• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolekcja Wesołe przypadki MIKOTA 1

OP
OP
MIKOT 1

MIKOT 1

Znany użytkownik
Reakcje
4.947 104 132
Film z przejazdu BR 78.
Zauważyłem, że z jednej strony, ze skrzyni wodnej parowozu odprysnęła farbka. Prowizorycznie domalowałem ubytki lakieru, ale docelowo pomaluję całą skrzynię wodną.
Super. Jeszcze roku nie minął od zakupu modelu, a już farba złazi. Większość czasu i tak model spędził w pudełku.
WP_20210529_18_07_47_Pro.jpg

Zlutowałem skrzynkę na wąż p.poż.
WP_20210529_19_22_59_Pro.jpg

Dolutowałem przewody nawojowe do mikrodiód, które będą w reflektorach.
WP_20210529_19_21_58_Pro.jpg

Przerobiłem oryginalną dymnicę. Usunałem trzeci reflektor, przewód, uchwyt do otwierania dymnicy i uchwyt na latarnię. Musiałem dorobić górne zamki do otwierania drzwi dymnicy.
Przetestowałem nową farbkę podkładową Mig. Sprawdziła się. Potem dymnicę pomalowałem czarną, matową farbką Mig.
Na końcu zamontuję przestrzenny uchwyt na latarnię i pomaluje dymnicę satynowym lakierem bezbarwnym.
WP_20210529_19_23_38_Pro.jpg

PS. Matka dopiero dzisiaj zauważyła, że mam aerograf. Zapytała: "To ty masz tryskarkę?" Fajna, nowa nazwa.

OP
OP
MIKOT 1

MIKOT 1

Znany użytkownik
Reakcje
4.947 104 132
Dziś Dzień Dziecka. Kupiłem sobie trzecią rączką i matę do lutowania.
WP_20210531_17_36_36_Pro.jpg

Perfekcyjnie przylutowałem korbkę do szkrzynki.
WP_20210531_20_06_43_Pro.jpg

Materiały do dalszych prac nad Pm2.
WP_20210530_11_19_19_Pro.jpg
WP_20210530_11_25_39_Pro.jpg

Po południu przyszedł kurier z modelami. Przeżyłem szok po wypakowaniu.
Bez komentarza.

1.JPG
2.JPG
3.jpg
4.JPG
5.JPG
6.JPG
7.jpg
8.jpg
9.jpg
10.JPG
11.JPG

To nie było śmieszne.
Dobrze, że nie jestem małym dzieckiem, bo bym się popłakał.

OP
OP
MIKOT 1

MIKOT 1

Znany użytkownik
Reakcje
4.947 104 132
Przecież to był fabrycznie nowy model bez braków i w stanie idealnym kupiony w Drimie i wysłany do "serwisanta" w celu zaprogramowania dekodera i wgrania lepszych dźwięków. A przyszedł grat potraktowany piłą łańcuchową. Niedźwiedź, jak po pracy obejrzał modele, to się wkurzył.
ET21 też nie wygląda świeżo. Ucierpiała bardzo na urodzie. To był również fabryczny, czyściutki model, który zrobił u mnie tylko kilka kółek.

Nie wierzę, że "serwisant" dostał w takim stanie modele, gdyby tak było, od razu miałbym informację zwrotną, w jakim stanie je dostał.

zgodny

Znany użytkownik
Reakcje
487 26 0
Tego serwisanta za uszy wyciągnąć :(.Skoro wysłałeś model bez usterek , a wrzucił z babolami upominj się o części serwisowe na podmianę uszkodzonych.

FENIX

Ostrzeżony
Reakcje
3.963 262 31
ciekawe kto jest serwisantem Drimu?
a tak szczerze ,to jeśli dekoder był fabryczny -Rocowski wraz z dźwiękami ,to co Cię podkusiło wychodzić przed szereg?

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.858 474 99
Tego serwisanta za uszy wyciągnąć :(.Skoro wysłałeś model bez usterek , a wrzucił z babolami upominj się o części serwisowe na podmianę uszkodzonych.
Za rękę nie złapali, a już wyroki... Skoro model jest nowy i kupiony w Dream, to chyba można zwrócić bądź domagać się wymiany na inny "w lepszym stanie"... Ja bym nie dyskutował tylko oddał z żądaniem zwrotu gotówki.... i szukać innego sklepu. Różnie z tym bywa, ale chyba w tym kraju jest jeszcze jakieś prawo chroniące konsumenta?

OP
OP
MIKOT 1

MIKOT 1

Znany użytkownik
Reakcje
4.947 104 132
Nasuwa się pytanie, co to za "serwisant"?
Jest to pewna renomowana osoba z forum.
Wczoraj, przez całe popołudnie próbowałem się do tej osoby dodzwonić i wyjaśnić całą sytuację, ale bez skutku.
ciekawe kto jest serwisantem Drimu?
a tak szczerze ,to jeśli dekoder był fabryczny -Rocowski wraz z dźwiękami ,to co Cię podkusiło wychodzić przed szereg?
Drim nie ma z tym nic wspólnego. Serwisant nie jest z Drimu. Kupiłem jakiś czas temu u nich model.
Fabryczny dekoder się zepsuł, a model był już po gwarancji, dlatego kupiłem nowy dekoder i poprosiłem "serwisanta z forum", żeby mi go zmapował i wgrał odpowiednie dźwięki.
Za rękę nie złapali, a już wyroki... Skoro model jest nowy i kupiony w Dream, to chyba można zwrócić bądź domagać się wymiany na inny "w lepszym stanie"... Ja bym nie dyskutował tylko oddał z żądaniem zwrotu gotówki.... i szukać innego sklepu. Różnie z tym bywa, ale chyba w tym kraju jest jeszcze jakieś prawo chroniące konsumenta?
Jeszcze raz powtarzam, Drim nie ma nic wspólnego z tą sytuacją.

