• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Impreza Wystawa Makiet Kolejowych w Kozach 15-16 lutego (10 lecie klubu BGM)

Tomasz Sauer

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.882 92 4
Jest OK.
Na marginesie, w najbliższy weekend będzie też spotkanie w Wołowie, też będzie się działo bo i sporo metrów, i tabor różnych zarządów, i ruch na makiecie może być spory.
Sobota, niedziela wstęp wolny.

Heniek_Star

Znany użytkownik
BGM
Reakcje
1.189 36 0
Na wstępie dziękuję wszystkim kolegom z forum za odwiedziny w Kozach :). Nasza klubowa wizja prezentacji makiet kolejowych jest trochę inna niż prezentowana zazwyczaj na tego typu pokazach. Staramy się żeby makiety były w całości wykończone, a jazdy taborem odzwierciedlały przynajmniej w podstawowym stopniu realia. Dlatego w tym roku jeszcze bardziej wyśrubowaliśmy wymogi aby każdy zgłoszony skład był zwaloryzowany, a w zabawie, ze względu na brak trakcji elektrycznej, nie mogły uczestniczyć elektrowozy. Frekwencja jaka miała miejsce na naszym pokazie oraz opinie publiczności, które miałem okazję usłyszeć (niemało) przerosły nasze najśmieszniejsze oczekiwania. To nas utwierdza w przekonaniu, że kierunek jest słuszny, a jednocześnie obala popularny mit, że publiczność wymaga by było dużo, szybko i kolorowo.

Brejlovec

Moderator Działu Imprezy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
SMK Katowice
Reakcje
904 15 0
I ja również dołączam się i pragnę podziękować wszystkim kolegom za dobrą zabawę. Nie zaburzyły jej nawet problemy z DCC (nawiasem mówiąc w tym czasie pociągi jeździły "na widoczność" i był spory ruch). Dorzucam parę klimatów, które udało mi się uchwycić.
Kozy 01.JPG
Kozy 02.JPG
Kozy 03.JPG

Był nawet sad i zbiory jabłek.
Kozy 04.JPG

Mało wystawiana stacyjka Żelistrzewo.
Kozy 06.JPG
Kozy 09.JPG

Kozy 08.JPG
Kozy 07.JPG
Kozy 10.JPG

Super odwzorowana ścieżka przez tory.
Kozy 11.JPG
Kozy 12.JPG

Kozy 13.JPG

Niezłe krzaczory!
Kozy 14.JPG
Kozy 15.JPG

Na koniec jeszcze chciałem podziękować właścicielowi stacji Czudec za to, że mogłem się na niej wcielić w dyżurnego ruchu.

maciekk

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.494 10 0
Na wstępie dziękuję wszystkim kolegom z forum za odwiedziny w Kozach :). Nasza klubowa wizja prezentacji makiet kolejowych jest trochę inna niż prezentowana zazwyczaj na tego typu pokazach. Staramy się żeby makiety były w całości wykończone, a jazdy taborem odzwierciedlały przynajmniej w podstawowym stopniu realia. Dlatego w tym roku jeszcze bardziej wyśrubowaliśmy wymogi aby każdy zgłoszony skład był zwaloryzowany, a w zabawie, ze względu na brak trakcji elektrycznej, nie mogły uczestniczyć elektrowozy. Frekwencja jaka miała miejsce na naszym pokazie oraz opinie publiczności, które miałem okazję usłyszeć (niemało) przerosły nasze najśmieszniejsze oczekiwania. To nas utwierdza w przekonaniu, że kierunek jest słuszny, a jednocześnie obala popularny mit, że publiczność wymaga by było dużo, szybko i kolorowo.
Te ,,wyśrubowane” wymogi powinny być standardem na tego typu imprezach… przynajmniej było by na czym oko zawiesić, tak jak na prezentowanych tutaj fotografiach. :)

Gratulacje dla organizatorów. :)

OP
OP
Merlin

Merlin

Moderator Grupy BGM
Zespół forum
BGM
H0e
Reakcje
1.682 3 0
Weekend już za nami. Bardzo dziękuję za wszystkie miłe słowa i wiele spostrzeżeń podczas wystawy. Osobiście nie spodziewałem się aż takiej frekwencji, tym bardziej cieszy że pod każdym aspektem byłem przygotowany!

Wyśmienicie spatynowany tabor wielu uczestników, oraz ich trud i czas włożony w logistykę przełożył się na niesamowity klimat wystawy!

