• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Wagon osobowy pisk na kołach

Marcin2677

Aktywny użytkownik
Reakcje
58 13 2
Witam posiadam wagon osobowy PIKO jest nowy seria Expert , podczas jazdy słychać czasami delikatny pisk na kołach izolowanych. Wymontowałem koła dałem olej maszynowy po kropli mimo to nadal czasem słychać delikatny pisk podczas jazdy. Wagon posiada dwie osie z 4 kołami jest to długi wagon . Czy to podlega gwarancji ? jak ,można to wyeliminować czy trzeba kupić nowe koła czy coś innego zrobić. Dziwne bo to nowe koła i wagon.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.265 66 5
OP
OP
Marcin2677

Marcin2677

Aktywny użytkownik
Reakcje
58 13 2
OP
OP
Marcin2677

Marcin2677

Aktywny użytkownik
Reakcje
58 13 2
Na podłodze , można stworzyć ,również makiete , zabudować cały środek jaka to różnica wtedy będzie żadna. Można dać potem ulice dalsze zabudowania jakieś zwrotnice , bocznice zmienić układ torów. To dopiero początek .

OP
OP
Marcin2677

Marcin2677

Aktywny użytkownik
Reakcje
58 13 2
Zrobi się makietę skoro wersja podłogowa jest zła . Stron może być i 100 tematów były koła piszczące, semafory różni ludzie i tematy. Na 18 stronach nikt nieomawiał ,różnic kolejka makieta. Najważniejszy jest skład pociągów ,tory wszystko to występuje w kolejce oraz makiecie jednakowe . Różnica jest tylko w terenie odwzorowaniu jakiegoś szlaku realnego . Dworzec gotowy z oświetleniem , szlabany nie wykluczają wcale tego Krzysztof.

OP
OP
Marcin2677

Marcin2677

Aktywny użytkownik
Reakcje
58 13 2
Jak tam uważasz Krzysztof ,będę dalej działał z @melonowy lub innymi kolegami lub samodzielnie jeśli będzie taka konieczność. Zawsze będę w tym tkwił i bawił się pociągami , nawet budujący obiekty nie posiadają własnych torów a tylko dioramy co jest dopiero zaskoczeniem dla mnie. To ja już mam gdzie jezdzić pociągiem dużo lepiej od nich. Kolejka makieta jest to wszystko piękne liczy się przejazd składu po torach oglądanie tego , nie trzymanie jakieś w gablotach modeli , czy na dioramach realna jazda dla mnie jest dużo ciekawsza .

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.080 40 1
Wytłumaczyliśmy Ci różnicę między kolejką, a makietą. Pisałeś, że zrozumiałeś'
Pytaliśmy Cię, czy chcesz zbudować swoją makietę z naszą pomocą. Pisałeś, że chcesz.
Teraz piszesz, że niczgo nie będziesz robił, bo pojeździsz kojejką po plastikowym dywanie.o_O
Podłoging nie jest zły. Nie w tym rzecz. Diorama cię dziwi? To zrób swoją.
Ciężko z Tobą się współpracuje, właściwie brak jest współpracy z Twojej strony. :(

