• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Fotografie Wąskotorowe klimaty

michal.guminiak

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.492 7 0
[DOUBLEPOST=1468331227,1468330040][/DOUBLEPOST]
Niczego nie brakuje ... no może trochę chłodu by się przydało ...
Proszę bardzo:
Zimowy widoczek na most, po którym niegdyś kursowały pociągi do Karczewa. A na niezamarzniętej części Świdra pluskają kaczuszki.
PS. Tak mi się przypomniało:
W kolejce do Karczewa.
Jedna paniusia szczebiocze " Och, z jaką radością jadę do Świdra",
A jeden z panów jej odpowiada "A szanowna pani wie z jakim ja świdrem jadę ... do Radości". ;)
Brakuje pociągu na moście. Piękne zdjęcia upamiętniające warszawskie kolejki.

1 września 2013 r. na kolejce średzkiej.

Załączniki

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
23.021 543 29
Pamiątka po cegielni która mieściła się w Łodzi przy zbiegu ulic Pomorskiej i Krokusowej, koleba a raczej to co z niej zostało stojąca na posesji przy ul.Kosodrzewiny.
Autor zdjęcia Piotrek Chorąży, on ma oko do takich zapomnianych i ukrytych artefaktów.

10.jpg

11.jpg

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
H0m
SKMK
Reakcje
2.544 171 86

Załączniki

Harry Potter

Znany użytkownik
H0m
Reakcje
3.510 85 12
Zvolack... Przy okazji remontu (przetargu na remont) w ramach SIWZ'u był dostępny dość dokładny rysunek oraz wymiary tego mostu. Materiał byłby przydatny dla Twych celów.
Strony nie pamiętam- czy był to BIP czy strona gminy/powiatu. Jeśli jesteś cierpliwy, to postaram sie odkopać link do strony z SIWZem...

Pozdrawiam ...

Z

Zv

Gość
Zvolack... Przy okazji remontu (przetargu na remont) w ramach SIWZ'u był dostępny dość dokładny rysunek oraz wymiary tego mostu. Materiał byłby przydatny dla Twych celów.
Strony nie pamiętam- czy był to BIP czy strona gminy/powiatu. Jeśli jesteś cierpliwy, to postaram sie odkopać link do strony z SIWZem...

Pozdrawiam ...
Harry Potter baardzo chcę:)

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
H0m
SKMK
Reakcje
2.544 171 86
Obawiam sie, ze zamowienie moglo dotyczyc mostu drogowego - na zdjeciach w kolorze blue ;) Ale poczekajmy na link :) Mostek calkowicie nitowany - porzadna XXwieczna robota

Załączniki

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
H0m
SKMK
Reakcje
2.544 171 86
Hmmm... widze, ze szykuje sie wiekszy rabacik na moj rozjazd H0e :D:D:D:podstepny:. 43 zdjecia detalu + 4sztuki kwitow A4 z detalem wymiarowym.

michal.guminiak

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.492 7 0
Pamiątka po cegielni która mieściła się w Łodzi przy zbiegu ulic Pomorskiej i Krokusowej, koleba a raczej to co z niej zostało stojąca na posesji przy ul.Kosodrzewiny.
Autor zdjęcia Piotrek Chorąży, on ma oko do takich zapomnianych i ukrytych artefaktów.

Zobacz załącznik 402440

Zobacz załącznik 402441
To na Stokach lub w okolicy? Przyznam, że nie wiedziałem o istnieniu tam cegielni z kolejką. Najbliższą jaką widziałem, to ta w Strykowie. Ciekawa kolejka funkcjonowała również na terenie starej oczyszczalni ścieków na Lublinku. Co woziła-wiadomo. Obsługę trakcyjną stanowiły lokomotywy-wózki akumulatorowe. Do dzisiaj żałuję, że nie zrobiłem ani jednego zdjęcia.

Ostatnio edytowane:

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.593 74 0
Ciekawa kolejka funkcjonowała również ...
... w Pustelniku, w jednej z wielu działających tam cegielni. Mam na myśli cegielnię Osinki. Z jednej strony dochodziła bocznica kolei Mareckiej (800 mm) natomiast z drugiej strony cegielni była kolej przemysłowa 600 mm do pobliskiego wyrobiska. Dość długo leżały tam resztki wąskotorowego parowozu obsługującego tą cegielnię. Następnie parowóz zamieniono na WLs, powycinano co się dało a resztę zepchnięto do lasu. I tak sobie leżał przez kilka lat.

Parowóz-Osinki.JPG

Osinki, 15 marzec 1994 r.

michal.guminiak

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.492 7 0
Czyli po przekuciu kolejki mareckiej na 750mm (1951 r.) zlikwidowano wszystkie bocznice towarowe? B. Pokropiński piszę, że zostawiono dwie bocznice. Ale z innych źródeł (rozmowa z wiekowym warszawiakiem w Parku Skaryszewskim) dowiedziałem się, że zlikwidowano wszystkie. Ta cegielnia zlokalizowana była w Pustelniku I czy II? W samym Pustelniku zostały jeszcze jakieś ślady po kolejce?

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.593 74 0
Z tego co ja pamiętam to na Kolei Mareckiej nie było już żadnego ruchu towarowego. Było około 10 wagonów towarowych przeznaczonych dla potrzeb gospodarczych i służby drogowej.
W tym okresie to była kolej wyłącznie z ruchem pasażerskim, przewożąca dziennie tysiące pasażerów.
Wspomniana wyżej Cegielnia Osinki znajdowała się w pobliżu stacji Pustelnik II. Niestety, rozbudowa ulicy Radzymińskiej w Warszawie i dalej J.Piłsudskiego w Markach zatarła prawie wszystkie ślady po kolei. W samym Pustelniku jeszcze kilka lat temu był widoczny spory nasyp po dawnej bocznicy 800 mm do cegielni. Był ... ale czy jeszcze jest? W Markach też powstają nowe osiedla mieszkaniowe.

Z

Zv

Gość
Rogów 04.2015 Wls75 a la ślimak pokaż rogi btw dopiero na zdjęciu zobaczyłem "drugie życie" w lokomotywie, najbardziej ekscentryczny mechanizm na kolei który mógłby pokonać chyba tylko Duńczyk z Kwinto - skrzynka inż.Zazulaka od środka i słoneczna panorama stacji.

_DSC0338.JPG

_DSC0406.JPG

_DSC0420.JPG