Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Kolejkę to masz teraz.
Makieta, to poważniejsza sprawa, ale nie jest taka trudna, bo musisz zainstalować płytę ze sklejki 2m 20 cm na 1m 10cm jak napisałeś.
Tą płytę najlepiej przeciąć równo na pół. Tak jak napisał Kris 1m 10cm na 1m 10cm. Czyli 2 kwadraty.
Później trzeba z desek i z tych uciętych płyt zrobić 2 takie skrzynki:
albo takie:
Później te 2 skrzynki trzeba połączyć skręcając je ze sobą.
Razem utworzą wtedy prostokąt o wymiarach 1m 10cm na 2m 20cm.
Teraz możesz rozkładać tory, budować różne rzeczy i zaczynasz mieć makietę, która naśladuje rzeczywistą kolej.
Teraz ważne 1. Nie kupuj torów ani innych rzeczy zanim nie ułożymy układu torów na Twoją makietę.
Poczekaj chwilkę. Zaraz to zrobimy i wtedy będziesz mógł kupować sobie to, co rzeczywiście potrzebujesz.
Teraz ważne 2. Czy chcesz robić tak jak Ci z Krisem radzimy, czy nie?
Jeśli tak, to na kartce papieru narysuj jak chciałbyś mieć tory na swojej makiecie.
Zgadza się Krzysztof teraz dopiero odczytałem twój edytowany post w sprawie ,różnic kolejka , makieta . Teraz rozumiem Radosławie wykonanie makiety wygląd. Pierwszy punkt oraz drugi Radku przeczytałem , tak na szybko narysowałem torowisko tylko nie wiem jeszcze czy taki układ chce. Także może na razie wstrzymajmy się z pracami .
OK. Czyli już coś wiemy.
Chcesz skorzystać z naszych rad i chcesz zbudować swoją makietę.
Skoro tak jest, to taki układ jak narysowałeś jest niestety nie do zaakceptowania. Koniecznie trzeba go zmienić. Powinien bardziej przypominać prawdziwą kolej.
Teraz, zanim poprawisz rysunek, zrób "ćwiczenie" ruchowo-techniczno-matematyczne.
Ułóż sam okrąg z torów. Zmierz, ile długości zajmuje. Pomnóż przez 2 i podziel przez długość docelowej makiety.
Jeśli to zrobisz dokładnie, będziesz wiedział, dlaczego ten układ jest nieakceptowalny.
Chciałem napisać, że masz narysować plan makiety, a nie urządzenie przypominające rower. Ale zmieniłem zdanie.
Jest jeszcze jedna opcja - równie trudna (a może trudniejsza):
PRZECZYTAJ (ZE ZROZUMIENIEM)
Chyba projekt górka fajny będzie projektu Krzysztofa , te 10 cm z szerokości by , można zwiększyć czyli łącznie 1.20 cm szerokość , długość do 2.30 cm. Czytałem co pokazałeś w pewnej części działu projekty dla początkujących Krzyśku. Brakuje mi torów by wykonać łukowych obecnie by zrobić taki rozstaw i obliczenie Krzysztof. Ale skoro są już przez ciebie gotowe makiety z torami i obszarem to nie muszę nic mierzyć chyba. Radosławie wszystko wybierzemy tylko poczekaj na fundusze moje jeszcze. Jeśli we dwóch zdecydowaliście się mi pomóc to się cieszę. Także już we trzech ten temat budowy makiety róbmy . Bo jak dołączy się tu więcej ludzi , może powstać bałagan.
Ostatnio z Krisem dla jednego z Kolegów zrobiliśmy taki plan. Może Ci się spodoba. Rozmiar taki jak twój - 2,2 x 1,1m.
Można go trochę jeszcze poprawić dla Ciebie, żeby się Tobie podobał.
A tu Kolega zaczął już budować makiętę według naszego planu:
Interesujący projekt ja bym jednak wołał zmienić go w postaci by tory wszystkie szły po ziemi, takie podwieszanie torów osłabia całą konstrukcję mogą powstać potem problemy z wykszywianiem torów oraz ze złym stykiem torów. Przy tym projekcie chyba po ziemi nie będzie , możliwe to zrobić trzeba by inny. No ale patrzę na stół kolegi można by i taki zrobić z nogami , oczywiście makieta fajna gratuluje wam, dla kogoś kto lubi tory wysoko.
Zgadza się poziom łatwiejszy dla mnie będzie lepszy . W projekcie Pikolice dodatkowo sobie wykorzystam swoje tory na podsypce jeśli wolno , chyba że jakiś projekt bym sam narysował i mi zrobicie.
Projekt po prawej stronie mi się bardziej podoba , ale czy można go zobaczyć jaka będzie tam zabudowa lub teren zdjęcie jakieś jak w pikolice czy nie. Tam bym chciał mieć jakąś wodę to chyba możliwe taki staw i łódki
To jest tylko plan torów. Dworzec, perony, domki, staw z łódkami dopiero trzeba zaprojektowaść i narysować na planie.
Kris, masz go w SCARM'ie zapisanego, czy trzeba go na nowo rozrysować?
EDYTKA
Jest przykładowa zabudowa, jak to może wyglądać. Można oczywiście jeszcze pozmieniać i dodać staw z łódką.
Tego się trzeba planu trzymać , zabudowę widziałem dodamy tam łódkę i staw . Bardzo mi się to podoba Krzysztof. Tak jak pisał Radek zrób jutro zrzut 3 D Krzyśku , dalej jutro będziemy kontynuować temat na dzisiaj wystarczy . Dziękuję Krzysiu Radziu za pomoc w dzień rozpoczniemy dyskusje , napiszę tutaj będzie czas bo niedziela. Teraz , możemy puszczać swoje pociągi dla radości
To ja dodam tylko jak funkcjonuje mój ttort, a ma to w skali TT tylko 85x70 cm, z tym ze podbudowa, czyli płyta makiety zrobiona dokładnie jak koledzy wyżej, czyli kratownica ze sklejki.
Widać też jak działa ruch automatyczny, symulujący krzyżowanie się pociągów na stacji na szlaku jednotorowym.
Widać też klawiaturę do sterowania.
@piottrw wykonanie takiej makiety skomplikowanej dla mnie jest za trudne. Może kiedyś ale obecnie to zaczynam . Szkoda ,że brak dzwięku na filmie , ruch manualny jazdy wygląda elegancko lokomotyw , ruch automatyczny jest fajny oraz regulacja semaforów kształtowych, zabudowa także fajna. Ja bym tam usprawnił dwie rzeczy . Elektryczne szlabany przy pojezdzie maluch czerwony oraz zrób układ własny by lokomotywy dokonywały zatrzymywania się płynnie realnego czyli , zmniejszanie prędkości do zatrzymania. Bo obecnie parowozy zatrzymują się z dużej prędkości co nie jest realistyczne. To tylko moje takie spostrzeżenia dla kolegi profejsonalisty ale jako laik , także coś tam wiem @piottrw gratuluję wykonania makiety .