• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Wagonowy hyde park na PKP (po 1945 roku)

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.591 74 0
Szkoda, że nie opisałeś zdjęć lub nie ponumerowałeś. Ja się specjalnie na wagonach nie wyznaję ale jeden z nich to mi wygląda na "kryminał na kółkach".

OP
OP
A

AJ

Gość
Moje propozycje:

1) polskiej budowy ex. 2 kl 1A/2A
14-15) pruski boczniak D3 budowany wg blatu 1b11
16) polskiej budowy PaFaWag ex. 1kl 4A/5A/6A
17-20) polskiej budowy PaFaWag ex. sypialny (salonowy?) 14A (31A?)
21) polskiej budowy ex. 2 kl 1A/2A

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:

Krzysztof Koj

Znany użytkownik
Reakcje
637 3 1
Chciałbym dowiedzieć się czegoś więcej o tym wagonie.
Nie kojarzę go ani z literatury, ani albumów.
A ja kojarzę "go" i z literatury (przeróżnej) i z "albumów"...:), bo to jest w końcu jeden z bardziej podstawowych typów wagonów towarowych dawnych DRG, czyli: Gl(r) "Dresden", tzw. (niemieckiej) budowy wymiennej (niem.: Austauschbauart).

lalek

Użytkownik
Reakcje
34 0 0
Dziękuję za odpowiedź. A czy ten wagon można było spotkać z oznaczeniami PKP? Możliwe, że na prawdę słabo szukałem lub myliłem ten wagon z jakimś innym, ale nie kojarzę go.

Krzysztof Koj

Znany użytkownik
Reakcje
637 3 1
Dziękuję za odpowiedź. A czy ten wagon można było spotkać z oznaczeniami PKP? Możliwe, że na prawdę słabo szukałem lub myliłem ten wagon z jakimś innym, ale nie kojarzę go.
Oczywiście tak, można było spotkać takie wagony z oznaczeniami PKP i to dość powszechnie, w okresie od ok.1946 do drugiej połowy lat siedemdziesiątych XX wieku.
Niektóre z nich przetrwały znacznie dłużej, jako wagony T-G lub - jak widać na powyższym zdjęciu - w (Ludowym) Wojsku Polskim...

koland

Aktywny użytkownik
Reakcje
497 1 0
Zawsze zastanawiałem się na ile prawdziwy w schemacie malowania jest zestaw Schicht Bipa z napisem Polskie Koleje Państwowe. Znalazłem ciekawe zdjęcie, które potwierdza, że takie wagony jednak były
Zdjęcia z Bielska Białej źródło www.beskidia.pl

Bipa PKP.jpg

Pm37

Znany użytkownik
Reakcje
99 0 0
Zawsze zastanawiałem się na ile prawdziwy w schemacie malowania jest zestaw Schicht Bipa z napisem Polskie Koleje Państwowe. Znalazłem ciekawe zdjęcie, które potwierdza, że takie wagony jednak były
Zdjęcia z Bielska Białej źródło www.beskidia.pl

Zobacz załącznik 401757
nn5.JPG

Znalezione na jakieś aukcji na Ebayu ;) Katowice, ale nie mam pojęcia który rok (Ebay twierdzi, że gdzieś koło 1970 roku?). Na pewno zdjęcie jest zrobiony w okolicach starego dworca (rozpoznaję charakterystyczne kamienice). No i przy okazji perełka, bo do tego jeszcze jest OKl2 :)

Kanclerz

Znany użytkownik
Reakcje
381 3 0
Cześć. Interesuję się od dłuższego czasu tematyką wagonów - gondoli na PKP (oczywiście importowanych) i podczas luźnego przerzucania książki P. Terczyńskiego znalazłem zdjęcie z "mistrzem drugiego planu". Mianowicie z tyłu za lawetą mamy słabo widoczne czoło wagonu gondoli, którą rozpoznałem na współczesnych fotografiach, które otrzymałem w celach wykonania wagonu do symulatora.

Proszę spojrzeć:

A tu ten sam (???) wagon w malowaniu prywatnym współczesnym

Pytanie głównie do autora (posiadacza) zdjęcia (Krzysztof Koj) - czy przy okazji nie ostało się zdjęcie w lepszej rozdziałce niż w katalogu wagonów towarowych? A może jest gdzieś takie zdjęcie wagonu w malowaniu historycznym? Po widocznym numerze i serii (Facośtam) domyślam się, że to prawie na 100% jest to ten sam wagon, ale potrzebuję mieć pewność, albo schemat oznaczenia takiego wagonu? Dobrze na zdjęciu historycznym widać charakterystyczne pionowe grube profile.

Oczywiście w cenie posta są inne zdjęcia tego typu pojazdów - produkcji bułgarskiej i rumuńskiej. Jeśli ktoś posiada takowe zdjęcia, albo wie, gdzie na jakimś flickrze widział coś podobnego - winszuję i proszę o pokazanie.

