• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Wagonowy hyde park (dla konstrukcji sprzed 1945 roku na PKP)

Reakcje
974 6 0
Sprawa sie wyjasnila... nie byl to zaden "Eilzug". Ale swoja droga, moze ktos wie, czy jezdzily po wojnie wagony typu BC4i-30 lub 31 na PKP? Mysle, ze tak sie stalo.
DRG zamowilo 150 wagonow BC4i-30 z czego 31.12.77 bylo ich jeszcze 37 na stanie (DB). Odpowiednio 210/50 wagonow BC4i-31.

KoVaL

Znany użytkownik
Reakcje
2.867 57 5
Ja mam ostatnio parcie na cysterny Deutz/Uerdingen ,może koledzy mają jakieś ciekawe fotki z lat eksploatacji na PKP ? Samo założenie budowy takowej cysterny (Deutz) zaowocowało powstanie tendra wannowego , a może odwrotnie... Sam temat wydaje się być ciekawy ,bo po II WŚ w Polsce produkowano je w niemal identycznej formie. Zasadniczo w dwóch wersjach z dużym zbiornikiem 63 hl i 48hl te mniejsze zasadniczo z instalacją grzewczą.Fotka z netu.

Werkfoto_Zakk.jpg

GKD

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Bardzo się cieszę, że trafiłem na tą stronę i na ten post. Dlaczego? Powyższy wagon w tym roku zmienił właściciela, a co za tym idzie miejsce stacjonowania. Znajduje się on w skromnych zbiorach Grodziskiej Kolei Drezynowej, gdzie oczekuje remontu. Stosunkowo trudno znaleźć gdziekolwiek informacje na temat tego wagonu, a widać, że na tym forum udzielają się osoby dysponujące bardzo dużą wiedzą. W związku z tym zwracamy się z gorącą prośbą o pomoc. Szukamy wszystkiego, co tylko może przydać się przy remoncie tego okazu. Opisy, rysunki, zdjęcia, wskazówki, linki do stron zawierających cokolwiek z powyższych- każda forma mile widziana. Jeśli ktokolwiek dysponuje czymś, co może się przydać- prosimy o kontakt.

Poniżej link do relacji z transportu:

https://web.facebook.com/pg/drezyny.grodzisk/photos/?tab=album&album_id=1490419494329148

Pozdrawiamy
GKD

GKD

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Bardzo się cieszę, że trafiłem na tą stronę i na ten post. Dlaczego? Powyższy wagon w tym roku zmienił właściciela, a co za tym idzie miejsce stacjonowania. Znajduje się on w skromnych zbiorach Grodziskiej Kolei Drezynowej, gdzie oczekuje remontu. Stosunkowo trudno znaleźć gdziekolwiek informacje na temat tego wagonu, a widać, że na tym forum udzielają się osoby dysponujące bardzo dużą wiedzą. W związku z tym zwracamy się z gorącą prośbą o pomoc. Szukamy wszystkiego, co tylko może przydać się przy remoncie tego okazu. Opisy, rysunki, zdjęcia, wskazówki, linki do stron zawierających cokolwiek z powyższych- każda forma mile widziana. Jeśli ktokolwiek dysponuje czymś, co może się przydać- prosimy o kontakt.

Poniżej link do relacji z transportu:

https://web.facebook.com/pg/drezyny.grodzisk/photos/?tab=album&album_id=1490419494329148

Pozdrawiamy
GKD
Naprawdę nikt nic? Szczerze nie dowierzam, że nikt z tutaj zgromadzonych nie wie czegokolwiek na temat tego wagonu. Sami niestety specjalistami w tej dziedzinie nie jesteśmy, ale remont chcielibyśmy w miarę możliwości wykonać zgodnie ze sztuką.

Dla mnie zastanawiająca jest nawet ta jedyna wzmianka o producencie wagonu. Google na jego temat milczy. Czy jest to możliwe, że istniał kiedyś podmiot produkujący wagony, a dzisiaj nie ma po nim żadnego śladu?

Być może napisałem ten post w złym temacie? Powinienem tutaj? http://forum.modelarstwo.info/threads/wagony-osobowe-typu-bi-ci-ciy-bciy-oy-dwu-i-trzyosiowe.16303/

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.590 73 0
Jakoś wcześniej nie zwróciłem uwagi na ten wpis. Długo byś szukał ... i najprawdopodobniej nic byś nie znalazł.
Moim zdaniem jest to Fabryka Wittmana w Hagen-Haspe, ale ... ten napis najprawdopodobniej został odczytany z pokrywy maźnicy.
Szukaj na ramie przynajmniej śladów po tabliczce firmowej, dokładnie naszkicuj wymiary i rozmieszczenie otworów - może w ten sposób pomożemy. :)
Zresztą, coś mi się zdaję, że właśnie taka pokrywa maźnicy kilka dni temu była prezentowana na Forum, teraz muszę wyjść z pieskiem.

OP
OP
A

AJ

Gość
Szczerze mówiąc, to bardzo wątpliwe są zarówno rok budowy, jak i długość tego wagonu. Podana w cytacie długość była raczej rozstawem osi. Wielce to się nie znam, ale jak bym miał szukać jakichkolwiek danych, raczej szukałbym ich na południu niż na zachodzie i sporo wcześniej. Poniżej dwie poszlaki:

859627.jpg

Ci_6_5m_kkStBx1.jpg

Zdjęcie i rysunek (Staudinger/Studenka) wygrzebane kiedyś z czeskich stron bądź for (nie pamiętam, być może stąd -> http://parostroj.net/katalog/ov/katalog.php3 ). Również seria wagonu Br mogłaby wskazywać na taki rodowód waszego pojazdu.