• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Warsztat Adama - kontynuacja.

OP
OP
Adam Kobyliński

Adam Kobyliński

Znany użytkownik
GGM
Reakcje
1.258 69 6
Lokomotywa i dwa wagony osobowe i bagażowy to produkty Metropolitan. O ile wagony raczej słabo i środku pokracznie i niechlujnie wykonane to lokomotywa naprawdę klasa. Brakuje tylko kabin. Niestety nie mogę nigdzie znaleźć zdjęć wnętrza bo aż się prosi żeby je dorobić.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.543 556 30
Mało mam materiałów o kolejach szwajcarskich, ale pogrzebię w tym, co mam. A może da się znaleźć gdzieś zdjęcia wnętrz innych elektrowozów z tych czasów? Myślę, że kabiny mogły wyglądać podobnie, a przez małe okienka i tak szczegółów nie widać, więc coś można zasymulować.

OP
OP
Adam Kobyliński

Adam Kobyliński

Znany użytkownik
GGM
Reakcje
1.258 69 6
Przed wyjazdem do Krakowa udało mi się prawie skończyć drugą lampę. Prawie, bo zostało domalować na czarno krawędź przednią. Z kolorem diod poradziłem sobie nakładając kropelkę żółtej transparentnej farby i po wyschnięciu zalałem i utwardziłem Bondic. Na moje oko wygląda dużo lepiej niż pierwsza lampa.

IMG_20211204_103357.jpg

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.283 88 0
Jest 4,9 wg mojego miernika, wszystkie pozostałe działają normalnie, różnią się czasem podtrzymania. Każdy stoi na torze przez 2 minuty zanim odcinam napięcie, 3 diodowa skrócona listwa świeci ok 15 sekund. A 5 diodowa z takim samym kondensatorem świeci 28 sekund. Czyli coś nie teges z nimi
Poległem. Podłączam superkondensatory i nic. Zero podrzymania. Zarówno z kondensatorem głównym, jak i bez.

Podtrzymanie trwa tyle, ile daje radę kondensator główny, jeżeli jest podłączony. Czyli do 2 sekund. Bez niego natychmiast gaśnie.

Napięcie 4,9 V w czasie pracy. Po odłączeniu zasilania spada w różnym tempie zależnie od egzemplarza kondzia. Ale nie świeci.

Przynajmniej nie wybuchają...

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.283 88 0
Tak, nawet parę minut stoi i świeci...

Wyczytałem w instrukcji, że w trybie analogowym power pack jest automatycznie odłączany. Ale dostał sygnał DCC. Zmieniałem w CV29 analog on/off, ale to nic nie wpływa.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.283 88 0
Tak. Dopóki wagon stoi na torach (rolkach) DCC.

A bez kondensatora gaśnie od razu?
Natychmiast. W ułamku sekundy.

Podobnie, podlutowanie zwykłego kondensatora na padach PP nie podtrzymuje świecenia przez zauważalny dla oka czas. Ten sam kondensator na padach kondensatora podtrzymuje przez prawie 2 sekundy.

Po prostu, listwa całkowicie ignoruje PP.

Rozumiem, że do PP- lutuję minus kondensatora, a do PP+ lutuję plus kondensatora? Najpierw tak robiłem, potem zdesperowany podlutowałem odwrotnie (gdyby PP miał źle oznaczone bieguny) - efekt (nie)podtrzymania ten sam. Nie wybucha tak czy owak.

Sprawdzę wieczorem na innej listwie, może akurat ta jedna jest felerna?

Na pewno nie trzeba niczego zaprogramować, zmostkować, dolutować? Pytam, bo np. w płytkach loko PIKO trzeba. Ale tu w instrukcji nic nie było. Tylko, żeby używać PP od ESU i żadnych innych, bo się zepsuje :D

OP
OP
Adam Kobyliński

Adam Kobyliński

Znany użytkownik
GGM
Reakcje
1.258 69 6
Na pewno nie trzeba, w analogu nie próbowałem, ale w DCC każda działa od razu. Jedyne co zmieniam to CV 33, 34, 35, 47 i 115+ oprócz tego nic. Może faktycznie uszkodzona jest bo po zmianie polaryzacji by kondensator wystrzelił.

