z-5 kolei Northern Pacific. Parowoz ten posiadal najwieksze palenisko ze wszystkich parowozow. #5000 zbudowalo ALCO reszte Baldwin.
1. Livingston, Montana wrzesien 1953 (fot. nieznany)
2. Helena, Montana wrzesien 1954 (fot. C.T. Felstead)
Załączniki
-
51,4 KB Wyświetleń: 10.285
-
49,9 KB Wyświetleń: 10.253