• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Wagony Wars

rprail

Znany użytkownik
Reakcje
1.105 55 1
Dziś odebrałem wagon. Kupiłem go przez sentyment. Jako sześciolatek wracałem "Polonezem" z Moskwy w niebieskim Warsie.
IMG_20231114_185747.jpg
Pod względem malowania i wykonania nie ma się do czego przyczepić. Wnętrze nawet jest dwukolorowe. Jedynie odwzorowanie szczegółów podwozia to tak poziom lat 80-90. No i te namalowane światła końcowe.
W temat wózków nie będę się zagłębiał. Jedyne co, to wagon trochę się gibie na boki.
W porównaniu z radzieckim WLAB PIKO widać, że Tillig stoi w miejscu.
Wg. mnie cena jest trochę zawyżona. Powinno być o 100zł mniej. No, ale to edycja limitowana:)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.150 503 30
Wygląda na to, że Piko ma odpowiednie podwozie i wózki
Wózki na pewno, co do całego podwozia, to nie jestem pewien. Należałoby porównać podwozie tych sypialnych SŻD Piko z prawidłowym podwoziem wagonów sypialnych Wars (a było ich kilka typów), bo podwozie wagonów budowanych dla SŻD mogło się różnić.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.150 503 30
Przecież to różniące się od siebie wagony - zgadza się gabaryt i ilośc okien. Nawet taka róznica, że ruski jest ryflowany...
Ale kolega @Arturp pisze o podwoziu, nie o całym wagonie, w odpowiedzi na mój wpis:
Należałoby porównać podwozie tych sypialnych SŻD Piko z prawidłowym podwoziem wagonów sypialnych Wars (a było ich kilka typów), bo podwozie wagonów budowanych dla SŻD mogło się różnić.
z dwóch zdjęć wygląda na bardzo podobny, niektóre elementy będą musiały zostać przestawione, ale jest to wykonalne.
Wiadomo, że to inny wagon. Wagony dla SŻD były odmianą wagonów sypialnych, budowanych w NRD dla wielu kolei, w tym dla PKP, ale pudło i wyposażenie było dostosowane do specyficznych potrzeb SŻD. Pytanie pozostaje otwarte, na ile te zmiany dotyczyły także podwozia.

Arturp

Znany użytkownik
Reakcje
1.366 2 5
z moich dotychczasowych badań wynika, że podwozia mają te same elementy, ale znajdują się w innych miejscach. przydałoby się zdjęcie podwozia z modelu kartonowego co kiedyś były na sprzedaż, byłoby fajnie zobaczyć rozmieszczenie wszystkich komponentów.

jjobs1

Użytkownik
Reakcje
65 5 0
Dziś odebrałem wagon. Kupiłem go przez sentyment. Jako sześciolatek wracałem "Polonezem" z Moskwy w niebieskim Warsie.
Ja z kolei przez sentyment kupiłem sypialny Wars z V epoki, ponieważ kiedyś zostałem w nim pogryziony przez pluskwy (choć w nieco wcześniejszej epoce - bodajże Vb) ;) Ogólnie, model ma swoje oczywiste wady odwzorowania, ale przynajmniej malowanie porządne, nic nie odpada (bo nie ma co), wnętrze z kolorowymi elementami, jeździ przyzwoicie. Faktycznie, mógłby być tańszy...

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.445 442 99
z moich dotychczasowych badań wynika, że podwozia mają te same elementy, ale znajdują się w innych miejscach. przydałoby się zdjęcie podwozia z modelu kartonowego co kiedyś były na sprzedaż, byłoby fajnie zobaczyć rozmieszczenie wszystkich komponentów.

A to nie jest tak, że to podwozie było by w marę OK, tylko trzeba by zestawić te zdjęcia odwrotnie. Te skrzynie aku to nie są czasem na zdjęciu Warsa (a raczej rysunku) od 'tamtej strony? Wtedy by pasowało w miarę. Jeśli by dało się spasować to podwozie do tej budy Wars to na pewni bardziej by to przypominało oryginał. Z rysunku wagonu Wars nie wynika, że skrzynie te są od strony patrzącego na rysunek. Trzeba by przeanalizować zdjęcia prawdziwych wagonów.

Ostatnio edytowane:

Arturp

Znany użytkownik
Reakcje
1.366 2 5
A to nie jest tak, że to podwozie było by w marę OK, tylko trzeba by zestawić te zdjęcia odwrotnie. Te skrzynie aku to nie są czasem na zdjęciu Warsa (a raczej rysunku) od 'tamtej strony? Wtedy by pasowało w miarę. Jeśli by dało się spasować to podwozie do tej budy Wars to na pewni bardziej by to przypominało oryginał. Z rysunku wagonu Wars nie wynika, że skrzynie te są od strony patrzącego na rysunek. Trzeba by przeanalizować zdjęcia prawdziwych wagonów.
Zgadzam się. Ciężko znaleźć dobre zdjęcia wyraźnie pokazujące podwozie.

MichałK

Znany użytkownik
Reakcje
875 9 4
Czy kolor napisu Wars i pasek podokienny jest bardziej żółty czy pomarańczowy jak w poprzednim modelu? Ma któryś z kolegów zdjęcie do porównania tych wagonów?

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 15
Tabor 1
Tabor 2
Tabor 14
Tabor 4