• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Fotografie Wąskotorowe klimaty

michal.guminiak

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.491 7 0
Z tym parowozem to była cała historia. Podobno przebudowa Tw53 na pseudo Pw53 z tendrem od Px48-1728 była obsesją pana T.P. byłego gospodarza Rud. Swój pomysł zrealizował. Ocenę tego pomysłu pozostawiam oczywiście otwartą. Utrzymanie startującego skansenu, od ok. 1992 r., w dużej części sponsorowała Elektrownia Chorzów. Mój kolega z Czech regularnie jeździł do Rud pracować przy taborze i często wymienialiśmy korespondencję o tym co słychać na wąskich torach. Faktycznie parowóz Tw53 nie miał szczęścia do Rud. Peiksa też szkoda. Nie widziałem nigdy pod parą Pw53. Zawsze stał zimny ilekroć byłem w Rudach. Pewnie gorący parowóz wywołałby u mnie równie gorące uczucia do niego.

Prezes TS

Expert
Ekspert
Reakcje
1.068 25 2
Miałem w końcu szansę uwiecznić dwuosiowe wagony kryte na transporterach, ...
Ja też w swoim czasie miałem szansę uwiecznić w Środzie Wielkopolskiej dwuosiowy wagon kryty na transporterze.
Stał on sobie, tzn. ten komplet, obok jakiegoś magazynu, chyba spożywczego, w sporej odległości od samej stacji Środa Miasto w kierunku nieczynnej linii wąskotorowej do Poznania.

76, Tddyyhp 71576, Środa Wąsk.19.08.1969 900dpi.jpg

Wagon ex Kdt na transporterze Tddyyhp 71576, Środa Wąsk.19.08.1969, fot. T.Suchorolski

A jadąc pociągiem normalnotorowym z Poznania w składzie Ok1 i Bipa mogłem jedynie w pełni zaskoczony podziwiać przez okno jak na wiadukcie, pod którym właśnie przejeżdżałem, górą zasuwał akurat w kierunku Zaniemyśla skład wąskotorowy, 2 x 3Aw kremowo-niebieskie, ciągnięte przez parowóz Px6-1643 i to w dodatku tendrem na przód !
Ech, to były czasy ...

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.306 663 30
To może teraz coś z Mazowsza? Trochę deszczowych klimatów z sierpnia 2004 roku na kolejce grójeckiej.

__6_0256.jpg
_10_0252.jpg
_20_0242.jpg
_33_0229.jpg

Miesiąc później pogoda była już lepsza. Szkoda, że to już tylko historia...

---_0758.jpg
---_0766.jpg
---_0753.jpg
_29_0233.jpg
---_0743.jpg

michal.guminiak

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.491 7 0
Ja też w swoim czasie miałem szansę uwiecznić w Środzie Wielkopolskiej dwuosiowy wagon kryty na transporterze.
Stał on sobie, tzn. ten komplet, obok jakiegoś magazynu, chyba spożywczego, w sporej odległości od samej stacji Środa Miasto w kierunku nieczynnej linii wąskotorowej do Poznania.

Zobacz załącznik 403460

Wagon ex Kdt na transporterze Tddyyhp 71576, Środa Wąsk.19.08.1969, fot. T.Suchorolski