Daj do drugiej listwy nowy kondensator, może jemu też coś dolega.

Ostatnio edytowane:

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.283 88 0
po zmianie polaryzacji by kondensator wystrzelił.
Powinien - ale może moje kondzie to jakieś twardziele ;)
Kiedyś omyłkowo podłączyłem odwrotnie zwykły elektrolit 470/25 i nie tylko nie wystrzelił, ale po poprawnym podłączeniu nadal działa :)

W/w CV'ki oczywiście też zmieniam, no ale zakładam, że mapowanie funkcji i jasność/efekty wyjść nie decydują o używaniu PP przez listwę.

OP
OP
Adam Kobyliński

Adam Kobyliński

Znany użytkownik
GGM
Reakcje
1.258 69 6
Dzisiaj przeróbka modelu Piko 59969. Model dostanie płytkę ze światłami E1. Oryginalna płytka z gniazdem 8 pin zostanie usunięta a na jej miejscu zamieszka nowa. Nowa płytka wymaga przeróbki plastikowego uchwytu.

IMG_20211218_233520.jpg

Jako że mam do przeróbki dwa modele z takim samym wnętrzem, a podstawki płytki nie ma jak przypiąć do frezarki postanowiłem zrobić sobie uchwyt ze sklejki do którego będę przykręcał podstawę płytki, a całość do frezarki.

IMG_20211218_213813.jpg IMG_20211218_221058.jpg IMG_20211218_223857.jpg

Podstawka podfrezowana na długość i na szerokość płytki E1 i wylądowała w ostoi.

IMG_20211218_233838.jpg

Maro16

Aktywny użytkownik
Reakcje
104 4 0
Dzisiaj przeróbka modelu Piko 59969. Model dostanie płytkę ze światłami E1. Oryginalna płytka z gniazdem 8 pin zostanie usunięta a na jej miejscu zamieszka nowa. Nowa płytka wymaga przeróbki plastikowego uchwytu.

Zobacz załącznik 861046

Jako że mam do przeróbki dwa modele z takim samym wnętrzem, a podstawki płytki nie ma jak przypiąć do frezarki postanowiłem zrobić sobie uchwyt ze sklejki do którego będę przykręcał podstawę płytki, a całość do frezarki.

Zobacz załącznik 861043 Zobacz załącznik 861044 Zobacz załącznik 861045

Podstawka podfrezowana na długość i na szerokość płytki E1 i wylądowała w ostoi.

Zobacz załącznik 861047
Mógłbyś pochwalić się co ta płytka potrafi wyświetlic (jakieś fotki świateł) i czyjej jest produkcji ?.

Maro16

Aktywny użytkownik
Reakcje
104 4 0
Płytka w połączeniu z odpowiednio zmapowanym dekoderem wyświetla wszystkie sygnały wg. instrukcji E1. O samą płytkę pytaj @Elvis-a
To akurat wiem tylko chciałem zobaczyć jak one wyglądają (światła) w realu zwłaszcza, że jest to model z pięcioma punktami świetlnymi zanim będę z nim rozmawiał. Nie podrzucił byś jakiś fotek może być na pw.

OP
OP
Adam Kobyliński

Adam Kobyliński

Znany użytkownik
GGM
Reakcje
1.258 69 6
Wrzucę, jak tylko ogarnę problem którego nie przewidziałem, ten zestaw z dekoderem się nie zmieści na wysokość. Mam już pomysł jak to zrobić, jak zrobię to wrzucę fotki.

OP
OP
Adam Kobyliński

Adam Kobyliński

Znany użytkownik
GGM
Reakcje
1.258 69 6
Kryzys wysokościowy zażegnany :) Musiałem bardziej zmodyfikować podstawkę płytki i odwrócić ją dekoderem w dół. Niestety przepadło mi miejsce na kondensatory podtrzymania, w tym miejscu teraz jest dekoder (tymczasowo od SM42 :))

IMG_20211220_182941.jpg

Teraz pytanie, czy jako czerwone nie powinny świecić wewnętrzne reflektory?:niepewny: Po obu stronach biały i czerwony świecą w zewnętrznych.

IMG_20211220_183649.jpg

Dobra, już wiem, mają świecić w zewnętrznych :)

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 152
Tabor 85
Tabor 4734