• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Mój ZNTK W domowym zaciszu

OP
OP
PingwinRico

PingwinRico

Znany użytkownik
Donator forum
H0e
Reakcje
6.303 49 2
No i jest, gdyż dziobię tak, żeby po wydziobaniu środek sam wypadł. :)
To chroni mnie przed postrzępioną krawędzią i dopieszczaniem otworu.
Po drugie, jeśli chodzi o te okna, to uważałem, żeby nie uszkodzić wydrukowanej w wycinance uszczelki, bo cała praca poszłaby na marne.

OP
OP
PingwinRico

PingwinRico

Znany użytkownik
Donator forum
H0e
Reakcje
6.303 49 2
Różne są pomysły i różne są podejścia. ;) Jedne bardziej czasochłonne, drugie mniej - zależy też kto ile ma samozaparcia.
Ja nożykiem nauczyłem się władać samemu i potrafiłem po 2 tygodnie wycinać bloczki do żagli. :p
Bloczek - element takielunku na jednostce żaglowej, który umożliwia łatwiejszą / wydajniejszą pracę przy olinowaniu.
Teraz są i wycinane laserowo, i drewniane, a nawet drukowane 3D. Wtedy nie było. :)

1701278624645.jpg

1701278791764.jpg

1701278810865.jpg

1701278826980.jpg

1701278843082.jpg

1701278767206.jpg

1701279423335.jpg

Już nie mówiąc o innych kartonowych elementach, jak np. takie oczko.
Błyszczy się, bo zalane jest cyjanoakrylem, a następie pomalowane.

1701279464253.jpg

OP
OP
PingwinRico

PingwinRico

Znany użytkownik
Donator forum
H0e
Reakcje
6.303 49 2
Witajcie! :D
Trzeba odkopać temat i wrócić na "słodkie" tory! W końcu jesień i kampania buraczana. :D
Zaczynamy!

Wagon węglarka typu "Mątwy"
Bez hamulca
H0e

1975 (ale to nie będzie ten konkretny wagon)
Mątwiak 1975.jpg

Wagony te pochodziły z lat 1898 - 1910 i były budowane w warsztatach własnych cukrowni "Mątwy". Posiadały ładowność 5 ton.
Cukrownia "Kruszwica" przejęła około 600 sztuk mątwiaków w latach 1950 - 1952.

Model opracował nasz @Dobrzyn :cool: i zaprezentował go 4 lata temu w tym wątku:
https://forum.modelarstwo.info/threads/wagon-typu-mątwy-cukrowni-kruszwica.54379/
Dostałem go od @Maciek Wójcik za co dziękuję! <3

Budowa modelu jest już znacząco posunięta, ale nie lubię prezentować na bieżąco, tylko mieć jakiś margines. Tak po prostu. :gwizd:
Ale od początku...

Na forum.jpg

Koła wziąłem sobie od pana Witka Fity z węglarki kruszwickiej. Są one delikatnie za duże, dlatego musiałem powiększyć otwory pod osie oraz zeszlifować podłogę aby się zmieściły i luźno obracały. W sumie nic wielkiego.

Na forum3.jpg

Na forum2.jpg

Oczywiście wykonałem taki zabieg z dwóch stron i wszystko wróciło do porządku. :)

Na forum4.jpg

Na forum5.jpg

Na forum6.jpg

Na forum7.jpg

Na dziś to tyle i wracamy do tematu niedługo. :D

OP
OP
PingwinRico

PingwinRico

Znany użytkownik
Donator forum
H0e
Reakcje
6.303 49 2
Bez hamulca
H0e

Część 2.

Następnym krokiem w budowie był pomysł na sprzęg. Niestety Twój sprzęg Bartku @Dobrzyn nie spełnił moich oczekiwań i postanowiłem zamontować inny. :)
Wziąłem sprzęgi z blaszki od pana Fity z węglarki kruszwickiej.

Jeżeli ktoś ma więcej takich sprzęgów to chętnie kupię.

Ale jak to ja, postanowiłem je ulepszyć i wykonać na sprężynkach.
Najpierw wygiąłem i przykleiłem haczyki w połowie spodniej części.

Sprzeg.jpg

Z pozostałości blaszki fototrawionej wyciąłem po pasku i wykonałem otwór na trzpień, na którym osadzony będzie sprzęg.
Blaszka gwarantuje lepsze wychylanie sprzęgu, bez zacięć.

Sprzeg2.jpg

Sprzeg3.jpg

Sprzeg4.jpg

Zmontowałem wszystko "na sucho" by sprawdzić czy pomysł zdał egzamin. :)
Sprężynki podebrałem ze starego wagonu Roco w H0.

