• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Z mojego albumu.....zdjęcia kolejowe.

OP
OP
Zbyszek

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
1.044 82 5
Hansa Express z Gdyni do Frankfurtu/O. na przelocie przez Terespol Pomorski, bokiem i na rozkaz. Spowodowało to wykonanie kilku zdjęć portretowych w sumie zbieraniny, różnych typów wagonów jak np. piękny panoramiczny, czy knajpa z II epoki.

Załączniki

maniek2820

Znany użytkownik
Reakcje
13 1 0
Hansa Express z Gdyni do Frankfurtu/O. na przelocie przez Terespol Pomorski, bokiem i na rozkaz. Spowodowało to wykonanie kilku zdjęć portretowych w sumie zbieraniny, różnych typów wagonów jak np. piękny panoramiczny, czy knajpa z II epoki.
Zbyszku czy to jest pociąg kursujący cyklicznie czy na zamówienie turystów(okazjonalnie)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.240 663 30
Trochę dziwaczna zbieranina, obok niemieckich wagonów z przełomu III i IV epoki (ten panoramiczny jak najbardziej na miejscu), te bardzo współczesne belgijskie, a ta przedwojenna knajpa w ogóle tu nie pasuje. Ale fotki fajne.

OP
OP
Zbyszek

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
1.044 82 5
Dzisiejszy CC złapany w Bydgoszczy, nie miałem czasu na wybranie ciekawszego miejsca. Wcześniej jednak, udało mi się sfotografować ST46-01, wybaczcie, ale dla mnie jest to brzydactwo. wygląda obecnie jak sarkofag.[DOUBLEPOST=1375209347][/DOUBLEPOST]Następnie już Classic Courier i Pani dyżurna peronowa w mundurze, czerwonej rogatywce, z lizakiem i nienaganną opalenizną.[DOUBLEPOST=1375209502][/DOUBLEPOST]Oraz kilka ciekawostek z Pesy, sypialnia kolei białoruskich, dwie zmodernizowane jedynki IC ze stacji Wrocław oraz pociąg TLK Czartoryski z Lublina do Bydgoszczy z pięcioma wagonami-wszystkie ze stacji Wrocław!

Załączniki

OP
OP
Zbyszek

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
1.044 82 5
Wpis nr.5000. Niedzielna wycieczka po 18 latach nad Nadzalewówkę spowodowała bardzo mieszane uczucia.
W Grudziądzu na wyświetlaczu widniało Braniewo, jako punkt docelowy kursu pociągu, w Malborku okazało się, że jednak koniec będzie we Fromborku. Wybrałem się z kolegą Karolem i postanowiliśmy, że pojedziemy do końca, wrócimy do Tolkmicka i pomaszerujemy w kierunku Kadyn.
We Fromborku mając godzinę czasu wypiliśmy piwko i podreptaliśmy po porcie, dworzec w Tolkmicku prezentuje się w miarę dobrze- mogło być dużo gorzej, bliskość posterunku policji ma chyba tu jakieś znaczenie. Kadyny, dawna, letnia rezydencja Cesarza Niemiec to obecnie swoisty skansen, nie skażony na szczęście współczesnym budownictwem. Pierwsze skojarzenie, to Swołowo niedaleko Słupska. Jednak tu jest to zaprzepaszczona szansa.
Część budynków to jakiś hotel, reszta podupada, nie wspominając o słynnej ''majolice''. 18 lat temu, była chyba jeszcze czynna- wykonywano tam ręcznie różne ceramiczne detale do konserwacji zabytków. Cegielnia też nie jest już czynna, tory kolejowe leżą, ale przepiękny, malowniczy odcinek wiodący wąwozem w bukowy las jest już pochłonięty przez przyrodę. W Tolkmicku na zapleczu upadłej przetwórni ryb, stare pudła wagonowe. Pamiętam, że było ich więcej. Na przystanku Kamienica Elbląska oryginalna szopa z blachy falistej, pamiętająca czasy pierwszych lat eksploatacji linii.
Teraz kilka uwag, moim zdaniem dwa kursy z Elbląga do Fromborka to za mało. Pierwszy pociąg cieszył się ogromną frekwencją, w popołudniowym też nie było źle. Przydał by się trzeci kurs ok. godziny 13., tym bardziej, że komunikacja auto-busowa jest mniej niż kiepska. PKS nie kursuje wcale, a busy są dosyć drogie. Po zwiedzeniu Kadyn, próbowaliśmy dostać się do Fromborka na stopa. Udało się dostać tylko do Tolkmicka, a godzina postoju pociągu we Fromborku to za mało na zwiedzenie katedry.
Teraz kilka zdjęć.

Załączniki

OP
OP
Zbyszek

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
1.044 82 5
c.d. Słynna Kadyńska Majolika, obecnie obraz nędzy i rozpaczy.

Załączniki

OP
OP
Zbyszek

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
1.044 82 5
W związku z dzisiejszym wypadkiem TLK Kaszub, kilka zdjęć z przeciągania TLK Mieszko z Bydgoszczy do Laskowic Pomorskich, przez Wierzchucin. Kolejność jest od f do a.;)
Proszę również o ocenę techniczną fotografii, najlepiej na PW, bo zmieniłem aparat i jakoś nie mogę się do jakości zdjęć przekonać.

Załączniki

• 188,9 KB Wyświetleń: 159
  • 199,1 KB Wyświetleń: 250
  • 201 KB Wyświetleń: 151
  • 202,7 KB Wyświetleń: 153
  • 194 KB Wyświetleń: 151
  • 178 KB Wyświetleń: 148
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Koleje w Polsce 62