• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Witam wszystkich

mareknyc

Aktywny użytkownik
Reakcje
76 8 0
Witamy na forum;) widac pelno "znawcow" ktorzy nic nie powiedza. Zastanawiam sie co Cie sklonilo do zakupu "kolejki"? Wiekszosc z nas po prostu lubi przygladac sie prawdziwym kolejom i po tem zainspirowani lubimy odtworzyc to w naszym prywatnym swiecie.
W analogu oczywiscie da sie sterowac dwoma lub nawet wiecej lokomotywami. Sa w zasadzie dwa sposoby; ledna lokomotywa moze byc elektrowoz pobierajacy prad z sieci, druga lokomotywa to np. parowoz pobierajacy prad z szyn. Takim sposobem mozna dowolnie prowadzic sklady nie inwestujac w kontrole cyfrowa (DCC). Na poczatek radzil bym cos prostego, na czym mozna sie uczyc i popelniac bledy. Zastanow sie co Cie rajcuje, czy parowozy buchajace dymem, czy widok szybkiego pociagu IC, moze spalinowoz przetaczajacy wagony po stacji, powodzenia.
Troszkę zły przykład oszczędności,myślę ,że "odrutowanie" będzie dużo droższe niż inwestycja w DCC.:gwizd:;)

w@gonikEN57

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Jak chcesz, to wybierz TT, ale ja i tak stawiam na H0 - wszyscy moi znajomi, którzy mają kolejki (PIKO, ROCO, MEHANO - opcjonalnie) mają tory i akcesoria w skali H0, ja zresztą też. Poza tym H0 łatwiejsze w obsłudze, bo większe. Nie nie, nie mam na myśli tego, że im większe tym lepsze, bo zaraz się na skalę G zdecydujesz - po prostu moim zdaniem skala H0, czyli 1:87 jest najbardziej odpowiednia do budowy jakiejkolwiek makiety. Ok, to tylko rada - sam zdecydujesz;)

grzegorz kita

Moderator Grupy Fremo Polska
Zespół forum
FREMO Polska
KSK 1:1
KSK Wrocław
Reakcje
688 14 0
To chyba najlepsza rada
Wszystkiego na raz i tak nie zrobisz jest to raczej niemożliwe wiec skup się na tym co już wiesz czyli np wybierz zestaw startowy z lokiem Dcc rozłóż sobie na dywanie pośmigaj zakupionym składem w kółko i zastanów się co dalej. Budowa makiety to proces długotrwały w większości przypadków wiec spokojnie i wytrwale zmierzaj do celu. W razie co pytaj o konkret a nie o wszystko na raz. To przecież ma być przyjemne hobby a nie jakiś przymus. Powodzenia!
zacznij od tego czy to jest to czego oczekujesz - i zapytaj sam siebie skąd pomysł takiej zabawy?
czy widziałes jakąs wystawę z makietami, WunderLand z Hamburga na Youtuba lub inne i teraz masz ten "ogień na zapałce"
Zapewniam, że to fajne hobby ale w perspektywie pracy nad nim liczone w miesiącach lub latach.
Pomyśl ile planujesz wydać nie dziś ale w skali każdego miesiąca -
i nie zniechęcaj się tym co piszę- ale dział "planuję" jest najliczniejszy jesli chodzi o wątki a potem zobacz dział "relacje"
Naprawdę WIELU kończy na "planuję" z prozaicznej przyczyny - brak czasu, miejsca, kasy - w tej kolejności
Zacznij - jak pisał Robson + zapytaj czy w Twojej okolicy nie ma klubu modelarskiego lub innych zapaleńców o jakims stażu
Inaczej rozmowa przez forum nie zastąpi fizycznego kontaktu z modelarzami i hobby a makieta to nie tylko sklejanie domków i układanie torów. Każdy z Nas będzie Ci radził jak najlepiej umie ale decyzja będzie Twoja
zacznij też od tego miejsca http://forum.modelarstwo.info/threads/dla-początkujących-kilka-luźnych-naszych-przemyśleń.9118/

nero

Użytkownik
Reakcje
2 0 0
Niestety tego typu wątki są spowodowane zła organizacją forum. Ten temat pojawia się już poraz n-ty. Myślę że można sformułować ok 10-15 pytań które ludzie zadają przed zniechęceniem się do modelarstwa kolejowego.
Aby ułatwić wszystkim życie proponuje podpięcie tych klku powtarzających się pytań do działu FAQ dla poczatkujacych.

Jaki zestaw wybrać?
Czy mogę w analogu sterować 3 lokami ?
Czy mogę wykorzystać stare tory U
I kilka innych i zamiast dyskutować nie wiadomo o czym wpinać tylko link albo kasować temat odsyłając info na pw do faqu ludzi nie stać na startowy zestaw dcc za 650 zł a chcą makietę budować. Przecież to jest śmieszne. Wiec można o tym napisać. I podwiesić unikając głupich pytań. Skoro macie czas się rozpisywać na 10 linijek jaki to bezsensowny temat napiszcie konkretna odpowiedz podepnijcie i temat do kosza.

Ostatnio edytowane:

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.724 112 11
Niestety tego typu wątki są spowodowane zła organizacją forum. Ten temat pojawia się już poraz n-ty. Myślę że można sformułować ok 10-15 pytań które ludzie zadają przed zniechęceniem się do modelarstwa kolejowego.
Aby ułatwić wszystkim życie proponuje podpięcie tych klku powtarzających się pytań do działu FAQ dla poczatkujacych.

