• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Wystawa w Krakowie 6-7.12.08 w Muzeum Inżynierii Miejskiej

Maxeus

Znany użytkownik
Reakcje
251 4 0
ciekma napisał(a):
trzyma w ręku myszkę na zdjęciu PC130083.jpg
Obrazek :)
A nie ma to jak ... mój firmowy miecza kolorek - czerwony :?: :D

No cóż sprawa się rypła, więc nie będę więcej zaprzeczał, bo w tej sztabówce jam we własnej osobie zamęt siał na imprezie :D

arch_przemo zapomniał napisać przy zdjęciu http://ds5.agh.edu.pl/~qziou/files/pc130082_848.jpg , że była to techniczna prezentacja otwierania rumuna bez użycia narzędzi, a tylko przy użyciu .... sprawnych rączek i ciemnej mocy :D

arch_przemo

Aktywny użytkownik
Reakcje
6 0 0
maxeus napisał(a):
arch_przemo zapomniał napisać przy zdjęciu http://ds5.agh.edu.pl/~qz...c130082_848.jpg , że była to techniczna prezentacja otwierania rumuna bez użycia narzędzi, a tylko przy użyciu .... sprawnych rączek i ciemnej mocy
Nieprawda - nie zapomniałem, tylko do dziś jestem tak zdumiony Twym wyczynem, że wciąż jeszcze nie mogę uwierzyć, żeś tego dokonał rencami :shock: - pewnie jakiś trik rodem z Gwiezdnych..., nie...? :twisted:

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
maxeus napisał(a):
A gdzie jest ... mój firmowy kolorek - czerwony?
Przecież ten uchwyt jest czerwony... ale OK, poprawione.

Wracając do tematu - spóźnienia pociągów, oprócz gapiostwa niektórych obsługujących stacje
(częste stój na wjazdowym i zbyt późne zapowiadanie do następnego posterunku),
wynikały też, przyznaję, z założenia zbyt krótkiego czasu na oblot składu na szufladach, szczególnie dla osobowych, które w godzinach porannego szczytu jeździły często-gęsto.
Procedura dojechania do obrotnicy/przesuwnicy, obsługa tego i powrót na czoło, trwały zbyt długo a nie jest to potrzebne w przypadku np. tendrzaka.
Może warto rozważyć na szufladach, gdzieś w połowie, przejście zwrotnicowe takie jak tu:
http://www.thwoditsch.de/fremo/hotteln08/DSCN3816.JPG
przy okazji zwiększa to możliwości stacji (można zmieścić 3 krótsze składy na 2 torach).

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
5.745 141 0
Akurat na szufladach oblot taboru można dokonywać "ręką boską"
ewentualnie "uzbrojoną" w rękawiczki coby taboru za bardzo nie opalcować.

Maxeus

Znany użytkownik
Reakcje
251 4 0
arch_przemo napisał(a):
użycia narzędzi, a tylko przy użyciu .... sprawnych rączek i ciemnej mocy
Nieprawda - nie zapomniałem, tylko do dziś jestem tak zdumiony Twym wyczynem, że wciąż jeszcze nie mogę uwierzyć, żeś tego dokonał rencami :shock: - pewnie jakiś trik rodem z Gwiezdnych..., nie...? :twisted:[/quote]

Żaden trick, tylko trzeba pamietać jaki jest rozkład zatrzasków w budzie, a chcąć ściągnąć uciskać ostoje, a nie budę, wtedy budę ściągniemy i zatrzasków nie połamiemy, jednak osoby bez wyczucia w łapkach niech nie próbuja, bo może to potem kosztowac więcej niż ustwawa przewiduje ;)

eSeL

Znany użytkownik
Reakcje
35 0 0
maxeus napisał(a):
I tak i nie. Jak się raz otworzy to potem można robić sztuczki. Tylko 1-sze otwarcie bywa załamką. Chin-quan-kkem jak je montuje w fabryce to zatrzaskuje budę górną z dolną częścią okołoostojową zaraz po wklejeniu szybek. Ponieważ oczka zatrzasków są razem z szybkami klej, który to utwierdza, jako że świeży, przy tak ułożonym procesie podcieka w oczka i dokleja do tego na trzeciego i łapki zatrzasków. Jak to się zwalczy pierwszym razem to można robić wrażenie. :D

Paweł

Aktywny użytkownik
KKMK
Reakcje
12 0 0
maxeus napisał(a):
Paweł napisał/a:
Twardy napisał/a:
Młodzikowski napisał/a:
Który to Maxeus ?
Coś mi moc podpowiada że kto inny
jak nie On tak mysz niczym miecz w dłoni dzierży http://ds5.agh.edu.pl/~qz...c130083_196.jpg
ale mylić się mogę gdyż jego oblicze nieznane jest mi .

zdrajca, jak nie zastrzelę .... to powieszę za jajca :twisted:

P.S. No to jestem spalony na pozostałych imprezach :oops:
już się boję ;) :D nawet gdybym nie napisał widać to po rękawach swetra, który ma Lord Vader no obu zdjęciach

Jacula

Nowy użytkownik
Reakcje
8 0 0
W tym miejscu chciałbym podziękować kolegom z KKMK, zwłaszcza 'pado' i 'ciekma', za dobrą wolę i przychylność, dzięki którym mogliśmy przy okazji ich spotkania postawić makietkę TT i cieszyć się wspólną zabawą.

