• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Witam wszystkich

piottrw

Aktywny użytkownik
Reakcje
501 9 0
W opisie produktu masz napisane: posiada gniazdo dekodera, PLUX12 czyli podejdzie pod cyfrę.
Generalnie tak jak pisałem wcześniej każda nowa konstrukcja modelu posiada gniazdo dekodera.
plany makiet i całą historię skali tt zobaczysz pod tym linkiem:
http://as.rumia.edu.pl/tt/kat/
oraz forum tt

Michał Szewczyk

Aktywny użytkownik
Reakcje
27 0 0
Panowie takimi odpowiedziami koledze robicie wodę z mózgu. Najpierw zaczęło się od zestawu Piko który kupił i oddał. Później zestawy razem z wyborem loka H0. Teraz nq tapecie jest TT a zaras będzie Enka lub coś innego. Proponuje aby autor wątku poczytal sobie forum wyjaśnił nie zrozumiałe mu pojęcia i dopiero prosił o opinie forumowiczów. Bo na chwile obecną mamy ponad 40 postów zmierzających do nikąd...

piottrw

Aktywny użytkownik
Reakcje
501 9 0
Panowie takimi odpowiedziami koledze robicie wodę z mózgu. Najpierw zaczęło się od zestawu Piko który kupił i oddał. Później zestawy razem z wyborem loka H0. Teraz nq tapecie jest TT a zaras będzie Enka lub coś innego. Proponuje aby autor wątku poczytal sobie forum wyjaśnił nie zrozumiałe mu pojęcia i dopiero prosił o opinie forumowiczów. Bo na chwile obecną mamy ponad 40 postów zmierzających do nikąd...
Te 40 postów spowodowało, że kolega nie kupił dziadostwa. Uważam że warto.
Pozdrawiam

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.258 450 99
Tym bardziej, że...
w TT mało bardzo jest akcesoriów. Mało zestawów mało budynków ta skala chyba mało popularna jest w porównaniu z h0... nie mam z czego nawet budować makiety ;(
[DOUBLEPOST=1457904110][/DOUBLEPOST]możecie jakoś podesłać swoje makiety jak wyglądają? jakieś zdjęcia i wymiary?>
a za chwilę:
Ktoś kiedyś napisał "szukajcie, a znajdziecie". Nikt tego za nas nie zrobi, tym bardziej, że jak ktoś chce, to przez samo wertowanie forum znajdzie odpowiedzi na wiele podstawowych kwestii o jakie pyta kolega. W necie jest gros zdjęć makiet TT, H0, N, Z, porównań, na forum tym znaleźć też można tematy o wyborze skali, itp. , zaś wchodząc na strony sklepów internetowych zapoznać się można z ofertą w danej skali i cenami....
No ale to trzeba siąść, poszukać, poczytać... a nie liczyć, że ktoś za nas to zrobi kolego wkwast.
Kto chce wałkuje temat dalej.

Koledze proponuje np. (jeśli jest taka możliwość) wybrać się na Trybunały Modelarstwa Kolejowego w Piotrkowie Trybunalskim. Kolega zobaczy naocznie jak wyglądają poszczególne skale obok siebie, bo nic tak nie pozwala dokonać wyboru w takich niezdecydowanych przypadkach, jak żywy kontakt z modelem, rozmowy z modelarzami, naoczne porównanie zajmowanych powierzchni przez makiety, porównanie wyglądu modeli w poszczególnych skalach, czy też jakości zasłyszanych dźwięków.

Ostatnio edytowane:

Michał Szewczyk

Aktywny użytkownik
Reakcje
27 0 0
Te 40 postów spowodowało, że kolega nie kupił dziadostwa. Uważam że warto.
Pozdrawiam
Że nie kupił dziadostwa zadecydowało kilka postów a dokładnie można policzycz max na dwóch rękach. Kolega zadaje pytanie po czym dostaje kupę informacji zmienia zdanie i kolejny pomysł znowu produkcja i tak dalej. Nie widzicie tego?

OP
OP
wkwast

wkwast

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Ehhh czemu zawsze się znajdzie ktoś kto ehhhh dobra mniejsza

Panowie chce próbować budować coś w ten deseń jak wygląda sprawa zasilania dwóch składów żeby jeździły różnymi prędkościami przy analogu ? I czy jeden zasilacz podłączony do toru wystarczą na takie duże koło czy trzeba jakiejś kabelki dolutowywac czy coś zeby bylo zasilanie na całej trasie ?

Załączniki

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.342 3 0
Na zdjeciach profilowych FB wyglądasz na dorosłego człowieka, a tu zachowujesz się jak dziecko. Wybacz ale nie przypuszczam by ktokolwiek chciał Ci tutaj jeszcze w czymkolwiek pomóc.

Nikt nie będzie Ci opisywał po raz kolejny rzeczy, które przy minimum zdolności manualnych można znaleźć na tym forum.