A jadąc pociągiem normalnotorowym z Poznania w składzie Ok1 i Bipa mogłem jedynie w pełni zaskoczony podziwiać przez okno jak na wiadukcie, pod którym właśnie przejeżdżałem, górą zasuwał akurat w kierunku Zaniemyśla skład wąskotorowy, 2 x 3Aw kremowo-niebieskie, ciągnięte przez parowóz Px6-1643 i to w dodatku tendrem na przód !
Ech, to były czasy ...
To zdjęcie wagonu na transporterze jest absolutnym hitem! W tym czasie linia Środa-Poznań Kobylepole była czynna wyłącznie dla ruchu towarowego. Pociągi transporterowe i towarowe mieszane (transporterowo-wąsko-towarowe ) dojeżdżały do Tulec, działała jeszcze parowozownia Kobylepole. Rok wcześniej zlikwidowano ruch osobowy. Rozbiórkę linii głównej rozpoczęto od stacji Kobylepole w 1976 r. Ruch towarowy między Tulcami a Środą zawieszono na przełomie 77/78 r. W tym czasie odbyła się też ostatnia kampania buraczana na kolejce. Na zdjęciu kierunek "w lewo" biegnie do Poznania, a "w prawo" z powrotem na stację Środa Miasto. Tory, które widać przed wagonem łączyły się niebawem idąc w kierunku lewym. Dalej, od linii głównej odchodziła bocznica do magazynów zbożowych. Patrząc na zdjęcie, za naszymi plecami znajdował młyn. Od tego widocznego toru odgałęział się krótki tor odstawczy do rampy przy młynie. Jutro postaram się wrzucić fotkę tego obiektu.
Zdjęcie pana Suchorolskiego ma nieocenioną wartość historyczną, nawet z tej racji, że jest to pierwsza (lub druga, bo jedna kiepska fotka wagonów na stacji Spławie Średzkie znajduje się w Bazie Kolejowej) fotografia taboru na odcinku poznańskim kolejki średzkiej. Bardzo dziękuję za zasilenie naszych wpisów i komentarzy tą cenną fotografią!
Jeśli dysponuje Pan innymi zdjęciami z tego odcinka prosiłbym uprzejmie o ewentualną informację. Razem z kolegą ze Środy planujemy opracować książkę o dziejach kolei średzkiej. Mamy dość dużo archiwalnych fotografii ale takimi perełkami nie dysponujemy.

To może teraz coś z Mazowsza? Trochę deszczowych klimatów z sierpnia 2004 roku na kolejce grójeckiej.
Klimaty średzkie są tu również obecne, z uwagi na wagon pocztowo-bagażowy widoczny na czwartym oraz na ostatnim zdjęciu w składzie pociągu. Wagon ten przybył z przekutej z toru 1000mm na 750mm (1953 r.) kolejki średzkiej. Najprawdopodobniej był zwykłym wagonem krytym, a dopiero w Piasecznie został przebudowany. Różne źródła podają różnorakie pochodzenie tego wagonu. Najprawdopodobniej wyprodukowany został w Zakładach Ostrowieckich i zakupiony przez Zarząd Średzkiej Kolei Powiatowej w drugiej połowie lat dwudziestych.

Ostatnio edytowane:

michal.guminiak

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.491 7 0
Px48-1902 w lutym 97 r. Po lewej stronie widać budynek młyna. Widać również pozostałości po ukłądzie torowym. Tory kolejki idące ze stacji Środa Miasto, przecinające najpierw ul. Niedziałkowskiego kończyły się tuż za ul. Brodowską (następna ulica, poprzeczna do linii głównej kolejki) bez żadnego zabezpieczenia. Do końca 1991 r. układ torowy był praktycznie nienaruszony. Zdemontowano jedynie tory boczne do magazynów zbożowych. Tory te były sporadycznie wykorzystywane w latach 80tych w celach gospodarczych. Raz jeden (chyba w roku 86 lub 87) widziałem jedynie normalnotorowe wagony kryte na transporterach, stojące na torze odstawczym tuż przy widocznym budynku. Pożniej do ok. 1996 r. istniał kikut toru przecinający ul. Niedziałkowskiego i kończący się koziołkiem. Zdjęcie p. Suchorolskiego zostało wykonane nieco dalej, na moje oko tak ok. 50 metrów patrząc w stronę komina parowozu. Budynek widoczny na moim zdjęciu już nie istnieje. Został rozebrany na przełomie lat 1999/2000. Dzisiaj na jego miejscu znajduje się supermarket, którego nazwy nie muszę pewnie wymieniać.
Jeszcze raz podziękowanie dla p. Suchorolskiego za udostępnienie historycznego zdjęcia.

