• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Warsztat - Flotoma

OP
OP
Flotoma

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
5.602 5 0
Przyszedł czas na zaprezentowanie nadwozia. Przy wykorzystaniu wydruku 3D od znajomego ;) spróbowałem odwzorować wóz "Pogotowia Technicznego" na zabudowie typu 212 produkcji Zakładów Budowy Nadwozi Samochodowych w Nysie. Bazując na starej ikonografii można stwierdzić, że tak wyposażone Lubliny- 51 występowały w Polsce od końca lat 50-tych do około lat 70-tych ubiegłego wieku.
Z takim zapleczem technicznym naprawa KrAZ-a pójdzie dużo szybciej ;)
W modelu skręcę jeszcze koła. Na razie nie wiem w którą stronę. Po pomalowaniu dojdą wycieraczki przednich szyb.

Lublin_51_aTF.jpg

Lublin_51_bTF.jpg

Lublin_51_cTF.jpg

20240107_151827.jpg

OP
OP
Flotoma

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
5.602 5 0
Na potrzeby premierowej prezentacji mojej makiety "Wysoka Gorzowska"powstała nowa ciężarówka. Z opowiadań Taty wiem, że od lat 60-tych ubiegłego wieku czechosłowackie Pragi V3S z przyczepą do transportu drewna bardzo często przyjeżdżały na stację. Model wspomnianej Pragi bardzo długo chodził mi po głowie. Od wielu lat leży w magazynku model Pragi od Igry oraz przyczepy (coś co ją przypomina - wtajemniczeni wiedzą o co chodzi :) ) od SDV. Nie miałem weny aby zabrać się za tworzenie praktycznie od zera nadwozia z wciągarkami oraz przyczepy. Jakiś czas temu nawiązałem kontakt z @Maciej1971 . Dobrze wyczułem, bo Maciej okazuje się, ma hopla na punkcie transportu drewna w modelu :) Po jakimś czasie Maciek zaproponował mi zestaw części, z których po włożeniu trochę pracy da się zbudować Pragę jaka najczęściej występowała w Polsce. Dzięki Maćku! W ekspresowym jak na mnie czasie, jednego miesiąca powstał gotowy model. Tym samym mogę na swojej "liście" odhaczyć kolejną ciężarówkę, którą bardzo chciałem mieć w modelu :)
Nie mogłem odpuścić sobie braku realizmu podczas robienia zdjęć modelu na makiecie i "wymęczyłem" przednią oś skrętną.

20240219_091757.jpg
20240229_231733.jpg
20240229_231856.jpg
20240307_150230.jpg
Praga_TF_1.jpg
Praga_TF.JPG

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.244 30 1
Tomku super model-brawo. Typowa Praga jakie były obecne za czasów PRL -u w OTL-ach. Jako chłopak też często obserwowałem załadunek pni drzew za pomocą liny po opuszczonych kłonicach. Ach ludzie sobie radzili, bez HDS-ów. :)

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Reakcje
25.455 387 20
Podniosłeś poprzeczkę bardzo wysoko Tomku. (y) Kapitalnie odwzorowałeś tą Pragę. Jestem pod wrażeniem. SUPER!!!

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.342 504 30
Świetny model. Ale mam pytanie dotyczące oryginału: jak się do tego wsiadało? Może to sprawa ujęcia, ale na fotkach modelu nie widzę żadnych stopni.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
W robocie 6
W robocie 2
W robocie 7
W robocie 14
W robocie 33