• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Wagon osobowy pisk na kołach

Marcin2677

Aktywny użytkownik
Reakcje
58 13 2
Witam posiadam wagon osobowy PIKO jest nowy seria Expert , podczas jazdy słychać czasami delikatny pisk na kołach izolowanych. Wymontowałem koła dałem olej maszynowy po kropli mimo to nadal czasem słychać delikatny pisk podczas jazdy. Wagon posiada dwie osie z 4 kołami jest to długi wagon . Czy to podlega gwarancji ? jak ,można to wyeliminować czy trzeba kupić nowe koła czy coś innego zrobić. Dziwne bo to nowe koła i wagon.

OP
OP
Marcin2677

Marcin2677

Aktywny użytkownik
Reakcje
58 13 2
Krzyż sklejony - to super. (y) Są chyba dwa. Po każdej stronie przejazdu po jednym. Co tam jeszcze jest do złożenia?
Pokaż na zdjęciu jak Ci wyszło sklejanie i jak u Ciebie wygląda cały przejazd.
Coraz więcej rzeczy u Ciebie się pojawia i pewnie coraz lepiej to wygląda.(y)
Jutro wykonam zdjęcia Radosławie przy świetle dziennym, będziesz dużo lepiej widział jak teraz . Zgadza się pojawia się coraz więcej elementów , można coś pokazać dla zainteresowanych. Panie Radku obecnie wszystko jest złożone , czekam na tunel , semafor , dworzec. Oczywiście są dwa krzyże świętego Andrzeja na obu przejazdach po prawej stronie ulicy na trawniku przed zaporą . Zgodnie z instrukcją obrazkową , zamontowane prawidłowo . Klej zastosowałem mocny dla modelu znaków, Distal dwa składniki epoksydowy. Od wielu lat ten klej sprawdza mi się w różnych rzeczach. Nie wszystko jeszcze na tym odcinku mam co wymieniłeś , ale coś tam zaprezentuje jutro . Dzięki Tobie Radosławie posiadam ten wagon czyszczący za co jestem ci wdzięczny bardzo mi się podoba jego wykonanie oraz jego praca.

OP
OP
Marcin2677

Marcin2677

Aktywny użytkownik
Reakcje
58 13 2
@Kris Panie Krzysztofie w końcu Pan jest tutaj wiadomo z jakich względów, witam serdecznie. Radosławie @melonowy zdjęcia wykonałem zaraz je z komórki dam na komputer i prześlę tutaj. Krzysztofie to cenna uwaga twoja w sprawie Świętego krzyża Andrzeja oznakowania , muszę zobaczyć w częściach bo raczej tam tylko właśnie są krzyże pionowe Niemieckie . Trzeba będzie w takim razie kupić Polskie oznakowanie i zmienić , są tam znaki poziome ale inne . Nigdy bym nie przypusczał Krzysztofie ,że w krajach Europy znaki mogą się różnić kolejowe, drogowe mamy jednakowe.

Ostatnio edytowane:

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.383 67 5
Drogowe też nie są jednakowe. Są podobne, ale wiele znaków drogowych różni się pomiędzy krajami.

Niektóre zestawy z przejazdem kolejowym mają podwójne zestawy znaków, poziome i pionowe krzyże Św. Andrzeja.

OP
OP
Marcin2677

Marcin2677

Aktywny użytkownik
Reakcje
58 13 2
Dziękuję ,że podoba ci się skład wagonów :) ja zdaje sobie sprawę,że środek jest jeszcze pusty i zewnątrz torowiska ale stopniowo będę rozwijał całość o dworzec kolejowy oświetlony, drogą, ścieżki strumyk , kwiaty postacie ludzi, tunel nad torami . Jeszcze wiele pomysłów, można tu wprowadzić . Z racji ,że to dość drogie ten projekt będzie trwał dłużej jego zakończenie mimo to cieszę się z tego co już osiągnąłem. Także uważam ,że skład prezentuje się fajnie do niego będzie jeszcze kupiona cysterna , podłączona za obecną by wzbogacić jeszcze tabor. Szerokość jeden metr i 10 cm długość 2 metry i 20 cm . Jeszcze Krzyśku posiadam wagony osobowe ale mało dlatego jak będę miał więcej to pokażę skład osobowy to musi być chociaż 5 , potem też kupi się elektrowóz RH 1044 OBB austriacki. Obecnie czekam na paczki , semafor ze sterowaniem , tunel , mata trawy , przedłużacz sieciowy :)

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Marcin2677

Marcin2677

Aktywny użytkownik
Reakcje
58 13 2
Tyle będzie łącznie co mogę przeznaczyć , obecnie jest 1.60 metr na 1.10 metr . Więcej miejsca trudno będzie mi uzyskać już przeniosłem rzeczy swoje w inne miejsce oraz usunąłem jedną szafkę ;)

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.383 67 5
W takim razie....niewiele, ale da się zrobić coś fajnego. Ale raczej w III epoce z krótkimi wagonami.
Żeby wyglądało to realistycznie. Jeśli nie zależy Ci na realiźmie, to możesz jeździć wszystkim bawiąc się w "kolejkę". :)

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.175 46 1
Super skład. (y) Ładnie wygląda.
Krzyże. No pech. Widzisz teraz, że lepiej najpierw pokazać, spytać, a później dopiero zrobić. Teraz trzeba poprawiać. Ale dasz radę.(y)
Coraz więcej rzeczy Ci przybywa. Jak masz już przygotowane miejsce, to może czas jakąś płytę kupić i zamontować na niej szyny,
przejazd i inne rzeczy, które zaraz do Ciebie przyjadą. Będzie ich coraz więcej i później będzie trudniej to przenosić na płytę.
Na podłodze, to taką chwilówkę będziesz miał, a i nadepnąć i zniszczyć łatwo można.
Na płycie będzie od razu porządnie, na stałe i profesjonalnie.
Zaplanuje się układ torów tak jak chcesz i będziesz zadowolony podwójnie.