OP
OP
Marcin2677

Marcin2677

Aktywny użytkownik
Reakcje
58 13 2
Radosławie ,różnice znam między makietą a kolejką . Zbuduje makietę ale co przeszkadza mieć teraz na ziemi pociąg , przecież jeszcze nie mam wszystkiego kupionego ,żeby zrobić makietę dokupiłem trochę torów prostych , wszystko to z dywanu się przyda pociąg tory i dworzec, szlabany. Pisałem ,że wolę tory i pociąg ,który jedzie jak mieć tylko eksponat w gablocie lub na dioramie. Ja nie mam problemów z torami PIKO na podsypce jak tu czytałem,że przesuwają się po podłodze, zastosowałem maty trawy doklejone do podłogi tak samo tory PIKO mam przyklejone do maty . Wszystko jest stabilnie bez przesuwania pociąg na cełej prędkości może jezdzić nic z torów też nie wypada. Także tory piko można mieć również przytwierdzone w mój sposób do podłogi to zdaje egzamin tak samo jak do makiety śrubami. Niczego takiego nie pisałem,że nie będę robił , po żadnym dywanie nie jezdze plastikowym . Współpracujemy cały czas dobrze a jeśli ktoś nie chce nie zmuszam. Widzę tylko,że traktujecie w spsób dziwny 2 kategorie tego samego hobby ludzi co mają kolejki na ziemi gorzej jak makieciarzy tak nie powinno być. To tak samo jak bym traktował modelarzy samolotów lepszych bo mają szybowce od gorszych co latają helikopterami. Tak się składa ,że jestem także modelarzem lotniczym RC oraz posiadam własną motorówkę . Kolejarstwo to kolejna pasja z moich wielu . Ja się nikogo nigdy nie proszę o nic bo sam wszystko robię i jak ktoś nie chce pomagać to nie musi. To ja wielu osobom pomagam w życiu , jeśli chcesz Radosławie to pomagaj mi jak Krzysiek nie chce to nie musi .

Ostatnio edytowane:

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.080 40 1
Wszyscy chcieliśmy i pomagamy Ci. Kris widzę stracił już nerwy. Ja powoli też tracę.
Wszystkie rady, które Ci dajemy ignorujesz i robisz po swojemu. Więc nie pytaj nas co i jak, skoro nie chcesz nas słuchać.
Do zbudowania makiety potrzebny jest plan, który trzeba najpierw nakreślić i później realizować..
Nikt nie powiedział, że podłogówka jest zła. Jest nawet tutaj dział temu poświęcony.
Może tam byś chciał pisać i pokazywać różne swoje rzeczy?
TU PODŁOGÓWKA

OP
OP
Marcin2677

Marcin2677

Aktywny użytkownik
Reakcje
58 13 2
W tym dziale byłem patrzyłem już wcześniej , póki co jest temat tutaj po co tworzyć kolejny. Nie ignoruje rad , słuchać chcę was. Jeśli ktoś jest nerwowy to nie powinien się zajmować modelarstwem kolejowym . Nie zrobiłem jeszcze niczego złego bo to wszystko przeniesione zostanie na makietę , co takiego złego jest w kupieniu torów albo dworca co ma do rzeczy ten element do makiety Radosławie, nakreślimy plany wybierzemy projekt jak będę gotowy z elementami. Niepotrzebnie tu się denerwujesz po to jest forum by pisać o takich rzeczach.

Ostatnio edytowane:

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.080 40 1
Najpierw plan i później gromadzisz potrzebne rzeczy według jego założeń. Nie chcesz tego zrozumieć.
Można kupować po trochu różności, ale takie, które trzymają się planu na późniejszą budowę.
Skąd wiesz, czy na przykład dworzec, który kupiłeś będzie pasował do reszty tego co będziesz chciał zrobić?
Może zabraknąć kilku centymetrów miejsca i klapa.
To tylko przykład na szybko, bo zakupiony tunel, który za chwilę dostaniesz, pewnie na makietę pasować nie będzie.
Trzeba wiedzieć co kupować.
Jak zrobisz sobie płytę i rozłożysz tory według planu, to wtedy montujesz powoli wszystko na gotowo.
Stację, domki, robisz jezioro z łódką siejesz trawę, a na górce stawiasz las.
Wtedy jest radocha bo starasz się, żeby było najlepiej jak tylko potrafisz zrobić.
Na podłodze, to jest tylko prowizoryczna chwilówka, któranie przetrwa. Można pojeździć, ale nic więcej.