Zapraszam na fotorelację :)

e215ca05-aa28-4df9-a1d8-eccec8bb0cfc.jpg
83d1e723-4853-4b2e-a428-9dce2952056a.jpg
daa57503-ed0e-463f-bd3e-7b0815e13616.jpg
00d6f3e5-17a5-4312-a0ee-9ff1e7596b4d.jpg
c38fc428-45d4-4358-8370-f80bd7ee84e9.jpg
e4e6a4d5-fb53-4761-ab94-aeee58c841cb.jpg
95e766d2-490f-4182-a4bd-0bcfc66b69ab.jpg
17cddc15-20b1-4224-b000-7d00290c4b5b.jpg
32aea617-1203-4abe-953e-1e136951f188.jpg
bfeb8b4f-2dc9-40ac-8dd1-1baaf17c81ea.jpg
b1cf0e2d-7a71-414a-be16-7f3957265fe4.jpg
dd0d2811-64e8-4183-86b9-910c368d0448.jpg

Kingjuljan

Aktywny użytkownik
Reakcje
560 2 0
To nas utwierdza w przekonaniu, że kierunek jest słuszny, a jednocześnie obala popularny mit, że publiczność wymaga by było dużo, szybko i kolorowo.
To żaden mit, lecz fakt. Wszystko zależy od charakteru imprezy, nie możemy porównywać Kóz, Piotrkowa czy wielu innych stricte kolejowych imprez z masową imprezą jaką są np. Targi Hobby w Poznaniu. Na wystawie makiet kolejowych można dłużej się skupić na jednym, bo w sumie nie ma nic innego (ewentualnie stoiska komercyjne i warsztatowe). I tutaj jest pole do popisu dla purystów. Natomiast na hobby mamy dużo wszystkiego i idąc zwłaszcza z dzieckiem, które zazwyczaj ma problem z dłuższym skupieniem uwagi nie zainteresujemy go jeśli pociąg będzie jechał co 5-7 min, bo takiego dzieciaka po dwóch minutach już tam nie będzie, pójdzie oglądać Lego czy auta RC.
Relacja super, żałuje, że nie mogłem być.

Heniek_Star

Znany użytkownik
BGM
Reakcje
1.189 36 0
@Kingjuljan nie bardzo rozumiem twój wpis. Porównuje się rzeczy porównywalne. Pokaz makiety modułowej z innym pokazem makiety modułowej, a nie z imprezą typu Hobby gdzie jest jeszcze lego i inne dziecięce atrakcje.

Kingjuljan

Aktywny użytkownik
Reakcje
560 2 0
@Heniek_Star
Na hobby też mamy do czynienia z pokazem makiety modułowej (choć w ostatnich latach to się zmienia), tylko otoczenie jest inne. Hasło "dużo, szybko, kolorowo" odnosi się właśnie do tego typu imprez gdzie jest "konkurencja" lub miejsc wystawiania gdzie raczej mało kto przystanie na dłuższą chwilę.

Heniek_Star

Znany użytkownik
BGM
Reakcje
1.189 36 0
@Kingjuljan
Jest dokładnie odwrotnie, na wystawach gdzie jest trawa z rolki, albo gołe deski mało kto przystaje na dłuższą chwilę. A hasło, o którym mówimy odnosi się właśnie do takich imprez jak nasza bo sami w klubie to przerabialiśmy. Wyjmijmy poza nawias Hobby bo po pierwsze jest tam obok wiele innych modnych dziedzin i one zawsze zwyciężą z modelami, nawet gdyby skakać kolejkami ze skoczni, zderzać się i urządzać wyścigi. A po drugie modelarski poziom tej imprezy na przestrzeni lat znacząco obniżył loty.

Kingjuljan

Aktywny użytkownik
Reakcje
560 2 0
Jest dokładnie odwrotnie, na wystawach gdzie jest trawa z rolki, albo gołe deski mało kto przystaje na dłuższą chwilę.
Mowa o ruchu kolejowym i taborze, a nie gołych deskach, które zawsze będą mało atrakcyjne.
A hasło, o którym mówimy odnosi się właśnie do takich imprez jak nasza bo sami w klubie to przerabialiśmy.
Jeśli tego typu hasło było odnoszone do imprez typowo modelarskich to faktycznie nie trafione co już wcześniej przyznałem.
wiele innych modnych dziedzin i one zawsze zwyciężą z modelami
W mojej ocenie złe podejście, inne dziedziny modelarstwa potrafią być atrakcyjne, kwestia prezentacji właśnie i zwrócenia uwagi do czego zdecydowanie pasuje hasło "dużo, szybko, kolorowo". Ale obawiam się że wszystko tak szybko się rozwija, że niedługo i to hasło będzie nieaktualne.
A po drugie modelarski poziom tej imprezy na przestrzeni lat znacząco obniżył loty.
Nie jest to powód by Hobby kategoryzować inaczej, każda impreza ma swoje wzloty i upadki, aczkolwiek na pewno im wyższy poziom tym lepiej, nawet jeśli tylko ma być "kolejkowo"
Nie wiem czy się zrozumieliśmy, jeśli nie to trudno, szkoda dalej zaśmiecać wątek imprezowy.

