• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Mój ZNTK W domowym zaciszu

OP
OP
PingwinRico

PingwinRico

Znany użytkownik
Donator forum
H0e
Reakcje
6.236 49 2
Wagon motorowy typu MAw64
MBd1-138

W internecie akurat nie ma jego zdjęcia z lat '70, więc będzie wrak. :LOL:
https://enkol.pl/Mw63#/media/Plik:DSC08019am.JPG

DSC08019am.jpg

Wagon motorowy MBd1-138 został zbudowany w 1970 roku, od podstaw, w warsztatach własnych w Lisewie na Gdańskich Kolejach Wąskotorowych.

Pojazd 29.06.1976 r. uległ zderzeniu z autobusem na przejeździe kolejowym w okolicach Cyganka na linii Nowy Dwór Gdański Wąskotorowy – Stegna Gdańska. Jego naprawa trwała do końca ‘76 roku.

Wraz z wagonami 134 oraz 139, w latach 1987-88 został przekazany do Muzeum Kolei w Sochaczewie. Dość szybko stamtąd został wysłany do Cukrowni Kruszwica w zamian za starsze wagony osobowe i miał tam pracować jako zwykły wagon, dlatego przed wysłaniem do cukrowni zdemontowano wszystkie elementy układu napędowego, hamulcowego oraz zaspawano otwór po chłodnicy w przedniej ścianie wagonu.

W 2003 roku został odkupiony przez FPKW. W 2009 jako zdewastowany i rozkradziony wrak został przesłany do Rogowa.

Do budowy modelu zachęciły mnie i zmotywowały kolorowe fotografie tego akurat wagonu z lat ’70, umieszczone w książce „Wąskotorowe wagony motorowe” autorstwa panów M. Zajfert i K. Zintel, wyd. Eurosprinter. Nie zastanawiając się długo zakupiłem model wagonu H0e z napędem, produkcji Tillig (nr. kat. 02952) i w przypływie entuzjazmu postanowiłem umieścić własnoręcznie wykonane pudło na tymże napędzie. Znaczy… najpierw kupiłem, a potem zacząłem się grubo zastanawiać jak to wszystko wykreślić i umieścić na Tilligu. :LOL: Może i z perspektywy czasu to był błąd, ale ochoczo wziąłem się do pracy i ta chęć trwa do dziś, choć miał to być projekt na czas świąteczny w grudniu...

MBd1 styczen.jpg

MBd1 styczen2.jpg

MBd1 styczen3.jpg

Mój projekt opiera się na różnych próbach wykreślenia wagonu, dostosowując go do posiadanego napędu. Dlatego też patrząc na model odnosi się wrażenie, że jest ciut inny wymiarowo niż oryginał (np. większa powierzchnia ściany poniżej linii okien), ale zdawałem sobie z tego sprawę i jest to kompromis na który się zgodziłem. Model będzie przeszklony, ale bez wnętrza (bo nima miejsca), jak to zrobił nasz dawny przyjaciel Zvolack w 2018 i wcześniej. Nie przeszkadza mje to.

MBd1 styczen4.jpg

MBd1 styczen5.jpg

MBd1 styczen6.jpg

MBd1 styczen7.jpg

MBd1 styczen8.jpg

Aktualnie skupiłem się na pudle, które wczoraj psiknąłem podkładem w sprayu – Vallejo 28.011 - Grey Primer. Teraz być może zrobię sobie ramy okienne wraz z szybami, a potem dach. Zobaczymy. :cool:

MBd1 styczen9.jpg

MBd1 styczen10.jpg

MBd1 styczen11.jpg

MBd1 styczen12.jpg

MBd1 styczen13.jpg

MBd1 styczen14.jpg

OP
OP
PingwinRico

PingwinRico

Znany użytkownik
Donator forum
H0e
Reakcje
6.236 49 2
Znam autora (bywa na forum), ale jest to prosty model, który nadaje się na rozprostowanie palców przed czymś poważniejszym bądź dla początkujących modelarzy kartonowych w celu doskonalenia wycinania i czystego klejenia.
Poza tym Tillig jest na to za szeroki. :)

OP
OP
PingwinRico

PingwinRico

Znany użytkownik
Donator forum
H0e
Reakcje
6.236 49 2
MBd1-138

Pokrywa chłodnicy

Złote, a skromne!
Znaczy...
Małe, a cieszy. :D

Specyficzny kształt z zaoblonymi krawędziami.
Gruby kartonik, szlifowanie i podkład oraz metalowa siatka z piwnicy dziadka.
Na zdjęciach trzyma się na zwykłej, małej wykałaczce, także rozmiar nie powala.