Sprzeg5.jpg

Oczywiście działa, ale też sukcesem jest to, że sama konstrukcja nie rzuca się w oczy. :)

Sprzeg6.jpg

Na dziś tyle. :)
Dziękuję za reakcje i odwiedziny. :D

Dobrzyn

Moderator Forum Prawdziwa kolej wąskotorowa.
Zespół forum
H0e
Reakcje
1.887 3 1
Super, że tak rozwiązałeś sprzęgi. To w ogóle jest chyba wagon, składany z jakiś wydruków próbnych, albo odpadów, które kiedyś zdaje się sprezentowałem Maćkowi.
Innych już nie ma i nie będzie ;)

OP
OP
PingwinRico

PingwinRico

Znany użytkownik
Donator forum
H0e
Reakcje
6.303 49 2
To w ogóle jest chyba wagon, składany z jakiś wydruków próbnych, albo odpadów, które kiedyś zdaje się sprezentowałem Maćkowi.
@Maciek Wójcik lubi mi podsyłać takie różne śmieci, z których ja potem robię użytek. :X3::D
Nie mniej, gdyby nie on, nie miałbym takiego modelu, który się tworzy.
W roku gdzie go wydałeś miałem trochę życiowych problemów i nie w głowie było mi modelarstwo, więc sobie człowiek nie kupił.

Innych już nie ma i nie będzie
To może jakieś dwa czy trzy elitarne próbne wydruki H0e? :LOL: Albo w ogóle inna konstrukcja!

Bez hamulca
H0e

Część 3.

Między burtami wagonu dorobiłem sobie kartonowe "zgrubienie", którego nie było w wydruku. Drobiazg, ale chciałem go mieć. :LOL:

IMG20251116153519.jpg

IMG20251104090701.jpg

IMG20251104090712.jpg

Psiknąłem sobie model podkładem. Sprzęgi i sprężynki też, ale nie bójcie się. Wszystko działa, bo już zdążyłem je pomalować na docelowy kolor. ;)
Przypominam, że relacja jest z poślizgiem.

Kolorki:
- Vallejo: 28.011 - Hobby Paint Spray - Grey Primer (400 ml) - podkład

IMG20251103102124.jpg

IMG20251104100836.jpg

IMG20251104100932.jpg

IMG20251104100954.jpg

IMG20251104101021.jpg

Dziękuję za odwiedziny i obecność tutaj! :D

Maciek Wójcik

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.307 158 15
To w ogóle jest chyba wagon, składany z jakiś wydruków próbnych, albo odpadów, które kiedyś zdaje się sprezentowałem Maćkowi.
Tak było, nie zmyślam. Wybrałem takie, które miały sens i wysłałem z drobnym prezentem do Patryka ;)

@Maciek Wójcik lubi mi podsyłać takie różne śmieci, z których ja potem robię użytek. :X3::D
Tak jest, w szczególności ten zestaw 3Aw od RTM….. Znaczy co…..? ;)

Właśnie mi o nim przypomniałeś….. Congratz!

OP
OP
PingwinRico

PingwinRico

Znany użytkownik
Donator forum
H0e
Reakcje
6.303 49 2
Cześć chłopaki! :D

Bez hamulca
H0e
Część 4.

Przy doborze barw i ich ułożeniu wzorowałem się na zdjęciach taboru z końcówki lat 70-tych, bo i taki okres też chciałem mieć.
Model nie jest odzwierciedleniem jednego konkretnego wagonu, chociaż jedna burta nawiązuje do numeru 577 Cukrowni Kruszwica. :)
A druga do 561. :X3:

Były to poniższe fotografie, jak i jedno zdjęcie C. Beckera z października 1985 roku, którego tu nie ma.

1978

1978.jpg

1980 x 2
1980.jpg

1980b.jpg

Kolorki:
Rama wagonu i sprzęgi - marker AK-Interactive RCM033 Flat Black
Elementy metalowe - marker AK-Interactive RCM013 Chipping Color
Ramiona zawiasów - marker AK-Interactive RCM020 RAL 8017 Red Brown
Burty:
- marker AK-Interactive RCM019 RAL 8012 Red Brown
- marker AK-Interactive RCM007 Brown
Farba Vallejo Model Color - Ivory 70.918
Farba Vallejo Model Air - Sand Beige 71.244
Farba Vallejo Model Color - 70.994 Dark Grey

IMG20251117173755.jpg

IMG20251117173838.jpg

IMG20251117173904.jpg

IMG20251117173930.jpg

IMG20251117174004.jpg

IMG20251117174028.jpg

kolorky.jpg

kolorky2.jpg

kolorky3.jpg

kolorky4.jpg

kolorky5.jpg

kolorky6.jpg

Dzięki za obecność i do następnego! :D

OP
OP
PingwinRico

PingwinRico

Znany użytkownik
Donator forum
H0e
Reakcje
6.303 49 2
Bez hamulca
H0e
Część 5.

Przyszedł czas na brudzing. :D Po pomalowaniu modelu markerami AK, nałożyłem na niego specyfik - Tamiya 87131 Panel Line Accent (Black) 40 ml, który bardzo mocno akcentuje detale oraz różne zakamarki, w tym elegancko wnika w zagłębienia między deskami.
Nie spieszyłem się ani zbytnio nie przykładałem do tego. Po prostu posmarowałem wszystkie strony modelu - specyfik posiada bardzo zgrabny pędzelek do nakładania substancji w trudnodostępne miejsca.

