• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Wagon osobowy pisk na kołach

Marcin2677

Aktywny użytkownik
Reakcje
58 13 2
Witam posiadam wagon osobowy PIKO jest nowy seria Expert , podczas jazdy słychać czasami delikatny pisk na kołach izolowanych. Wymontowałem koła dałem olej maszynowy po kropli mimo to nadal czasem słychać delikatny pisk podczas jazdy. Wagon posiada dwie osie z 4 kołami jest to długi wagon . Czy to podlega gwarancji ? jak ,można to wyeliminować czy trzeba kupić nowe koła czy coś innego zrobić. Dziwne bo to nowe koła i wagon.

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.889 62 10
Lepiej zapytać 5 razy jak zrobić coś zle.
Tak na serio to w Twoim przypadku nic to nie zmienia. Pytasz, a robisz i tak zawsze po swojemu, nie kodujesz niczego, dziwię się innym użytkownikom że mają jeszcze czas na te wszystkie... Temat padnie za chwil kilka, bo chłopaki już wymiękają i zacznij pisać jak człowiek, albo daj jakiś argument, że masz z tym kłopot.

OP
OP
Marcin2677

Marcin2677

Aktywny użytkownik
Reakcje
58 13 2
Zgadza się @melonowy jutro dalej porozmawiamy.
@śledź Panie Adamie pan nie udziela się wcale w tym temacie , który założyłem to dlaczego Pan tutaj pisze takie rzeczy . Jeśli kogoś nie interesuje dany temat nie powinien zabierać w nim głosu . My sobie poradzimy z kolegami , najgorsi są ci co przeszkadzają wtrącają się bez udzielania w temacie. Pan tylko upomina daje ostrzeżenia , może ja inaczej myślę od Pana i chcę zrobić ,nie potrzeba dyktować z góry pod siebie co kto ma robić. My tu z Radosławem spokojnie będziemy temat dalej prowadzili po to jest to forum . Proszę tylko nam nie przeszkadzać nie potrzeba tu nikogo do kontroli oraz do dyktowania nam jak mamy robić . Pytam i robię nie zawsze po swojemu niczego złego nie zrobiłem . Pisze jak potrawie lepiej nie umiem. Radosław mnie rozumie doskonale oraz inni .

OP
OP
Marcin2677

Marcin2677

Aktywny użytkownik
Reakcje
58 13 2
Nigdy Radosławie nie mówiłeś nic ,że nie rozumiesz co do ciebie pisze . Skoro jest jakiś problem to zapytaj i poprawie treść . Panie Adamie pan wszystko w życiu umie doskonale ? pod Pana wpisem jest taki cytat : Nie znam się na kolei i nie mam z nią nic wspólnego, po prostu lubię pociągi. czy to dyskwalifikuje Pana z udziału w tej pasji ? nie , mnie także nie . Ja mam do czynienia z prawdziwymi pociągami czasami również a modelarstwo jest trudne dosyć, pisownia panu tak przeszkadza cały czas moja, wszystko Panu przeszkadza widać . Jeśli ktoś ma kłopoty w pisowni to trzeba od razu go z góry skreślić pana myśleniem z pasji także ze wszystkiego .

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.889 62 10
Panie Adamie pan nie udziela się wcale w tym temacie , który założyłem to dlaczego Pan tutaj pisze takie rzeczy . Jeśli kogoś nie interesuje dany temat nie powinien zabierać w nim głosu .
Jesteś w błędzie chłopcze, jeśli ktoś tu nie pisze to nie znaczy, że nie czyta. Jednak jak czyta, to nie znaczy, że nie może oceniać.

Jeśli ktoś ma kłopoty w pisowni to trzeba od razu go z góry skreślić pana myśleniem z pasji także ze wszystkiego .
Nikogo nie skreślam, tylko grzecznie poprosiłem o argument, który przemówi do mnie dlaczego piszesz tak, a nie inaczej.

pod Pana wpisem jest taki cytat : Nie znam się na kolei i nie mam z nią nic wspólnego, po prostu lubię pociągi.
Zgadza się, lubię pociągi i z koleją nie mam nic wspólnego. Jestem tylko technikiem-elektrykiem. Modelowanie ruchu kolejowego jak i same modele to moje hobby, które wciągnęło mnie jak chodzenie po bagnach. Przez ten czas jaki tu na tym forum jestem nauczyłem się bardzo dużo, bo słuchałem i dalej słucham rad kolegów, którzy mają ogromną wiedzę kolejową i modelarską.