404W

Znany użytkownik
Reakcje
519 21 0
Nie to złudzenie. W książce to raczej gondoa bułgarska, lub rumuńska [s.68 i 69]. Ciekawy wagon złapałeś. Nie widziałem takich drzwi. Możesz zamieścić zdjęcie z boku.

Cześć. Interesuję się od dłuższego czasu tematyką wagonów - gondoli na PKP (oczywiście importowanych) i podczas luźnego przerzucania książki P. Terczyńskiego znalazłem zdjęcie z "mistrzem drugiego planu". Mianowicie z tyłu za lawetą mamy słabo widoczne czoło wagonu gondoli, którą rozpoznałem na współczesnych fotografiach, które otrzymałem w celach wykonania wagonu do symulatora.

Proszę spojrzeć:

A tu ten sam (???) wagon w malowaniu prywatnym współczesnym

Pytanie głównie do autora (posiadacza) zdjęcia (Krzysztof Koj) - czy przy okazji nie ostało się zdjęcie w lepszej rozdziałce niż w katalogu wagonów towarowych? A może jest gdzieś takie zdjęcie wagonu w malowaniu historycznym? Po widocznym numerze i serii (Facośtam) domyślam się, że to prawie na 100% jest to ten sam wagon, ale potrzebuję mieć pewność, albo schemat oznaczenia takiego wagonu? Dobrze na zdjęciu historycznym widać charakterystyczne pionowe grube profile.

Oczywiście w cenie posta są inne zdjęcia tego typu pojazdów - produkcji bułgarskiej i rumuńskiej. Jeśli ktoś posiada takowe zdjęcia, albo wie, gdzie na jakimś flickrze widział coś podobnego - winszuję i proszę o pokazanie.

Kanclerz

Znany użytkownik
Reakcje
381 3 0
Nie to złudzenie. W książce to raczej gondoa bułgarska, lub rumuńska [s.68 i 69]. Ciekawy wagon złapałeś. Nie widziałem takich drzwi. Możesz zamieścić zdjęcie z boku.
No właśnie nie byłbym tego taki pewien (bronię ciągle mojego stanowiska). Postaram się w miarę możliwości zeskanować to zdjęcie bo to na pewno nie jest ten wagon, który wskazałeś. Zdjęcie robione telefonem może mylić. A zdjęcie boku wrzucę jak wrócę z pracy. Niestety mój aparat jest u mechanika razem z autem i mam małe możliwości wykonania zdjęcia :p zreszta domyślam się, że masz książkę, porównaj sobie czola B551V i R552V i tego co jest na s.185. Naprawdę widać różnicę. Nie sugeruj się poręczami tylko profilami na czole.

Ostatnio edytowane:

Krzysztof Koj

Znany użytkownik
Reakcje
637 3 1
Być może tak, ale rzeczywiście "w ciemno" :).
Próbowałem znaleźć jakiś "punkt zaczepienia", żeby konkretnie zidentyfikować typ tego wagonu na podstawie powyższego zdjęcia, ale... nie da się!
Nie widać ścian czołowych, nie widać wózka (Leszek musiałby zrobić jeszcze dwa kroki), nie widać podwozia (z podciągiem, czy bez ?), wreszcie - nie widać numeru (Ania musiałaby zrobić jeszcze ze dwa kroki :)), więc... nic z tego :(.
Był to z całą pewnością wagon stacji macierzystej Łódź Kaliska, jednak mieliśmy wówczas "na stanie" Łodzi Kaliskiej zarówno wagony typu 1A, 2A, jak i 8A, więc... sprawa pozostaje otwarta, no chyba, że pokażemy jeden z następnych kadrów tego filmu, kiedy pani Ania odsłoni numer inwentarzowy tego wagonu :).
[DOUBLEPOST=1468444288,1468443292][/DOUBLEPOST]
(...) A tu ten sam (???) wagon w malowaniu prywatnym współczesnym.
Pytanie głównie do autora (posiadacza) zdjęcia (Krzysztof Koj) - czy przy okazji nie ostało się zdjęcie w lepszej rozdziałce niż w katalogu wagonów towarowych?
Poniżej wklejam odpowiednio wykadrowane zdjęcie ze wspomnianego "Atlasu wagonów towarowych" P. Terczyńskiego, z "mistrzem drugiego planu" na pierwszym planie :), czyli wagonu "gondoli" PKP serii .Fads, produkcji rumuńskiej, znajdującego się wówczas w badaniach COBiRTK. Niestety, jest to najlepsza rozdzielczość tego zdjęcia, jaką dysponuję.

Załączniki

Ostatnio edytowane:

Bipa966

Aktywny użytkownik
Reakcje
478 69 32
Dziekuje Panom za odpowiedz, po cichu myslalem właśnie cos w stronę A8.... ale jako laik mogę się mylić :) Jak dla mnie.... i wagon i film.... super !!