Pokrywa.jpg

Pokrywa2.jpg

Pokrywa3.jpg

Pokrywa4.jpg

Siatka na zdjęciach jest tylko swobodnie umieszczona we wnęce. Zobaczę jak będzie wyglądała po pomalowaniu. Wtedy się ją przyklei na amen.

Pokrywa5.jpg

Pokrywa6.jpg

Przymiarson do modelu.
Od razu morda inna.

IMG_20260130_110428.jpg

IMG_20260130_110351.jpg

Trzymajta się i miłego weekendu! :D

saabal

Aktywny użytkownik
Reakcje
344 11 1
MBd1-138

Pokrywa chłodnicy

Złote, a skromne!
Znaczy...
Małe, a cieszy. :D

Specyficzny kształt z zaoblonymi krawędziami.
Gruby kartonik, szlifowanie i podkład oraz metalowa siatka z piwnicy dziadka.
Na zdjęciach trzyma się na zwykłej, małej wykałaczce, także rozmiar nie powala.

Zobacz załącznik 1167759

Zobacz załącznik 1167760

Zobacz załącznik 1167761

Zobacz załącznik 1167762

Siatka na zdjęciach jest tylko swobodnie umieszczona we wnęce. Zobaczę jak będzie wyglądała po pomalowaniu. Wtedy się ją przyklei na amen.

Zobacz załącznik 1167763

Zobacz załącznik 1167764

Przymiarson do modelu.
Od razu morda inna.

Zobacz załącznik 1167766

Zobacz załącznik 1167765

Trzymajta się i miłego weekendu! :D
Ooo, właśnie o takie smaczki trzeba walczyć!
To przyciąga wzrok i cieszy oko

OP
OP
PingwinRico

PingwinRico

Znany użytkownik
Donator forum
H0e
Reakcje
6.236 49 2
Brydzień!

MBd1-138

Doszły elementy w postaci drobiazgów na ścianach bocznych oraz też maaaaaalowanie! W końcu.
Najpiękniejsze. :D:podstepny:
Ten konkretny numer wagonu malowanie kremowo-niebieskie posiadał tylko przez dwa lata. Od czasu zejścia z warsztatów w pierwszej połowie 1970 roku, do rewizji 15 maja 1972 r.
W ruch poszedł aerograf, pędzel oraz farby Vallejo Model Color: 70.918 Ivory oraz 70.844 Deep Sky Blue

Pomalowane.jpg

Pomalowane2.jpg

Pomalowane3.jpg

Pomalowane4.jpg

Pomalowane5.jpg

Pomalowane6.jpg

Pomalowane7.jpg

Pomalowane8.jpg

OP
OP
PingwinRico

PingwinRico

Znany użytkownik
Donator forum
H0e
Reakcje
6.236 49 2
MBd1-138

Model środka jako takiego miał nie będzie, bo zdecydowała o tym konstrukcja wagonu Tilliga, ale skoro jest jakieś oświetlenie wnętrza, to dobrze by było chociaż to wnętrze zaakcentować.
Na podstawie zdjęć z epoki powstała ścianka dzieląca przedział pasażerski od kabiny maszynisty. :) Nie robiłem przeszklenia okienek bo szkoda czasu. :LOL:
"Podłoga" w środku wagonu pomalowana - AK Real Colors Marker RCM020 Red Brown RAL 8017.
Kolor morski ścianki - AK Real Colors Marker RCM026 RLM 76.
Drewniane listwy - AK Real Colors Marker RCM008 Buff.

ścianka środek.jpg

ścianka środek2.jpg

ścianka środek3.jpg

ścianka środek4.jpg

ścianka środek5.jpg

ścianka środek6.jpg

ścianka środek7.jpg