Tutaj podaję link do tematu, gdzie jest kilka zdjęć z wystawy (jeszcze trochę będzie, w miarę możliwości czasowych).

Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam,

Jacek 'Jacula', ForumTT

Maxeus

Znany użytkownik
Reakcje
251 4 0
eSeL napisał(a):
maxeus napisał(a):
I tak i nie. Jak się raz otworzy to potem można robić sztuczki.... Jak to się zwalczy pierwszym razem to można robić wrażenie. :D
Dobze goda Stach, a nie zgodzić się z nim strach :D

Młodzikowski napisał(a):
Dziękuję za wskazanie :D
Dzięki temu, kolega Maxeus stał się teraz taki bardziej .......... ludzki (przynajmniej dla mnie, no i bez hełmu) ;)
Pozdrawiam.
Czar prysł i dlatego dzieci nie wierzą w Św.Mikołaja :D

Paweł napisał(a):
już się boję ;) :D nawet gdybym nie napisał widać to po rękawach swetra, który ma Lord Vader no obu zdjęciach
Ja bym się na Twoim miejscu będąc bał, bo swój własny strach hodujesz koło siebie i ani się oglądniesz, jak Ci kobitka normy fremo wałkiem wytłoczy na kabinie A ..... a przy okazji wyjdzie Ci stylowy ... znaczy się się PKP-owski wytrzeszcz wiaderek ... znaczy się oczu ;)

Sebastian B.

Aktywny użytkownik
Reakcje
62 9 2
maxeus napisał(a):
Żaden trick, tylko trzeba pamietać jaki jest rozkład zatrzasków w budzie, a chcąć ściągnąć uciskać ostoje, a nie budę, wtedy budę ściągniemy i zatrzasków nie połamiemy, jednak osoby bez wyczucia w łapkach niech nie próbuja, bo może to potem kosztowac więcej niż ustwawa przewiduje ;)
Tak samo otwieram i swoje rumunki.Delikatnie jak wieczko od garczka z miodem. :D

marecki_mk

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Jak dziękujemy, to dziękujemy :cool:

Dzięki za udział w imprezie oraz możliwość zrobienia zdjęć. Miło było ponownie spotkać się z Wami. Zdjęcie powinny być wkrótce gotowe, pracuję nad nimi.

Zrobienie własnego modułu nie wchodzi w grę, ale zastanawiam się czy nie kupić lokomotywy oraz kilku wagonów i może jeździć podczas takich imprez? Jest taka możliwość? Co o tym sądzicie?

A może lepiej kupić nowy obiektyw? :idea:

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
5.745 141 0
marecki_mk napisał(a):
zastanawiam się czy nie kupić lokomotywy oraz kilku wagonów i może jeździć podczas takich imprez?
Dobre rozwiązanie, też nad tym pracuję

marecki_mk napisał(a):
A może lepiej kupić nowy obiektyw?
Zależy jaki masz i jaki potrzebujesz (zdjęcia pokaż ;-) )

Mnie naszło i w ramach apgrejdu do zdjęć z bliska kupiłem sobie idiotkamerkę, która ma funkcję "makro"
Bo do lustra musiałbym przynajmniej jeden tysia wydać na Tokinę 100mm :-D

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
marecki_mk napisał(a):
zastanawiam się czy nie kupić lokomotywy oraz kilku wagonów i może jeździć podczas takich imprez? Jest taka możliwość?
Możliwość jest, nawet nie trzeba w tym celu taboru, bo jak na razie najbardziej brakowało ludzi i myszy :)

Modułów szlakowych też trochę brakuje.

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
5.745 141 0
Twardy napisał(a):
Ha ty też ? Kusi ciemna strona mocy
No nie, ale jak nie ma N-aszych imprez :-x to zawsze mam alternatywę pojeździć gdzieś indziej. I też FREMOwo. Tylko trzeba będzie poczekać aż w HO będzie Loconet, żeby można było z własnym FREDem/FREDIm przyjechać ;)
Twardy napisał(a):
A jaką - pożyczysz jak trza będzie
Miałem już taką ze 4 lata temu, żadna rewelacja jak na dzisiejsze standardy. Tak pożyczę ;-)

Sebastian B.

Aktywny użytkownik
Reakcje
62 9 2
ciekma napisał(a):
Modułów szlakowych też trochę brakuje.
Osobiscie jestem w trakcie obmyslania szlakowcow,szczegolnie lukowych.Nie bawia mnie bardzo jazdy na wprost,podoba mi sie jak tabor sie wije na szlaku.Szkoda ze tak daleko,bo bedzie kilka skrzynek tego typu i byloby po czym sie bujac. :D