• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Narzędzia Wiertarka modelarska firmy Dremmel....

A

Anonymous

Gość
Kamil Kopera napisał(a):
Tylko że ja nie zakładam stosowania blaszek....pamiętajmy, że mowa cały czas o torze w H0e! A te blachy co masz Damian to pod rozjazdy normalnotorowe....w H0...nieprawdaż?
Ja wiem ,że rozmawiamy o H0e ,ale to też jest model jakiegoś toru ,i czy w realu przy budowaniu takich torów ,nie stosowano blach na podkładach ?
Bo jeżeli tak to warto się nad tym zastanowić .
W modelu są to tak małe detale ,że nie widać różnicy ,czy to od H0 czy H0e .
A efekt wizualny jest na prawdę extara .
Poszedłeś tak daleko ,idź do końca ,zobaczysz nie będziesz żałował . ;)

OP
OP
14D40

14D40

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
309 10 1
Damian napisał(a):
A efekt wizualny jest na prawdę extara .
W co nie wątpię...
Damian napisał(a):
Poszedłeś tak daleko ,idź do końca ,zobaczysz nie będziesz żałował
Narazie zobaczę...potrzebuję czasu, a na studiach nie zawsze go mam na modelarstwo :roll: pożyjemy zobaczymy jak to dalej wyjdzie.

Dzięki Damian za udzielenie się w temacie.

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
926 79 5
Kamil Kopera napisał(a):
Tylko że ja nie zakładam stosowania blaszek....pamiętajmy, że mowa cały czas o torze w H0e! A te blachy co masz Damian to pod rozjazdy normalnotorowe....w H0...nieprawdaż?
Nie masz Kamil racji do końca....Szyny na same gwoździe przybijano do podkładów w cegielniach, ew. na kolejkach gospodarczych. Taką będziesz odwzorowywał, która epoka?

OP
OP
14D40

14D40

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
309 10 1
Zbyszek napisał(a):
Taką będziesz odwzorowywał
No właśnie nie...będzie to model stacji wąskotorowej, ale nie żadnej takiej prowizorycznej typu cegielniana czy coś w tym stylu. Epoka III lub stan stacji obecny.

OP
OP
14D40

14D40

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
309 10 1
Zbyszek napisał(a):
To koniecznie musisz mieć podkładki, a nawet przytwierdzenia S-42
Na makiecie, jeśli tor będzie zarośnięty nawet nie będzie widać żadnych podkładek (foto ponizej)

Druga fotka przedstawia tor bez blaszek, już na makiecie. Czy to naprawdę wygląda aż tak źle??

Załączniki

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Kamil, te rozjazdy i tory z laminatu to Twoje?
Jak tak, to gratuluje.
Wracając do tematu wątku, bardzo przydatny jest wałek giętki.
Do Dremela trzeba niestety kupić osobno.
Są też zestawy, za cenę gołego Dremela można kupić narzędzie, wałek i różne tarcze,
np. firmy MaxAlister, ale to chyba rzewna lipa.
Już chciałem to kupić, ale okazało się, że... egzemplarz wystawiony w sklepie się zepsuł!
Kupiłem natomiast lutownicę transformatorową MAxAlister, oddałem po kilku dniach bo się wyłącznik zaciął.
W każdym razie mam Dremela i sobie chwalę.
Do Dremela i Proxona bez problemu kupisz chwytaki do wierteł/drążków o różnej średnicy,
które do tańszych narzędzi nie pasują - jak zgubisz/zepsuje się to kaplica.

OP
OP
14D40

14D40

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
309 10 1
Meggido napisał(a):
Kamil Kopera, jak dla mnie, to efekt jest bardzo dobry. Nie ma co kombinować z podkładkami pod szyny. Nie popadajmy w obłęd.
Jestem dokładnie tego samego zdania! Po jakiego grzyba zadawać sobie niemały trud przy zabawie z jakimiś tam blaszkami, skoro tego praktycznie na makiecie nie widać! Na torze normalnym to się jeszcze zgodzę.....można walnąć jakieś porządne imitacje śrub itp.....ale gdzież na H0e....rzeczywiście doprowadziłoby to do obłędu... :???:
ciekma napisał(a):
Kamil, te rozjazdy i tory z laminatu to Twoje?
Nie, nie moje, gdyby były moje to nie było by prawdopodobnie tego tematu :D ale coś podobnego powstanie na mojej makiecie, której budowa strasznie się odwleka :cry: :cry:

Tego Dremmelka będę potrzebował do wykonania wcięć w szynach skrzydłowych rozjazdu, tak jak to jest przedstawione na fotkach na początku tematu.

corwin

Administrator
Zespół forum
Reakcje
339 2 3
Kamil Kopera napisał(a):
Meggido napisał(a):
Polecam narzędzia firmy Ferm. Zestaw kosztuje koło 100 PLN.
http://www.allegro.pl/ite...aktura_vat.html
Jest tam mini tarcza tnąca? Taka jak na drugiej fotce w tym temacie?

Dziękuję za link Meggido.
Jak chcesz mieć super dremela to bierz tego:

http://www.allegro.pl/item266785407_dre ... ierka.html

Normalnie kosztuje ok 650 zł. Mam takiego - też kupiony na allegro i to jest sprzęt nie do zajechania. Precyzyjne ustawianie obrotów co 1000 w zakresie od 5000 do 35000. Za tą cenę to po prostu bierz póki ktoś nie będzie szybszy.

Corwin

Meggido

Znany użytkownik
Reakcje
2.780 12 2
Na drugiej fotce nie jest tarcza tnąca. To jest gumowa tarczka z papierami ściernymi naklejanymi na nią. Nie ma tego w zestawie, bo to jest asortyment Proxona. Do dokupienia za jakieś 15 zeta. Też ją mam i jest to niezastąpione narzędzie przy moich modelach. :D

OP
OP
14D40

14D40

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
309 10 1
Meggido napisał(a):
Bo są różne inne szlifierki o różnych nazwach. To właśnie może być badziewie.
Tak zwana podróba? :D A kolega posiada Proxona tak? Dostanę to w Praktikerze? Czy będzie Proxon dobry do takich właśnie drobnych prac przy tworzeniu wajch w H0e?