Jaki zestaw wybrać?
Czy mogę w analogu sterować 3 lokami ?
Czy mogę wykorzystać stare tory U
I kilka innych i zamiast dyskutować nie wiadomo o czym wpinać tylko link albo kasować temat odsyłając info na pw do faqu ludzi nie stać na startowy zestaw dcc za 650 zł a chcą makietę budować. Przecież to jest śmieszne. Wiec można o tym napisać. I podwiesić unikając głupich pytań. Skoro macie czas się rozpisywać na 10 linijek jaki to bezsensowny temat napiszcie konkretna odpowiedz podepnijcie i temat do kosza.
Problem jest w tym ze Kolega pytajacy "chce Mercedesa a nie Nauczyl sie jezdzic". Z reszta jest tak z wieloma zaczynajacymi na forum, dla tego moja odpowiedz byla jaka byla. Nie da sie wytlumaczyc o DCC, czy o kwestii analogu w tylko kilku zdaniach. Rozumiem tez ze jesli cos chce sie miec, potrzebna jest jakas wizja, co Kolega piszacy albo mie ma (na razie), albo w ogole nie wie co chce osiagnac. W kazdym razie nic takiego nie przedstawil. Skad mozemy wiedziec co Chce, jesli sam o tym nie wie?

grzegorz kita

Moderator Grupy Fremo Polska
Zespół forum
FREMO Polska
KSK 1:1
KSK Wrocław
Reakcje
688 14 0
Inaczej rozmowa przez forum nie zastąpi fizycznego kontaktu z modelarzami i hobby
z drugiej strony nie możemy każdego, kto pyta "spuszczać na wątek dla początkujących - bo odbiór tego będzie negatywny w tym kontekście , że tworzymy jakieś zamknięte towarzystwo nastawione na wzajemnie ockomiwanie własnych osiągnięć.
Jak widać zawsze jest ktoś, kto ma czas odpowiedzieć.
Ale finalnie zgadzam się pytania się powtarzają i coś takiego powinno się znależdz

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.342 3 0
Na forum symulatorów lotniczych (taka moja inna pasja obecnie w zawieszeniu) był wątek "pomoc dla początkujących" przyklejony na samej górze danego działu gdzie nowy, a czasami stary użytkownik miał prawo zadać każde nawet najbardziej by się wydawało głupie pytanie. Nikt tam nigdy nie zarzucał nikomu braku wiedzy czy chęci czytania forum. Nikt tam nigdy nie odsyłał do googla czy szukajki. Odpowiadali tylko Ci co mieli cierpliwość odpowiadać lub kierować na odpowiednie tory nowego użytkownika. Moderatorzy tam jedynie pilnowali tego by jakiś troll jeden czy drugi nie robił syfu przekleństwami czy zwyczajnie trollując. Do dziś ten wątek funkcjonuje, a sam często z niego korzystałem przeszukując jego przepastne zasoby mimo, że w temacie miałem już jakieś tam doświadczenie.

@
Dodam tylko, że forum to miało i pewnie ma nadal jedną z bardziej "brutalnych" grup adminów. Tam można bana załapać nawet za błędy ortograficzne lub interpunkcyjne.

nero

Użytkownik
Reakcje
2 0 0
No ja tu chęci zakupu u kolegi Mercedesa nie widzę. Ogólnie łatwiej się jeździ drogim Mercedesem z automatem, czujnikami parkowania itp niż żeby nikogo nie obrazić np. Skoda fabia w najtańszej wersji. Tu jest to samo. Akurat kasa poprawia możliwości i ułatwia życie. ... dobre sterowanie, dobre loki Itd ułatwiają życie. Można kupować gotowe rozwiązania. Myślę że koledze trzeba podpowiedzieć ze makieta 2x3m będzie kosztować min 2-3 tys. Chyba ze zrobi kółko 2 domki i trawę. Myślę, że największą bzdurą są odpowiedzi tych, którzy nic konkretnego nie odpowiadają tylko napiętnują pytajacego. Lepiej nic nie pisać niż tworzyć posty: poszukaj na forum. 100 x juz to pisaliśmy. ... To prawda ale jak ktoś nie wie jak sie za to zabrać pisze i czeka na gotowe rozwiązania które maja modelarze. A jak już macie coś napisać podajcie hasło jakie ma wpisać do szukajki....

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.724 112 11
No ja tu chęci zakupu u kolegi Mercedesa nie widzę. Ogólnie łatwiej się jeździ drogim Mercedesem z automatem, czujnikami parkowania itp niż żeby nikogo nie obrazić np. Skoda fabia w najtańszej wersji. Tu jest to samo. Akurat kasa poprawia możliwości i ułatwia życie.
Racja, ale niestety nie ulatwia w mysleniu, co zreszta widzimy na drogach. Ci modelaze ktozy cos umieja ladnie zrobic, dochodzili do tego latami, nie raz popelniajac bledy. Doswiadczenia niestety sie nie kupi, doskonale rozumiem dla czego niektorzy wysylali kolege do "ksiazek". Uwazam ze rady podane przez grono kolegow sa calkiem do przyjecia.