Michał Szewczyk

Aktywny użytkownik
Reakcje
27 0 0
Ehhh czemu zawsze się znajdzie ktoś kto ehhhh dobra mniejsza

Panowie chce próbować budować coś w ten deseń jak wygląda sprawa zasilania dwóch składów żeby jeździły różnymi prędkościami przy analogu ? I czy jeden zasilacz podłączony do toru wystarczą na takie duże koło czy trzeba jakiejś kabelki dolutowywac czy coś zeby bylo zasilanie na całej trasie ?
Tym razem przemilczę to i nic nie napiszę bo już ręce opadają...

OP
OP
wkwast

wkwast

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Myślałem że jest to forum gdzie każdy otrzyma.pomoc modelarska w budowie makiety a tu.wychodzi ze jest to forum.obrażania innych za ich niewiedzę ;(

Michał Szewczyk

Aktywny użytkownik
Reakcje
27 0 0
Myślałem że jest to forum gdzie każdy otrzyma.pomoc modelarska w budowie makiety a tu.wychodzi ze jest to forum.obrażania innych za ich niewiedzę ;(
Nikt cię kolego nie obraża tylko wystarczy poczytać bo tu na forum jest wszystko napisane. A jak poczytasz posiądziesz już minimalną wiedzę to możesz to weryfikować jak masz jakieś pytania. A nie skaczesz z kwiatka na kwiatek i co chwilę zmieniasz swoje zainteresowania...

OP
OP
wkwast

wkwast

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
mówie skłąd już wybrałem TT analogiczne teraz chce zaczać budować makietę ale nie wiem jak co z czym podłączyć? czy jeden zasilacz podłączony do toru zasili tory na makiecie 1200x2000 czy trzeba jakieś przedłużki robić lutować itp?? czemu nie mogę otrzymać odpowiedzi na swoje pytania tylko zawsze każdy mądry bo zbudował makiete i nie chce się podzielić informacjami i radami :(prawie na wszystkich forach tak jest nie tylko na kolejowym ale innych też :(
[DOUBLEPOST=1457981458,1457980955][/DOUBLEPOST]jestem nowy na forum jestem zielony w temacie nawet nie wiem czego mam szukać jak się to wzyzstko nazywa nie znam nazewnictwa nie znam się na elekrtronice może od razu sobiue daruję i nie będe wam zawracać głowy....

jestrabh

Znany użytkownik
Reakcje
2.822 40 1
mówie skłąd już wybrałem TT analogiczne teraz chce zaczać budować makietę ale nie wiem jak co z czym podłączyć? czy jeden zasilacz podłączony do toru zasili tory na makiecie 1200x2000 czy trzeba jakieś przedłużki robić lutować itp?? czemu nie mogę otrzymać odpowiedzi na swoje pytania tylko zawsze każdy mądry bo zbudował makiete i nie chce się podzielić informacjami i radami :(prawie na wszystkich forach tak jest nie tylko na kolejowym ale innych też :(
[DOUBLEPOST=1457981458,1457980955][/DOUBLEPOST]jestem nowy na forum jestem zielony w temacie nawet nie wiem czego mam szukać jak się to wzyzstko nazywa nie znam nazewnictwa nie znam się na elekrtronice może od razu sobiue daruję i nie będe wam zawracać głowy....
Chłopie czytaj,czytaj i jeszcze raz czytaj i oglądaj to co jest w zasobach tego forum na temat budowy makiet.:)Za rok, może dwa będziesz już na pewno wiedział co z czym połączyć itd. itp. A jak jeszcze nie będziesz czegoś wiedział to wtedy pytaj i zadawaj konkretne pytania. Bo teraz to nawet nie wiesz o co pytać i w tym jest problem;)

robsonmw

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Wszystkiego na raz i tak nie zrobisz jest to raczej niemożliwe wiec skup się na tym co już wiesz czyli np wybierz zestaw startowy z lokiem Dcc rozłóż sobie na dywanie pośmigaj zakupionym składem w kółko i zastanów się co dalej. Budowa makiety to proces długotrwały w większości przypadków wiec spokojnie i wytrwale zmierzaj do celu. W razie co pytaj o konkret a nie o wszystko na raz. To przecież ma być przyjemne hobby a nie jakiś przymus. Powodzenia!

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.724 112 11
Witamy na forum;) widac pelno "znawcow" ktorzy nic nie powiedza. Zastanawiam sie co Cie sklonilo do zakupu "kolejki"? Wiekszosc z nas po prostu lubi przygladac sie prawdziwym kolejom i po tem zainspirowani lubimy odtworzyc to w naszym prywatnym swiecie.
W analogu oczywiscie da sie sterowac dwoma lub nawet wiecej lokomotywami. Sa w zasadzie dwa sposoby; ledna lokomotywa moze byc elektrowoz pobierajacy prad z sieci, druga lokomotywa to np. parowoz pobierajacy prad z szyn. Takim sposobem mozna dowolnie prowadzic sklady nie inwestujac w kontrole cyfrowa (DCC). Na poczatek radzil bym cos prostego, na czym mozna sie uczyc i popelniac bledy. Zastanow sie co Cie rajcuje, czy parowozy buchajace dymem, czy widok szybkiego pociagu IC, moze spalinowoz przetaczajacy wagony po stacji, powodzenia.