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.094 145 0
a w zabawie, ze względu na brak trakcji elektrycznej, nie mogły uczestniczyć elektrowozy.
No to sie nie udało. :) żarcik taki, co mi do tego ale zdjęcia powyżej nie kłamią :)
ne zawsze zwyciężą z modelami, nawet gdyby skakać kolejkami ze skoczni, zderzać się i urządzać wyścigi.
Widowania murowana, sam kiedyś słyszałem głos jakiegoś widza: "kiedy się wreszcie zderzą?"
W mojej ocenie złe podejście, inne dziedziny modelarstwa potrafią być atrakcyjne,
Ale dlaczego? Dlaczego w PL jest multum imprez modeli plastikowycdh czy kartonowch, które tylko stoją ?

kuznior

Aktywny użytkownik
BGM
GGM
Reakcje
688 0 0
No to sie nie udało. :) żarcik taki, co mi do tego ale zdjęcia powyżej nie kłamią :)
Widowania murowana, sam kiedyś słyszałem głos jakiegoś widza: "kiedy się wreszcie zderzą?"
Ale dlaczego? Dlaczego w PL jest multum imprez modeli plastikowycdh czy kartonowch, które tylko stoją ?
Elektrowóz nie brał udziału w jazdach. Został ustawiony jedynie do wykonania zdjęć i to poza czasem otwarcia wystawy ;)

Heniek_Star

Znany użytkownik
BGM
Reakcje
1.189 36 0
Elektrowóz nie brał udziału w jazdach. Został ustawiony jedynie do wykonania zdjęć i to poza czasem otwarcia wystawy ;)
Hasło prawda czasu i prawda ekranu dziś nawet bardziej aktualne.

@Kingjuljan również nie wiem czy dobrze się rozumiemy. W każdym razie nasze klubowe imprezy, jak zgodnie postanowiliśmy, będą w takim i lepszym/stałe rozwijanym standardzie. Oczywiście nie mam nic przeciwko innej filozofii.

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGM
Reakcje
1.553 34 1
Fantastyczne zdjęcia i film. Gratuluję sukcesu. Przy okazji chciałem zapytać o Szadek. Widzę, że doszło tam do przebudowy urządzeń srk. Czy można dowiedzieć się o koncepcji? Bardzo mnie także ciekawi regulamin techniczny stacji Korfanty (robi fantastyczne wrażenie)!

Tomasz Sauer

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.882 92 4
Hasło prawda czasu i prawda ekranu dziś nawet bardziej aktualne.

@Kingjuljan również nie wiem czy dobrze się rozumiemy. W każdym razie nasze klubowe imprezy, jak zgodnie postanowiliśmy, będą w takim i lepszym/stałe rozwijanym standardzie. Oczywiście nie mam nic przeciwko innej filozofii.
Ważne, że spotkanie, jak zawsze, udane. Żałuję że w tym roku nie udało mi się być w Kozach osobiście, bo miałem plan wreszcie udać się na stację w Kozach, ale może za rok.
A odnośnie prawd, jest ich wiele, jak mawiał śp. ks. Tischner, ludzie zaś czerpią zadowolenie z wielu rzeczy, nawet z tych wyśmiewanych i poniżanych "gołych dech". Byłem świadkiem spotkania miłośników lokalnej kolei zorganizowanego w lokomotywowni gdzie zmontowali gołe moduły na których luzem leżał goły flex i wszyscy włącznie z gośćmi mieli niesamowitą przyjemność z rozmów jak kto widzi przyszłą zabudowę, tych "gołych dech", widzowie mieli szansę nie tylko podziwiać zza barierek, ale brać czynny udział, dotknąć, poznać tajniki budowy makiety na kolejnych etapach.

Heniek_Star

Znany użytkownik
BGM
Reakcje
1.189 36 0
@Tomasz Sauer to jest dobry pomysł by gdzieś obok makiety zrobić ekspozycję z modułów w różnej fazie ich budowy, żeby publiczność mogła zobaczyć proces. Znana mi jest teoria niewykanczania makiet, żeby publiczność zobaczyła jak to jest zrobione. Nie do końca to do mnie trafia. Czym innym są kluby w początkach istnienia, którym ciężko o alternatywę i te gole deski prezentują bo dopiero zaczynają budowę. Sami tak to robiliśmy. A, że prawd jest wiele to rzecz jasna i nigdy z czyjejś wizji zabawy się nie wyśmiewam. Po prostu każdy się bawi tak jak lubi i nie wszyscy muszą lubić tą samą zabawę.