• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Diorama Wiedźmie dłubanie

OP
OP
Alana

Alana

Aktywny użytkownik
Reakcje
273 2 1
moduly petli maja tranzystory mocy w smd od druku i dlatego to dziwnie wyglada
dranstwo ma jeden feler ktorego wczesniej nie zauwazylam, teraz mam kilka centralek dcc do testow i na tych innych centralkach feler wychodzi w calej okazalosci
jak ogarne lub zrobie nowy prototyp to dam cynk, na ten moment mam tez na warsztacie dekoder autorski do napedow elektromagnetycznych/mp1 i to jest dla mnie priorytet a tez "michalki" wychodza

cyruss

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
368 1 0
Transoptory PC817 do DCC są za wolne, sygnału na pewno nie przeniosą stąd na wejściach akcesoriów DCC królują nieśmiertelne 6N137. Może stąd problemy ? Czym się objawia feler ?

@ post #377
Ja też umiem spawać ale dospawania czegoś do zbiornika ciśnieniowego bym się nie odważył. Te kilka kG/cm kw potrafią narozrabiać. To potencjalna bomba a przynajmniej granat F-1. Mam baniak do kompresorka modelarskiego z gaśnicy chyba 5-10 ltr ale wykorzystałem na przyłącz oryginalną głowiczkę i to tak skierowaną żeby w razie wystrzału nie trafiła we mnie. A w końcu i tak kupiłem kompresor z baniakiem 50 ltr, postawiłem w piwnicy a do pokoju mam tylko wężyk.

OP
OP
Alana

Alana

Aktywny użytkownik
Reakcje
273 2 1
Problem jest z spadkiem napiecia na calym module a nie z szybkoscia zadzialania. Trace 3-4Vrms na tym module, i przy zasilaniu glownym19-20V tego nie czuc ale przy 15V [digitrax, railbox] juz tak. Bedzie oscyloskop w łape i sprawdzic Ugs na przelacznikach tranzystorowych. A jak nie to to sie z przekaznikiem przeprosze.

OP
OP
Alana

Alana

Aktywny użytkownik
Reakcje
273 2 1
Moduly pętli: tak jak przypuszczalam problemy z Ugs, dodanie po 33nf w bramkach mosfetow zalatwilo sprawe a ja mam nauczke zeby testowac wynalazki z maksymalna iloscia centralek "bo co z tego ze na mojej dziala bez problemow".

Inna beczka:
DSCN0400.JPG DSCN0399.JPG
Bedzie rok jak kupilam od kogos z forum jego petle zwrotna i teraz przyszedl czas na przebudowe i przystosowanie do moich potrzeb. Tory z orginalnego modulu z rozjazdem wywalilam i teraz robie swoj uklad torowy + podjazd na modul z poziomu podlogi. Pare osob chcialo zebym zainteresowala sie modulami to macie. Podstawowy myk z tym - to ma przede wszystkim dac sie rozlozyc na podlodze u mnie w domu ale nikt nie powiedzial ze podjazd ma byc od razu za skrzynka z podg do petli zwrotnej. Wiec mozliwe ze modulow szlakowych przybedzie.
Fotki - skrzynka i odejscia torow w tle - kolegi. Podjazd - moj. Łaczenie - na zasadach modulowych ale wymiary wedlug tego co kolega juz zaczal wiec robi sie z tego standard "domowy".

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
3.006 79 12
Łaczenie - na zasadach modulowych ale wymiary wedlug tego co kolega juz zaczal wiec robi sie z tego standard "domowy
Najważniejsze, że to działa w określonych warunkach. W mojej N'ce leży to wszystko na półce nad biurkiem, ale miałem problem ze spinaniem tego do kupy. Wcześniej było to skręcane śrubami M6, ale jest to upierdliwe. Finalnie przeszedłem na łączenie na wpust ( segmenty) plus kato unitrack, a elektryka na molexach minifit...
Teraz muszę dorobić przejście za szafą i pętle zwrotną... Ale to bez pośpiechu...

Pozdr i powodzenia,...

OP
OP
Alana

Alana

Aktywny użytkownik
Reakcje
273 2 1
Jak bedziesz potrzebowal elektroniki do petli zwrotnej to mam sprawdzona. Jak co priv. Dodatkowa prosba - foto metody polaczenia modulow poprosze, moze sobie cos z tego wymysle do swojej

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
3.006 79 12
Jak bedziesz potrzebowal elektroniki do petli zwrotnej to mam sprawdzona. Jak co priv. Dodatkowa prosba - foto metody polaczenia modulow poprosze, moze sobie cos z tego wymysle do swojej
...to tak na szybko segmenty grupy postojowej ( tu kato nie stosowałem), generalnie zasadę działania widać jak na dłoni. Podobnie robiłem moduliki do wąskiego toru na bazie Rokuhana. W weekend powinienem mieć deko więcej czasu, to cyknę więcej zdjęć pogladowych...

Pozdr,...

ps. co do elektroniki, to dzięki, jak coś to będę wiedział do których drzwi zastukać;)

OP
OP
Alana

Alana

Aktywny użytkownik
Reakcje
273 2 1
Wracajac do modulu: jakies pomysly co do ukladu torowego i zagospodarowania? Wymiary skrzynki 30x80cm.

OP
OP
Alana

Alana

Aktywny użytkownik
Reakcje
273 2 1
Zmiany życiowe!!
Jeżeli mam wobec kogoś jakieś zobowiązania, proszę o przypomnienie do końca przyszłego tygodnia.
Do osób, które mi coś wiszą, odezwę się na priv.

OP
OP
Alana

Alana

Aktywny użytkownik
Reakcje
273 2 1
Uzupelnienie informacji: dopuki nie ogarne gowna zyciowego to nie biore zadnych zlecen modelarskich/elektronicznych, na forum zostaje.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Buduję makietę 9
Buduję makietę 170