Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Stoi u mnie w Olsztynie taki oto wagon. Jeśli jutro będzie i któremuś koledze zależy na fotografiach jakiegoś detalu, od tej strony co widzimy, to mogę mu zrobić zdjęcie aparatem, aby coś wyraźniej było widać.
Było kilka wagonów rodziny 609A przebudowanych w ten sposób dla DBT Warszawa, ale nie wszystkie udało mi się w pełni zidentyfikować. Miałem okazję dokładniej oglądać tabliczki fabryczne dwóch z nich (w tym tego ze zdjęcia powyżej), które nie były jednak w pełni czytelne jeżeli chodzi o numery. Wagon ze zdjęcia powyżej, tj. 99 51 93-50 001-5 posiada tabliczkę fabryczną HCP z roku 1982, z pięciocyfrowym numerem fabrycznym w którego ciągu, z pewną dozą ostrożności, rozpoznałem dwie kolejne cyfry, mianowicie 4 i 0. Biorąc pod uwagę, że wagony typu 609A produkowano w latach 1981-1981 a ich numery fabryczne nadawano kolejno w zakresie od 17277 do 17376, układ w którym występuje "40" pojawia się tylko raz, mianowicie w przypadku wagonu HCP 17340/1982, czyli 51 51 82-88 063-0 BDwxzd (późniejszy 57 51 82-88 063-4 BDdsu), skreślony z inwentarza PKP w dn. 15 lipca 1999. Byłbym jednak ostrożny co do ostatecznego potwierdzenia tej tezy.
A oto jego nieszczególnej jakości zdjęcie wykonane w dn. 7.05.2016 od strony drugiego boku, na terenie bazy PKP PLK przy stacji Warszawa Zachodnia:
99 51 93-50 001-5 / Warszawa Zachodnia / 9.05.2016
@kilanziom, dlatego ubolewam, że kliknąłem miernej jakości zdjęcie telefonem tylko. Nie pierwszy raz. W tym samym miejscu robiłem zdjęcia żółtej "stonki", też PLK, ale nie chciało mi się zmieniać obiektywu bo uznałem, że wyjdzie. Z daleka na tym obiektywie co był na aparacie, niestety zdjęcia poruszone i nieczytelne, do kosza. Teraz wiem, że takich okazji więcej nie przepuszczę i zrobię zdjęcia, które jednak coś będą przedstawiać.
Trafiło mi się takie zdjęcie, dostałem od kolegi trochę zdjęć tego autora, gdzie sporo było z Olsztyna, i pojawił się taki wagon pociągu sieciowego.
Ktoś jest w stanie powiedzieć coś więcej o tym? Co było przyczyną zaspanawnia okienek i zrobienia tych "żaluzji"?
Najpewniej nie były potrzebne, albo nawet przeszkadzały, bo zrobiono tam magazyn czy warsztat i potrzebna była cała ściana. Takie przeróbki robiono zawsze pod konkretne potrzeby, a szczegółów akurat tej przebudowy pewnie już nie poznamy. Ale jakie to ma teraz znaczenie?
W sumie nie wiem gdzie by to można umieścić, ale uznałem, że może kolegom z południa (i nie tylko) się ten motyw do czegoś przyda.
Takie oto zasłonki i zagłówki trafiły mi się przy szukaniu lokalnych zdjęć w Olsztynie i okolicach. Myślę, że komuś może się przydać ten motyw.
Link do całej wycieczki: LINK
Nie wiem czy to się jeszcze mieści w dziale wagonowym, ale chyba nie ma dramatu, o ile pamiętam wzory zasłonek są w zasobach forum, a akurat na podstawie zdjęć można takie opracować. Niekoniecznie do modeli
ukazujący przejazd pociągu po lk nr 34 Ostrołęka - Siedlce w 1979 r.
I bardzo przykuła moja uwagę tapicerka kanap za tymi dwoma przystojniakami w min 4:34.
Mam takie pytanie czy taka tapicerka to była często spotykana czy to jakiś wyjątek ?.
Bo na trasie Reda - Hel to takiego koloru tapicerki to nie pamiętam
W ogłoszeniu jest odpowiedź: "wagon wczasowy" - wagony najwyraźniej służyły jako wagony mieszkalne w ośrodku wczasów wagonowych. Ale ciekawy jest ten pierwszy z numerem 8: czy to nie jest polski przedwojenny "szczupak"? Trochę rozjaśniłem zdjęcie:
Kolega zadał mi niedawno bardzo ciekawe pytanie - dlaczego wagony 120A, w przeciwieństwie do reszty polskich igreków, mają drzwi jednoczęściowe, bez siłowników do zamykania? Przez tyle lat, co te wagony były codziennym widokiem na pociągach osobowych, nigdy nie zwracałem na to uwagi.
A skąd przypuszczenie, że drzwi są jednoczęściowe? Tak samo jak w Y, są łamano-obrotowe. Co do siłowników, to w Y też początkowo nie było, dopiero po jakimś czasie zaczęto je wprowadzać razem z instalacją systemu centralnego zamykania.
No w 120A muszą być jednoczęściowe, czyli przesuwane w jedną stronę, bo po drugiej stronie jest WC. W normalnych Y drzwi są dwuczęściowe, odsuwane na obie strony. No chyba że mówimy o ruskich to tam są jednoczęściowe i otwierane a nie odsuwane.
To też dobre pytanie, czemu tam takie stosowano, podobnie jak w naszych wagonach typu 110Ab, przeznaczonych do ruchu przestawczego, choć głównie to wagony budowy NRD kursowały za wschodnią granicę - a te miały drzwi międzywagonowe rozwiązane jak w każdym innym igreku.
Ktoś może wie, co to jest za typ węglarki i dlaczego nr jest 7 cyfrowy? Podejrzewam, że są one polskiej konstrukcji.
Moja ładowność 23,5t i rozstaw osi 5m.
To są wagony 4W, numer 7 cyfrowy (z 9 z przodu!) bo takie były oznaczenia gdy je budowano w 1949 roku, a skontruowano w 1945 - czyli nie w temacie
Przy okazji lepsze wersje obrazków:
Ano nie w temacie ale za to jedna z podstawowych węglarek na PKP wraz z 3W i później 11W. Od 3W 4W różniła się tylko brakiem hamulca?
Nie wiedziałem, że po wojnie były z przody cyfry 9 w oznaczeniach wagonów. Oprócz 0 były jeszcze dodawane inny cyfry?
Można przenieś do właściwego tematu.