Brudzing.jpg

Brudzing2.jpg

Brudzing3.jpg

Brudzing4.jpg

Gdy model chwilę przesechł, wacikiem bezpyłowym delikatnie namoczonym w rozcieńczalniku Tamiya 80030 X-20 Enamel Thinner zacząłem przecierać model, aż do uzyskania zadowalającego efektu.
Można to zrobić raz, można to zrobić i sześć razy - czyli Tamiya Panel Line Accent i rozmycie dzięki Tamiya X-20. Przy czym trzeba uważać czy farba nie schodzi zbyt mocno z modelu - czyli tak jak mówię, to jest w zależności kto jaki efekt chce uzyskać.

Brudzing5.jpg

Brudzing6.jpg

Brudzing7.jpg

Brudzing8.jpg

Brudzing88.jpg

Po tych zabiegach nałożyłem kalkomanie od @Dobrzyn :)
Cyfry nakładałem pojedynczo tj. 5-7-7 bo akurat w zestawie nie było takiego oznaczenia i trochę się spociłem przy tym, bo też ciężko było je wpasować idealnie w szerokość deski. :LOL:
Pod kalki poszedł specyfik - Mr.Hobby MS-232 Mr. Mark Setter (niebieski)
Na kalki poszedł specyfik - Mr.Hobby MS-231 Mr. Mark Softer (zielony)

Brudzing9.jpg

Brudzing10.jpg

Jasne ślady "pyłowe" wykonałem w taki sposób:
1. Patyczek do uszu delikatnie namoczyłem w Tamiya 80030 X-20 Enamel Thinner
2. Delikatnie tym patyczkiem dotknąłem specyfiku AK Interactive AK-2031 Landing Gear Dust / 35ml
3. Odsączyłem trochę patyczek na chusteczce i zacząłem delikatnie przecierać model, aż do uzyskania zadowalającego efektu.
Potem poprawiłem jeszcze w niektórych miejscach Panel Line Accent'em

Brudzing11.jpg

Brudzing12.jpg

Brudzing13.jpg

Brudzing14.jpg

OP
OP
PingwinRico

PingwinRico

Znany użytkownik
Donator forum
H0e
Reakcje
6.303 49 2
Następnie dodałem dane rolnika oraz miejsce skąd pochodził ładunek - wieś oraz ładownia Kaspral (kujawsko-pomorskie, powiat radziejowski, gmina Piotrków Kujawski).
Malowane ręcznie markerem AK-Interactive RCM009 Deck Tan
Tu również się spociłem. :LOL:

Brudzing15.jpg

Brudzing16.jpg

To jeszcze nie koniec przygód, więc do następnego! :D

OP
OP
PingwinRico

PingwinRico

Znany użytkownik
Donator forum
H0e
Reakcje
6.303 49 2
Bez hamulca
H0e

Część 6.

Dziś być może taka mało ciekawa odsłona, ale już przedostatnia. :) Jutro albo pojutrze drobna galeria końcowa.

Dociążyłem model stalowymi pastylkami, które jako odpad w ilości hurtowej znalazłem u naszego dostawcy w firmie. :D

6post.jpg

Następnie wykonałem wkład z ładunkiem buraków cukrowych.
Buraczki to Juweela 28077 - Buraki cukrowe, 20g

wklad.jpg

wklad2.jpg

wklad3.jpg

wklad4.jpg

Model został zabezpieczony lakierem matowym w sprayu - Vallejo 28.531 Acrylic Matt Varnish

6post2.jpg

6post3.jpg

6post4.jpg

6post5.jpg

6post6.jpg

Dziękuję za obecność i do następnego! :D

OP
OP
PingwinRico

PingwinRico

Znany użytkownik
Donator forum
H0e
Reakcje
6.303 49 2
Dobrnęliśmy do końca. :D
Przede wszystkim chciałbym podziękować za wszystkie reakcje i komentarze! Miło widzieć, że się podoba. :D
Tym bardziej, że to moje pierwsze tutaj spotkanie z chemią i jej użycie - Mr.Hobby do kalkomanii, Tamiya i AK do brudzenia oraz szerokie zastosowanie markerów AK.
@Dobrzyn @Maciek Wójcik - gdyby nie Wy, nie byłoby modelu.

Myślę czy by nie wrócić na moment do dioramy. Mam tam trzy drobne sprawy do zrobienia.
We łbie krystalizuje się również kolejny pomysł H0e. Może, może. :D

Koniec.jpg

Koniec2.jpg

Koniec3.jpg

Koniec4.jpg

kuniec.jpg

kuniec2.jpg

kuniec3.jpg

kuniec4.jpg

kuniec5.jpg

Trzymajcie się! :D

kuniec44.jpg

WrocT

Znany użytkownik
Reakcje
522 70 1
Wagon ładnie zrobiony, kalka równo położona bo nie każdy ma drukarkę do napisów, kolory na zdjęciu trochę jakby soczyste i ten napis ręcznie wykonany pędzlem. Podejrzewam, że w oryginale wykonano go kredą do tablic lub zbrylonym wapnem.