OP
OP
Marcin2677

Marcin2677

Aktywny użytkownik
Reakcje
58 13 2
@Kris może być 3 epoka dlaczego nie. Dobre i to miejsce , które uzyskałem wiem,że wy macie makiety dużo większe . Mi się to nawet duże wydaje jakoś , coś tam wykombinujemy Krzyśku ;). Radku @melonowy racja twoja pytać wcześniej by potem od nowa nie składać. Jak oceniasz ten klej Radosławie , można tam zasypać trawy na klej ,żeby pozbyć się kremowego koloru na podstawie znaku . Ale to będzie zmienione jak nowe znaki kupię. No trzeba jakieś zwrotnice oraz tory i bocznicę zrobić ale to jeszcze trochę , jaką płytę potrzeba kupić grubości jaki materiał dębowa jakaś płyta czy coś innego. To się dobrze trzyma na tej macie torowisko ale chodzi o fakt ,że można na to stanąć głównie mi i uszkodzić coś.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.383 67 5
Nadszedł więc moment decyzji.
Kolejka, czy makieta?

W tym drugim przypadku:
Płyta ze sklejki 10mm grubości.
Ale najlepiej zrobić 2 skrzynki 110x110 cm, które połączysz. NIE sama płyta.
Skrzynki - chodzi o coś takiego:

kratownica.jpg
rama.jpg
blat.jpg

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Marcin2677

Marcin2677

Aktywny użytkownik
Reakcje
58 13 2
Jaka różnica jest między kolejka a makieta ? możesz podać jakiś przykład zdjęcia jaka to skrzynia , ale co lepsze płyta ze sklejki 10 mm czy takie dwie skrzynie 110 na 110 cm . Bo Radek pisał o płycie czyli sklejce pewnie.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.383 67 5
Zrobiłem "Edytkę" poprzedniego postu ;)

Kolejka, to to, co masz teraz - czyli tory na "czymś" + coś tam jeszcze i jeździsz jak chcesz....
Definicję makiety masz w dziale dla początkujących, ale tak na szybko.

Modelarstwo, to odwzorowanie rzeczywistości w modelu.
Makieta, to fragment takiej rzeczywistości.
Diorama, to fragment makiety.

OP
OP
Marcin2677

Marcin2677

Aktywny użytkownik
Reakcje
58 13 2
Wygląda to elegancko Krzyśku to twoje makiety ? czyli trzeba to wszystko potem docinać klej wikol oraz wkręty do drewna wiercić skręcać sporo roboty ciekawe czy dam radę :) to raczej dla stolarza robota . Są może takie gotowe na wymiar już ? może kupić stół modelarski tylko to drogie.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.383 67 5
To nie jest trudne. Ja też nie jestem stolarzem, ale pewne rzeczy dałem radę zrobić sam. Więc i Ty dasz radę.
Możesz kupić gotowe płyty i wręgi - w "relłuamerlę" lub castoramie Ci dotną tyle, ile im powiesz.
Możesz zamówić gotowe skrzynie u kogoś, ale to na pewno będzie droższe, niż same dechy.

To nie moje makiety - to zdjęcia poglądowe, żebyś wiedział, o czym piszę.
Nie potrzebujesz stołu modelarskiego. Wystarczy zwykłe biurko do bieżących prac. Z dobrym oświetleniem.

OP
OP
Marcin2677

Marcin2677

Aktywny użytkownik
Reakcje
58 13 2
To nie jest trudne. Ja też nie jestem stolarzem, ale pewne rzeczy dałem radę zrobić sam. Więc i Ty dasz radę.
Możesz kupić gotowe płyty i wręgi - w "relłuamerlę" lub castoramie Ci dotną tyle, ile im powiesz.
Możesz zamówić gotowe skrzynie u kogoś, ale to na pewno będzie droższe, niż same dechy.

To nie moje makiety - to zdjęcia poglądowe, żebyś wiedział, o czym piszę.
Nie potrzebujesz stołu modelarskiego. Wystarczy zwykłe biurko do bieżących prac. Z dobrym oświetleniem.
Rozumiem Krzysztof @Kris trzeba pomyśleć co wybrać , pierw jednak poczekajmy jak otrzymam paczki by zrobić dalej .Potem torowisko zaplanować ,żeby czegoś zle nie wykonać lub kupić . Jaka jest różnica Panie Krzysztofie między kolejka , makieta. Radosławie przyłącz się ,również do naszej dyskusji @melonowy