• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Wagonowy hyde park (dla konstrukcji sprzed 1945 roku na PKP)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.250 663 30
Kiedyś, kiedyś w katalogach PIKO był ten wagon bagażowy.:)
to stare piko, formy chyba przejął Sachsenmodelle
Ten wagon nie był produkcji Piko, tylko Schichta, jak napisał już kolega @robertkroma. To, że był w katalogu Piko, to inna sprawa. Firmę Schicht, po reprywatyzacji przejęła firma Sachsenmodelle, a następnie Tillig, ale tego modelu już w swojej ofercie nie ma - nie wiem, czy te wagony były produkowane pod marką Tillig, ja mam model PKP z epoki IIIc jeszcze Sachsenmodelle.

Ostatnio edytowane:

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
2.335 65 4
Kiedyś, kiedyś w katalogach PIKO był ten wagon bagażowy.:)
Jest to model Pw4ü-Pr16 wyprodukowany przez Sachsenmodelle 74560. Ciekawe kto przejął te formy?

Zobacz Świat Kolei 9/2000 tam był opisany wagon Lilpop bagażowy podobnej konstrukcji ale czy to ten sam typ, co produkował Sachsenmodelle to nie wiem.
Tylko to jest wagon stalowej budowy Pw4ü Pr16 ze zwężającymi się ścianami ku ścianom czołowym, a model PKP to stary Fleischmann, budowy drewnianej typu Pw4ü Pr04 z wejściami do wagonu w zagłębieniach pudła. Po prostu inny typ wagonu.

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
2.335 65 4
Co jest lepszego w ścianie czołowej Schichta ze spłaszczonymi detalami, odlanymi i pomalowanymi razem z pudłem, w porównaniu do ściany czołowej Sachsenmodelle gdzie detale to osobne, poprawnie zwymiarowane elementy w kolorze czarnym?
Właśnie to, że cały osprżęt do harmonii był odlany, jedyny minus to brak samej harmonii. A Sachsen sfrezował wszystko i dołożył harmonie z czymś co imituje górne jej zawieszenie, nawet drabinki skopali, bo nie da sie ich zamontować.Czyli jakie są te zwymiarowane elementy w wagonie Sachsenmodelle, bo ja żeby wyglądał lepiej włożyłem zamknięte harmonie z Hechtów Roco, bo jest lepsza niż to coś Sachsenmodelle.

koland

Aktywny użytkownik
Reakcje
501 1 0
Tylko to jest wagon stalowej budowy Pw4ü Pr16 ze zwężającymi się ścianami ku ścianom czołowym, a model PKP to stary Fleischmann, budowy drewnianej typu Pw4ü Pr04 z wejściami do wagonu w zagłębieniach pudła. Po prostu inny typ wagonu.
Tak, zdjęcia tego wagonu Pw4ü Pr04 posiadam i on się uchował do zmiany oznaczeń. Stąd moje pytanie o ten wagon