Pewna znana osoba miała zmapować funkcje i wgrać dźwięki. Tutaj wszystko zostało zrobione, jak należy, ale model został zniszczony. Obie lokomotywy nie są w takim stanie, jakie były przed wysyłką do

Beobachter

Znany użytkownik
Reakcje
5.023 10 2
Bardzo przykra sprawa. Szczególnie dla kogoś, kto tak jak właściciel niniejszego wątku dba o tabor (wiem coś o tym, bo naprawione przez „Mikot friendly service” modele wróciły do mnie nie tylko naprawione, ale i w stanie idealnym).

Sugerowałbym zamiast telefonu do serwisanta kontakt mailem - tu można załączyć zdjęcia zepsutych elementów. Ponadto ten rodzaj kontaktu pozostaje jako dokumentacja. Każdy profesjonalista, dbając o wizerunek swej firmy, stara się załatwić temat koncyliacyjnie choćby dlatego, aby uniknąć ryzyka publikacji takowej dokumentacji (a po rozmowie telefonicznej śladu brak ..no chyba, że służby nagrały ;) ).

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.858 474 99
Pewna znana osoba miała zmapować funkcje i wgrać dźwięki. Tutaj wszystko zostało zrobione, jak należy, ale model został zniszczony. Obie lokomotywy nie są w takim stanie, jakie były przed wysyłką do...
OK.... rozumiem. Chcesz powiedzieć, że jest szansa aby ta "pewna znana osoba" zwróciła ci rekompensatę za owe zniszczenia? Bo chyba jakiś winny jest? Choć czasem bywa, że nie ma.....

Elvis

Znany użytkownik
Reakcje
1.802 62 3
Nie czytałem powyższych wpisów, ale śpieszę poinformować, że to ja jestem tym feralnym serwisantem.
Jest mi przykro.
Niestety, ale model BR03 przyszedł do mnie w pudełku tekturowym "uniwersalnym" Auchagen i w takim samym stanie go odesłałem. W modelu było już wcześniej grzebane, bo założony dekoder nie był fabryczny i nie uważałem, aby w ogóle na ten temat rozmawiać ze zleceniodawcą, że coś jest nie tak.
Jeśli chodzi o ET21 przyznaję, że mogłem przeoczyć jakieś zabrudzenie, choć nie bardzo wiem jak mógłbym je zrobić.
Tyle w temacie z mojej strony.

OP
OP
MIKOT 1

MIKOT 1

Znany użytkownik
Reakcje
4.947 104 132
Drogi Kolego:
Moje zastrzeżenia.

Niestety, ale model BR03 przyszedł do mnie w pudełku tekturowym "uniwersalnym" Auchagen i w takim samym stanie go odesłałem
Jeśli tak, to należało zrobić fotografie zniszczeń stwierdzonych przed przystąpieniem do pracy z modelem, ewentualnie ostąpić od zlecenia programowania dekodera we wraku.

Pudełko zastepcze Auchagen-a jest wyłożone gąbką i spełnia swoje zadanie przy transporcie. Dodatkowo modele były zabezpieczone “bąbelkiem” i ufiksowane w kartonie przeznaczonym do wysyłania laptopów.

Ponadto zniszczenia armatury i tendra oraz otarcia farby na pewno nie powstały w transporcie, tylko przy nieumiejętnym demontażu i montażu modelu.

W modelu było już wcześniej grzebane, bo założony dekoder nie był fabryczny i nie uważałem, aby w ogóle na ten temat rozmawiać ze zleceniodawcą, że coś jest nie tak.
Kolego, dekoder był jak najbardziej fabryczny. Kupiłem go od KAROLA. Usługa Pana miała polegać na zmapowaniu dekodera i wgraniu dżwięków.

Co do stanu zewnętrznego, mam fotografie parowozu sprzed wysyłki do Pana oraz fotografie lokomotywy po otworzeniu paczki przyniesionej przez kuriera DHL.

Jeśli Pan uważa, że za zniszczenia odpowiada firma kurierska: Pan był nadawcą i posiada dokumenty związane z wysyłką.

Jeśli chodzi o ET21 przyznaję, że mogłem przeoczyć jakieś zabrudzenie, choć nie bardzo wiem jak mógłbym je zrobić.
Kolego, wyświechtanie modelu i przetarcia lakieru na budzie elektrowozu świadczące o usuwaniu jakichś zabrudzeń, np. kleju lub innej chemii modelarskiej z budy elektrowozu to nie "jakieś tam" przybrudzenia.
Tyle w temacie z mojej strony.
Kochany Panie, proponuję, że Panu odeślę te modele i Pan ich wygląd przywróci do stanu, w jakim je Pan ode mnie otrzymał, to jest takiego, w jakim by Pan sobie życzył, aby Panu sprawiały satysfakcję.

Dekoder do BR 03 Fleischmann-a jest niesprawny. Brak jest wgranych dźwieków lub jest uszkodzony dekoder.

A tak w ogóle, to po co Pan rozmontowywał parowóz? W tendrze miał Pan podłączyć jeden kabel do oświetlenia kół i tylko tyle.

Ostatnio edytowane:

darekgd

Ostrzeżony
Reakcje
213 88 35
DHL... Mi zniszczyli każdą ,powtarzam każdą paczkę wysłaną za ich pośrednictwem i nie polecam,zresztą wiem jak są traktowane paczki przez każdą pocztę,a jak mówi mój kolega te z napisem ostrożnie są traktowane(rzucane) mocniej i dalej spadają na ziemię