Smacznego jajka.

piottrw

Aktywny użytkownik
Reakcje
494 9 0
To taka podpowiedź do podłogingu.
Tylko po godzinie zabawy kolana bolą i koniec przyjemności. Chyba żeby leżeć ❓
Pomiędzy modułami stacyjnymi, szlakowymi można cały dom/mieszkanie zatorować
7993d2e9d5_82370480_o2.jpg
Zdjęcie znalezione kiedyś w necie

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.074 40 1
OP
OP
Marcin2677

Marcin2677

Aktywny użytkownik
Reakcje
58 13 2
Panie Adamie @śledź pan tutaj jest długi czas, także pana nauka jest dużo wyższa jak moja. Kwestia słuchania raczej już jest z mojej strony . Również Panie Adamie wesołych świąt ,życzę i dziękuję.
Panie Piotrze @piottrw lepiej zrobić na większej wysokości to będzie korzystniejsze dla człowieka.
Panie Radosławie @melonowy lepiej do tematu powrócić makiety
Panie Piotrze @rprail wygląda to ładnie ale tak jak napisał Pan Piotr @piottrw będzie to męczące długi czas spędzać na kolanach lub leżeć na podłodze, owszem , można ustawić siedzieć z daleka także patrzeć jak jedzie pociąg. Ale jednak lepiej dać makietę wyżej , można tam schować części różne pudełka itd wtedy tak jak pisał wcześniej Pan Radosław. @melonowy

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Marcin2677

Marcin2677

Aktywny użytkownik
Reakcje
58 13 2
Na szczęście dzięki Bogu nie jestem chory , mam tylko problemy z nauczeniem się prawidłowego pisania . Staram się cały czas jak najlepiej pisać , sporo się już dowiedziałem od was koledzy i dziękuję wam za życzliwość i pomoc. Składam szczególne podziękowania dla Pana Krzysztofa @Kris , dla Pana Radosława @melonowy dla Pana Piotra @piottrw dla Pana Piotra @rprail , także dla innych kolegów w tym temacie . W życiu udało mi się coś już wiedzieć osiągnąć w temacie kolejowym długa jeszcze droga , ja tak jak Pan Adam , także jestem pasjonatem kolejowym ale nie pracuje nie zajmuje się zawodowa pociągami. Poradziłem sobie z modelami latającymi na radio RC tutaj , może także się uda. Panie Radosławie @melonowy ten człowiek wykonał bardzo ładnie makietę moje uznanie dla niego , ważne że ma radość . Może kiedyś również na jego poziomie będę umiał to wykonać. Obecnie trzeba będzie po świętach zrobić plan torowiska wyliczenia i dopiero potem montowanie. Jak będę potrzebował takiego planu dokładnego z wyliczeniami ilość torów typ oraz rozjazdów napiszę do Pana.

OP
OP
Marcin2677

Marcin2677

Aktywny użytkownik
Reakcje
58 13 2
Mam nadzieję, że na wyższym...
A plan dla Ciebie wcześniej @Kris zamieścił. Chyba , że znów chcesz jakiś inny.
Zobaczymy jaki będzie , tamten ma jednak 1.20 szerokości ja mam tylko 1 metr , chyba trzeba będzie jakiś inny wybrać. Może na wyższym poziomie uda się zrealizować makietę od tamtego kolegi. Trzeba będzie się starać .

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.074 40 1
Szerokość jeden metr i 10 cm długość 2 metry i 20 cm .
Tak pisałeś.
płyta.JPG
To tak rozrysowałem.
Ten plan Krisa po małej korekcie da radę zmieścić. Może też te 10cm dasz radę dołożyć z przeznaczonego miejsca.
Im więcej miejsca da się wygospodarować, tym lepiej dla Twojej przyszłej makiety.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Marcin2677

Marcin2677

Aktywny użytkownik
Reakcje
58 13 2
Tak pisałem jak pokazałeś jednak mata ma 1 metr , może się coś powiększy o te 10 cm Radku . Jak nie będzie możliwości 1 metr to zrobimy na 1.10 . oraz na 2.20 długość

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.074 40 1
Daj spokój z matą. Ona nie jest ważna. Wykorzystasz ją inaczej, a nie jako dywan na makiecie. Ona nie determinuje wielkości makiety.
Widziałeś filmiki, które Ci podałem jak się buduje makietę? Tam mata nie jest potrzebna w ogóle. Może jakoś inaczej się ją wykorzysta.

OP
OP
Marcin2677

Marcin2677

Aktywny użytkownik
Reakcje
58 13 2
No ale to więcej jak 1.10 nie mogę zrobić bo nie będę miał dużo przejścia już w pokoju , mata daje tylko taki lepszy urok od dywanu bo to jest trawa zielona po to ją kupiłem , potem nie będzie potrzebna do makiety .Nie wiem dokładnie który film ale widziałem jakieś.