Obok dwa zdjęcia z lutego 98 r. z Px48-1920 w roli głównej. Ten rok był prawdziwym łabędzim śpiewem kolejki. Na pierwszym zjęciu widoczny w tle komin zabytkowej gorzelni w Śnieciskach. Na drugim, pociąg opuścił stację Śnieciska i zmierza do Zaniemyśla. W ogóle Śnieciska są ciekawą wsią. Przed woją było tu zlokalizowane lotnisko polowe, bliżej Płaczek, przy drodze Zaniemyśl-Środa. W połowie lat 30tych, w Śnieciskach miała również miejsce katastrofa lotnicza. Podczas lotu szkoleniowego dderzyły się dwa samoloty. Najprawdopodobniej były to PWS-26 i Bartel. Wszyscy piloci zginęli. Miejsce upadku samolotów znajduje się przy parku, którego drzewa widać na pierwszym zdjęciu, na przeciwko kościoła pw. św. Marcina. Niestety do dzisiaj nasi piloci nie doczekali się upamiętnienia. Jest taka ciekawa audycia w tv "Było nie minęło" i coraz bardziej myślę o tym aby nie napisać do prowadzącego p. Adama Sikorskiego.

A z nowości średzkich: http://www.ciuchcia-sroda.pl/?id=2&lang=pl

Załączniki

michal.guminiak

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.491 7 0
Stacja Zaniemyśl w początku lipca 98 r. na kolejce średzkiej. W tych dniach pracował Px48-1902. Na ostatnim zdjęciu ten sam parowóz rok wcześniej, manewruje na stacji Środa Miasto po przyprowadzeniu popołudniowego pociągu z Zaniemyśla.

Załączniki

michal.guminiak

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.491 7 0
O kolejce średzkiej mógłbym rozmawiać godzinami. Część informacji zamieściłem w szkicu artykułu, który przygotowaliśmy wspólnie z kolegą Marcinem ze Środy. Szkic naszej pracy załączam poniżej. Najbardziej żałuję, że pierwsze zdjęcia zrobiłem dopiero w 1990 roku. Poprzednie 10 lat całkowicie zmarnowałem pod względem fotograficznym. Poniższy szkic na pewno nie jest wolny od różnorakich niedociągnięć ale być może przyda się osobom zainteresowanym.

Załączniki

Ostatnio edytowane:

michal.guminiak

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.491 7 0
Klimatyczne zdjęcia, w szczególności to ostatnie. Pamiętam, że szyny w części towarowej stacji Stare Bojanowo Wąsk. trzymały się trawy.
Aby odpocząc nieco od średzkiego wątku załączam wspomnienie po żnińskiej kolejce w Rogowie (pozostał jedynie budynek stacyjny i jeden słup oświetleniowy) i Szelejewie (jest jeszcze budynek stacji niewidoczny na zdjęciu i trawiasta równia stacyjna), 19 czerwca 2010 r. Z tymi szlakami rozprawiono się definitywnie w połowie 2002 r.

Załączniki

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
22.879 536 29
Jeno trzos z dutkami zasobnym być powinien.
[DOUBLEPOST=1468604269,1468603232][/DOUBLEPOST]Porcja zdjęć przed snem.

Krośniewice MBxd1-203 z tyłu za nim WLs150-215 obok MBxd2-224 6.11.2000 autor PCh.

skanowanie0001.jpg

Wyjazd z Krośniewic w stronę Ozorkowa.

skanowanie0002.jpg

Pociąg specjalny prowadzony parowozem Px48-1902 w przesmyku leśnym koło przystanku Ogrodzona (mogę się mylić, opis trochę niewyraźny)

skanowanie0008-crop.jpg

Ta sama lokalizacja kilkaset metrów dalej.

skanowanie0009.jpg

Ten sam pociąg na tle Łęczycy, zdjęcie zrobione z hałdy na terenie nieczynnej kopalni syderytu, zamkniętej w 1990 roku.

skanowanie0010.jpg

michal.guminiak

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.491 7 0
Zdjęcia piękne i trochę nostalgiczne. Pamiętam załadunek tego parowozu w Środzie Wlkp. na platformę normalnotorową we wrześniu 2000 r. i wysyłkę do Krośniewic via Ostrowy. Jeśli pamięć mnie nie myli, to do tej kopalni prowadziła bocznica odgałęziająca się od wąskotorowej linii głównej KKD szlaku Ozorków-Krośniewice.