• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Witam wszystkich

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
5.168 33 1
Witamy kolegę na forum:)
Pozwolę sobie na małą polemikę.
Po pierwsze powinien kolega zadać sobie kilka pytań;)
1. Jaki zarząd kolejowy mają przedstawiać modele - PKP,DB.... ?
2. Wybór sterowania na tej swojej zaplanowanej makiecie - cyfra , analog ?
3. Choć już może mniej istotne epoka modelarska- która ?

Odpowiedź sobie samemu na powyższe pytania może później znacząco przyczynić się do budowy tej wymarzonej makiety a nie tylko...
Jeżeli kupisz coś co dziś wydaję się Tobie dobre za rok , dwa wyda się koledze nieprzydatne - wówczas ewentualna odsprzedaż może być kłopotliwa.
Jeżeli wciągnie kolegę to hobby i będzie chciał (oprócz własnej makiety) pojeździć swoimi modelami np. na spotkaniach modelarskich to już dziś
proponuję zacząć tą przygodę ze sterowaniem cyfrowym. Na spotkaniach organizowanych przez kluby już dziś nie prowadzi się jazd w sterowaniu
analogowym.Ogólnie to nasze hobby (jak zresztą prawie każde) do tanich nie należy:oops: ale lepiej poczekać trochę czasu i odłożyć parę złotówek i
kupić sobie coś co kolegę zadowoli.
Pozdrawiam serdecznie
Zbigniew

OP
OP
wkwast

wkwast

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam,
no więc tak:
1. Co do zarządów kolejowych to raczej kieruję się w DB ale chciałbym mieć jeden skład DB osobowy drugi PKP osobowy
2. jakie są różnice w analog a cyfra? jakie możliwości daje sterowanie cyfrowe w zarządaniu całą makietą?
3. epoka to V/VI

OP
OP
wkwast

wkwast

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
czy każda lokomotywa teraz będzie miała podłączenie do dekodera czy jakieś wybrane modele? i jak się wogóle to programuje? będzie instrukcja w PL?

piottrw

Aktywny użytkownik
Reakcje
501 9 0
A może na początek analog?. Tylko kupuj nowe konstrukcje lokomotyw. W razie złapania bakcyla założysz dekoder kupisz np multimausa i już będzie cyfra.
Jeżeli kolega dopiero zaczyna i ma mały budżet to analog na początek wystarczy. . Najlepiej obejrzyj gdzieś na żywca jaka jest różnica. Cyfra same plusy, ale np zrobienie automatyki jazdy może kosztować samochód. W analogu wychodzi taniej.

robsonmw

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Pewnie zacznij od analogu- lokomotywe mozna kupić za ok 200zł jakąś BR lub husarza na poczatek. Jeden pożąadny skład na początek wystarczy

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
5.168 33 1
Po kolei:
1. W dzisiejszym czasie pojawienie się składów DB na polskich torach jest rzeczą normalną dlatego wybór tego zarządu kolei jest uzasadniony zważywszy na epokę jaką
kolega chce wybrać , a i na odwrót rzecz ma miejsce czyli polskie składy na torach sieci DB;)
Może to być np:
http://allegro.pl/gledziu-kolejka-piko-96716-husarz-pkp-ic-oryg-opa-i6044387635.htm
Albo któraś z siódemek:
http://allegro.pl/listing/listing.p...h_scope=category-26917&bmatch=s0-col-1-4-0203
Modele z możliwością sterowania cyfrowego mają tą przewagę nad analogowymi, że mają więcej możliwości choćby możliwość ustawienia oświetlenia jak na PKP,dźwięk itp.
Uwierz kolego,że jak połkniesz tego bakcyla -będziesz chciał to mieć w swoich modelach:)
Co do taboru DB nie doradzę ,bo nie jestem znawcą tematu - może ktoś z kolegów podpowie jakiś przykładowy skład.
2. Różnicę jeżeli chodzi o tabor wyjaśniłem wyżej.Jeżeli chodzi o sterowanie makietą sterowanie cyfrowe ogranicza w porównaniu z analogowym ilość kabli. W zasadzie wszystkim
możesz sterować za pomocą sygnału cyfrowego. Ale urządzenia na makiecie np. zwrotnice muszą być wyposażone w dekodery. Przy takim sterowaniu wszystko możesz robić
jednym manipulatorem np. MultiMause firmy Roco. Istnieje też możliwość sterowania ruchem na takiej cyfrowej makiecie np. z komputera.