OP
OP
Marcin2677

Marcin2677

Aktywny użytkownik
Reakcje
58 13 2
Raczej tunel pasuje do , każdej makiety na torze prostym można go wykorzystać . Na podłodze ,można mieć pociąg także na stałe co przetrwa . Cała reszta co opisałeś się zgadzam z tym . Rozumiem ciebie ,że pierw trzeba mieć plan potem gromadzić elementy , jeśli by chciał zrobić makietę na podłodze z korka to nie można by ? czy to musi być koniecznie na skrzyniach i tak wysoko , dlaczego nie można dać płyty na podłodze i na niej zrobić makiety , chodzi o kable pod spodem mocowania różne, to może by zrobić nogi niskie z 20 cm i płyta z korka i na tym makieta co Radku ?

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.080 40 1
Wszystko może być. Możesz też tam na podłodze "pyry" posadzić...o_O
Powiem krótko. Nie jest to ani wygodne, ani praktyczne, ani solidne, ani bezpieczne dla kolejki.
Wyobraź sobie ile miejsca zyskasz, ile rzeczy można schować pod płytą jeśli będzie na wysokości na przykład 1 metra.
To tak jak pod stołem. Wejdą kartony, narzędzia jakieś i wszystko inne. Będzie taki magazyn na wszystko co kolejkowe i nie tylko.
Bezpiecznie, bo nie nadepniesz, albo nie potrącisz i nie zniszczysz. Wszystko mocno przytwierdzone i ładnie, elegancko ułożone - na stałę.
Usiądziesz sobie na fotelu przed makietą i będziesz wygodnie patrzył na swoją kolejkę jadącą przez pola i lasy...
Płyta powinna być ze sklejki 1,2cm. Korek tylko pod tory kładziesz, ale nie musisz koniecznie korka, możesz tekturę na przykłąd, albo nic.o_O:niepewny:
Same "plusy dodatnie" takiej makiety widzę.:cool:

OP
OP
Marcin2677

Marcin2677

Aktywny użytkownik
Reakcje
58 13 2
Teraz rozumiem jak to ma wyglądać Radosławie , płyta ze sklejki z nogami np . 1 metr wysokości , można chyba dać płytę ze sklejki 5 cm lub 3 :niepewny: bo będzie mocniejsza od 1 do 2 cm tak mi się wydaje. Potem projekt narysowany torów i rozkładać tory przykręcać na śruby zgadza się Radosławie. Moja obawa zachodzi tylko czy ja resztę sam wykonam elementów na tej makiecie typu trawa góry drzewa. bo tory dworzec by zrobił ale te wykończenia są do samodzielnego montażu a ja nie jestem plastykiem, trzeba chyba ryzykować .

OP
OP
Marcin2677

Marcin2677

Aktywny użytkownik
Reakcje
58 13 2
Radosławie będzie czasu sporo pomyśleć przez święta czy ja to sam podołam zrobić . Może ty byś mi wykonał za pieniądze taką makiete co ?
albo dawał jakieś instrukcje przy wykonywaniu ale u ciebie to bym miał pewność a u siebie nie wiem . no nic trzeba to wszystko przemyśleć @melonowy

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.080 40 1
Po pierwsze dasz radę, bo Ci pomożemy i powiemy jak to zrobić.
Po drugie, nie płyta 5cm, tylko 1 przecinek 2 cm tzn. 1,2 cm. Do tego pod spodem kantówki dla usztywnienia i wzmocnienia.
Będzie tak - skrzynka. Znów pytasz o rzeczy, które Ci pokazywaliśmy.

skrzynka.JPG skrzynka płyty.jpg

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Marcin2677

Marcin2677

Aktywny użytkownik
Reakcje
58 13 2
Lepiej zapytać 5 razy jak zrobić coś zle. Czy taką skrzynie to ,można gdzieś kupić czy trzeba sememu wykonywać ?z szerokości to 1 metr nie 1.10 długość się zgadza, do tej skrzyni by trzeba jakieś nogi kupować stalowe albo drewniane i mocować

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.080 40 1
Nogi można, można też na stary stół, albo ławę starą postawić. Rusz głową. Kombinuj.
Wymiary takie nam podałeś wcześniej. Dlatego są właśnie takie. Dwie takie same skrzynki skręcone se sobą śrubami.
Może być też wymiar 1,2m x 2,2m. To szczegóły już są.