• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
  • Uprzejmie informujemy, że forum będzie niedostępne od godziny 22 w dniu 11 lutego 2025 do godzin popołudniowych 12 lutego 2025. Będziemy prowadzili prace administracyjne na serwerze. Pozdrawiamy Administracja.

Diorama Wiedźmie dłubanie

Zdrada69

Moderator Skala 1:220 (Z)
Zespół forum
Reakcje
6.267 39 0
Ciekawy projekt. Chyba na targach w Lipsku była kiedyś makieta na której prom był sterowany RC i obsługiwał nabrzeża po dwóch stronach akwenu.

OP
OP
Alana

Alana

Aktywny użytkownik
Reakcje
272 2 1
Mialam stary wagon brankard [caboose] Bachmanna tak odrapany ze .... ze stwierdzilam ze przemaluje na czarno i zrobie do kompletu z lokomotywa EMD GP50 kolei Southern ktora sie pojawila kilka zdjec temu. I to pierwsze wyniki prac - przemalowana na czarno buda od tego wagonu. Teraz schnie, jak wyschnie to zrobie okienka i sprobuje namalowac oznaczenia.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.780 52 5
A jakieś zabezpieczenia będą? Jakaś budka? Coś? I ten niebieski, to chyba nie ostateczny kolor?
Sorry, że się czepiam, taka moja nauczycielska natura :p I ciekawość z drugiej strony...

OP
OP
Alana

Alana

Aktywny użytkownik
Reakcje
272 2 1
mattia - to jest moj pomysl na "stacje techniczna" do podlogowki, pic polega na tym ze wpuszczam wagony na prom i prom odplywa i przyplywa z nowym ladunkiem tj zabieram go w inne miejsce i podmieniam wagony. Jezeli Kiedykolwiek bedzie makieta to moze wymodeluje fragment zbiornika wodnego jak sie patrzy. A narazie za wode bedzie robil obszar poza skrajem dywanu w pokoju.

Kris - kolor zostaje, moze sprobuje odrobine przyciemnic, ten niebieski to kolor firmowy firmy zeglugowej w ktorej cos mi sie zdaza robic. Budka - watpliwe, bo inspiruje sie zdjeciem kanadynskiej barki kolejowej[wrzucone na poprzedniej stronie] a tam budki nie ma. Kozly oporowe, jakies zwoje liny, itp - dosc prawdopodobne.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.780 52 5
Mnie może nie chodzi tyle o sam kolor, ile o urealnienie.
Tak, czy inaczej, masz swój styl i ciekawe pomysły. Może pomyśl nad modułami ? :)

mattia

Znany użytkownik
Reakcje
81 1 0
Alana , może cos na zasadzie jakiejś dłuższej półki na jednej ze ścian , z szlakiem jednotorowym . Na coś takiego nie potrzeba aż tak wiele miejsca , po szerokości wystarczy Ci 25-30 cm.

OP
OP
Alana

Alana

Aktywny użytkownik
Reakcje
272 2 1
prom07.JPG prom08.JPG
Na promie przybyly kozly oporowe i rozlalo sie troche oleju z przekladni i maznic.
Tutaj pytanie - dla was ten lok jest spatynowany czy poprostu brudny?

A co do czegos wiecej niz kawalka dechy z przyklejonymi torami, trawka i innymi takimi to slabo to widze. Raz ze to ma pasowac do podlogowki i w tym momencie mdf czy sklejka 3mm jako podstawa jest swietnym rozwiazaniem a standardowa skrzynka duzo duzo gorszym. Dwa ze takie cos mam gdzie trzymac a skrzynki modulow standardowych niespecjalnie, trzy ze i tak moduly zostaja w domu z prostego powodu braku samochodu. Wiec jest co jest i bedzie to rozbudowywane w takiej formie jak jest.
Moze wspolokator zrobi skrzynki ale jezeli zrobi to bedzie mial wlasny temat...

OP
OP
Alana

Alana

Aktywny użytkownik
Reakcje
272 2 1
Co proponujesz? Wiadomo ze orginalu nie skopiuje ze zdjecia bo jest dostosowany do amerykanskich sprzegow automatycznych, wiec zmajstrowalam next-best-thing.

Andrzej Witowski

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
Szczerze mówiąc, to też nie za bardzo mam na to pomysł. Chodzi mi tylko o to, że te kozły co są teraz jakoś tak "nie wyglądają" tam za dobrze. Bez nich wyglądało o dużo ładniej ;)

Zdrada69

Moderator Skala 1:220 (Z)
Zespół forum
Reakcje
6.267 39 0
Z "kozłami" to pokombinowałbym z czymś podobnym do tego co jest na lewym torze na zdjęciu oryginału jaki pokazałaś wcześniej ... tam leżą ze 2 belki/podkłady/bloczki betonowe od tyłu chyba uzupełnione czymś co jakby co przenosić ma trochę nacisku (albo trójkąty albo kawałki szyn ?). Na ten bloczek od strony wagonu na wysokości buforów dodatkowo przykręcona belka drewniana.

Co do koloru to faktycznie dałbym szary na pokład i burty a potem pobrudził i pordzewił.
Z drobiazgu widzę, że są pachołki cumownicze - w oryginale są też tzw. półkluzy (na szczycie barki) No i te drobiazgi typu barierki czy jakaś aparatura pomiędzy torami dodadzą uroku.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Buduję makietę 9
Buduję makietę 170