• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Impreza Wystawa Makiet Kolejowych w Kozach 15-16 lutego (10 lecie klubu BGM)

robertmuszka

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0e
Reakcje
4.401 175 19
Fantastyczne zdjęcia i film. Gratuluję sukcesu. Przy okazji chciałem zapytać o Szadek. Widzę, że doszło tam do przebudowy urządzeń srk. Czy można dowiedzieć się o koncepcji? Bardzo mnie także ciekawi regulamin techniczny stacji Korfanty (robi fantastyczne wrażenie)!
Dołożone semafory wyjazdowe grupowe na Szadku.

kuznior

Aktywny użytkownik
BGM
GGM
Reakcje
690 0 0
Fantastyczne zdjęcia i film. Gratuluję sukcesu. Przy okazji chciałem zapytać o Szadek. Widzę, że doszło tam do przebudowy urządzeń srk. Czy można dowiedzieć się o koncepcji? Bardzo mnie także ciekawi regulamin techniczny stacji Korfanty (robi fantastyczne wrażenie)!
Regulamin... Nie wiem czy można powiedzieć, że takowy w ogóle istnieje ale powiedz co cię konkretnie interesuję? Postaram się odpowiedzieć ;)

Tomasz Sauer

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.883 92 4
@Heniek_Star Nawet nie tylko ekspozycję, a budowę modułu na żywo, o warsztatach dla dzieciaków nie wspomnę.
Pytanie komu się chce, bo wszyscy mówią o starzejącym się modelarstwie, o dzieciakach zapatrzonych w smartfony, a finalnie zmontują makietę, wystawią tabor i sami się bawią. W ubiegłym roku w Żurawicy organizatorzy podjęli prawdziwe wyzwanie i zorganizowali warsztaty dla dzieciaków z budową mini dioramy, to było coś, moim zdaniem strzał w dziesiątkę. Pytanie czy ktoś jeszcze się odważy?

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.638 31 1
No widzisz...
Ja patrząc na tą fotkę też to zauważyłem i zastanawiałem się czy to natura (dodatkowe 4 pary "rąk"), czy celowa waloryzacja? :)

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGM
Reakcje
1.553 34 1
Regulamin... Nie wiem czy można powiedzieć, że takowy w ogóle istnieje ale powiedz co cię konkretnie interesuję? Postaram się odpowiedzieć ;)
Dziękuję za odpowiedź. Chodzi mi o to, jak wygląda wjazd pociągu i jego rozformowanie? Na jednym ze zdjęć Trzmelak wyjeżdża z Pc1 z toru nieosłoniętego żadnym semaforem. Z drugiej strony na tym samym torze przed przesypownią stoi semafor zaporowy, co sugeruje, że na tym torze może także się kończyć jazda pociągowa (dla składów przyjeżdżających). Jeżeli to nie byłby kłopot, to chętnie (choćby na pirv) chciałbym uzyskać informację jak jest prowadzony ruch na tej niezwykłej i bardzo wiernej oryginałowi stacji.

kuznior

Aktywny użytkownik
BGM
GGM
Reakcje
690 0 0
Dziękuję za odpowiedź. Chodzi mi o to, jak wygląda wjazd pociągu i jego rozformowanie? Na jednym ze zdjęć Trzmelak wyjeżdża z Pc1 z toru nieosłoniętego żadnym semaforem. Z drugiej strony na tym samym torze przed przesypownią stoi semafor zaporowy, co sugeruje, że na tym torze może także się kończyć jazda pociągowa (dla składów przyjeżdżających). Jeżeli to nie byłby kłopot, to chętnie (choćby na pirv) chciałbym uzyskać informację jak jest prowadzony ruch na tej niezwykłej i bardzo wiernej oryginałowi stacji.
Dokładnie tak jak zakładasz na torze z mostem zsypowym przed tarczą zaporową kończy się jazda pociągowa i zaczynają manewry przy moście. Na tą chwilę (przy obecnym układzie torowym) aby rozładować pociąg lokomotywa musi oblecieć skład i rzeczywiście teraz brakuje tam semafora wyjazdowego (pomyślę nad jego instalacją). Przy docelowym układzie stacji, po rozładunku skład stanie na mijance za mostem, która będzie osłonięta semaforami, natomiast na rzeczonym torze obecnie nieosłoniętym, stanie tarcza manewrowa.

Karol Walesieniuk

Moderator Grupy PGM
Reakcje
328 2 2
Ja rok temu na knb rozstawiłem się w kącie i budowałem fragment makiety pokazowej. Tzw widok rostrzelony gdzie widać wszystkie warstwy makiety. Przez weekend wykonałem pół metra makiety od zera do zieleni średniej włącznie. Zawsze był tłum dzieci który pomagał mi podczas pracy. Ostatnio byłem na pokazie w przedszkolu i córki i makieta pokazowa wraz z tablicą dydaktyczna była strzałem w dziesiątkę. Dzieci mogły po dotykać i makiety i tablicy w czasie gdy opowiadałem. Więc panowie niektórym się chce. Pozdrawiam