Nasuwa się jeszcze jedno pytanie jaka ma to być makieta- stacjonarna (tzw. tort), czy modułowa.
Moja sugestia jest taka jeżeli chcesz mieć makietę na której będą jeździć składy PKP i DB to może jakaś stacyjka na pograniczu zachodnim coś jak Kostrzyn n/Odrą nie chodzi mi tu o wierne odwzorowanie układu torowego ale jako przykład stacji na której goszczą składy z Niemiec;)

OP
OP
wkwast

wkwast

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
no wszystko fajnie ale jak przerobić potem na cyfre to bladego pojęcia nie mam... jestem sam w tym temacie nie mam niczyjej pomocy jestem totalnie zielony w temacie a wy mi mówicie o przerabioaniu na cyfre.... nawet projektu makiety jeszcze nie mam :( chciałbym zrobić 2500x1500 ale nie mam gdzie, chciałem w swojej starej sypialni u rodziców ale nic z tego a mieszkanko mam 50 m i nie mam gdzie też zbudowac tej makiety.... pozatym czuje ze taka 2500x1500 to nie nastawiam za dużo budynków i torów a na tym mi tez zależy

robsonmw

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Po prostu dokupujesz dekoder i pilot do sterowania cyfrowego jedynie musisz kupić lokomotywe z gniazdem na dekoder (wiekszosc nowszych modeli taki posiada) ot cała filozofia oczywiscie wczesniej jezdzisz na analogu tą samą lokomotywa

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
5.168 33 1
W przerobieniu nie ma żadnych tajemnic. Jeżeli kupisz sobie model z gniazdem dekodera ( z tych nowszych wypustów) jak pisali koledzy wyżej , z zdecydujesz się na cyfrę to wyjmujesz
z gniazda zworkę do jazdy analogowej i wpinasz dekoder cyfrowy.

O kolega już to wyjaśnił;)

robsonmw

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Jesli w opisie lokomotywy widzisz Gniazdo 8pin pod dekoder cyfrowy DCC to znaczy ze ma. Na poczatek moze być piko z tych startowych zestawów jest troche niżej niż roco ale bez przesady na poczatek moze byc piko

piottrw

Aktywny użytkownik
Reakcje
501 9 0
Jak sam pisałeś miejsca mało może rozważ inną skalę tt lub n. Tabor w tych skalach w ep v powinien Cię zadowolić. Ja modeluję w tt właśnie z tytułu braku miejsca. Też mam mieszkanie 50 m2

robsonmw

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Tak na prawde to nie jest tanie hobby i wszystko zalezy ile kasy mozna na nie przeznaczyć, wiem cos o tym bo sam jeszce smigam na analogu ale i tak jest spoko

OP
OP
wkwast

wkwast

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
w TT mało bardzo jest akcesoriów. Mało zestawów mało budynków ta skala chyba mało popularna jest w porównaniu z h0... nie mam z czego nawet budować makiety ;(
[DOUBLEPOST=1457904110][/DOUBLEPOST]możecie jakoś podesłać swoje makiety jak wyglądają? jakieś zdjęcia i wymiary?>

Ostatnio edytowane:

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.354 120 11
Zacznij od modułu. 90cm na próby w zielenią, szutrowaniem, kabelkami. Może wstawię jakieś lampy do i podłączyć Do tego dokup jedna lokomotywe i zobacz czy chcesz więcej. Z tego co czytam to bardzo chcesz ale nie masz gdzie i za co zbudować makiety. Mało kto z nas ma do dyspozycji pokój na makiete. Prędzej się obrazisz na kolejki niż zbudujesz makiete marzeń.
Powodzenia

OP
OP
wkwast

wkwast

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0

piottrw

Aktywny użytkownik
Reakcje
501 9 0
Witaj z zestawów które podałeś tylko ten dp czegoś się nadaję
http://www.makieciarz.pl/tillig-01424-sklad-towarowy-z-br-285-ep-v-id-30119.html
Potem dokupisz inne i już zabawa jest.
W zestawie jest owal bettungleis czyli tory na nasypie. Potem musisz wybrać czy budujesz na nich czy np na torach flex do samodzielnego składania. Są tanie jak hamburger
W załaczniku mój ttorcik. Wymiary to 85x70 cm. Mała stacja z bocznicą do fabryki modeli kolejowych
Całkowicie zautomatyzowona lub obsługa ręczna. Analog
Filmik z jazdy

Załączniki