• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Vedoctor's makieta ;)

Co myślicie o makiecie?

• Jest spk.

Votes: 0 0,0%
  • Jest słaba

Votes: 8 42,1%
  • Myśle, że jak dokończysz będzie wporzo

Votes: 4 21,1%
  • Kompletny nie wypał i do bani

Votes: 6 31,6%
  • Hmm... hmm... no... może być... (ewentualnie może być)

Votes: 1 5,3%
  • Fajna!

Votes: 0 0,0%

• Ogółem głosujących
    19

kolejowy Marwin

Znany użytkownik
Reakcje
70 0 0
Ja bym Ci proponował na początek złączki, ale jak teraz byś zaczął coś lutować to w przyszłości miał byś dużą wprawę. Flexy najlepiej mocować pinezkami do korka (nie na stałe). Później bierzesz kropelke lub super glue i dajesz krople przy podkładzie (średnio co 10 podkładów). Wyciągasz pinezki. Pamiętaj tylko, aby sprawdzić, czy Flexy są równo ułożone. Możesz sobie na przykład narysować na korku oś twojego toru.

piottrw

Aktywny użytkownik
Reakcje
415 8 0
Tak czytam ten wątek i kolega Vedoctor nic nie wspomniał o chyba najważniejszej rzeczy: co makieta ma przedstawiać. Na razie to zabawa w kolejkę, a w tedy lepiej w drewnianą z ikei zainwestować. Widzę dwa okręgi z bocznicą (nie licząc podpowiedzi kolegów) i tyle. Pociąg ma coś wozić - towary? W kółko. Znudzi się szybko. Może trzeba wyjść na początku z prostego założenia co chcemy przedstawić na naszej makiecie. Do tego dostosować układ torowy. Ja mam na TTorciku 85x70 cm stację z torem głównym i dodatkowym od którego wychodzi bocznica do fabryki (ściśle tajne co się tam produkuje) z torem odstawczym na jednotorowej lini głównej w terenie gorzystm. Do tego dostosowana jest reszta, w tym epoka III/IV
Pomyśl kolego co chcesz wymodelować.
Powodzenia w pracy

kolejowy Marwin

Znany użytkownik
Reakcje
70 0 0
... i dobrze by było, jak byś sobie na kartce wydrukował plan torów i ołówkiem (ewentualnie pisakami) narysował plan zagospodarowania makiety - drogi, budynki, latarnie itp. Najlepiej z wymiarami i szczegółami.

OP
OP
Vedoctor

Vedoctor

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Tak czytam ten wątek i kolega Vedoctor nic nie wspomniał o chyba najważniejszej rzeczy: co makieta ma przedstawiać. Na razie to zabawa w kolejkę, a w tedy lepiej w drewnianą z ikei zainwestować. Widzę dwa okręgi z bocznicą (nie licząc podpowiedzi kolegów) i tyle. Pociąg ma coś wozić - towary? W kółko. Znudzi się szybko. Może trzeba wyjść na początku z prostego założenia co chcemy przedstawić na naszej makiecie. Do tego dostosować układ torowy. Ja mam na TTorciku 85x70 cm stację z torem głównym i dodatkowym od którego wychodzi bocznica do fabryki (ściśle tajne co się tam produkuje) z torem odstawczym na jednotorowej lini głównej w terenie gorzystm. Do tego dostosowana jest reszta, w tym epoka III/IV
Pomyśl kolego co chcesz wymodelować.
Powodzenia w pracy
Dobrze. Czyli opowieść ;). W założeniu ma to być makieta towarowa, z fabryką, magazynem i maleńkim (cztery budynki) miasteczkiem. Mam lokomotywę z kilkoma wagonami towarowymi i w planach zakup drugiej, małej, manewrowej. Tory będą przebudowane, będzie więcej bocznic i rozjazdów, oraz będzie tylko 1 poziom. Tunel zostanie, będzie on w małej górze. Epoka nasza, współczesna. Myślę że PKP ale może i coś dołączę z innych krajów (Niemcy?). Co o tym myślicie?

piottrw

Aktywny użytkownik
Reakcje
415 8 0
No widzisz. Czyli stacja osobowa odpada( zawsze można przystanek dobudować np przy zewnętrznym torze jak byś kiedyś jaki pociąg osobowy chciał mieć). Tunel wg mnie jest fajnym rozwiązaniem na ukrycie składu, tylko musiał by być tak długi jak długi skład tam wjedzie. Wtedy można prowadzić manewry na wolnej stacji towarowej. Jest ciekawiej. Potem przyjeżdza skład towarowy lokomotywa zabiera puste/pełne wagony i odjeżdza a manewrówka podstawia co gdzie ma być załadowane/rozładowane. W tunelu można zrobić mijankę, raz wyjeżdza jeden potem drugi pociąg Jescze ciekawiej. Sterowanie lokomotyw dcc?

OP
OP
Vedoctor

Vedoctor

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
sprawdziłem epoki, jakie to lata. chcę na makiecie mieć epokę V/VI :)
[DOUBLEPOST=1462423929][/DOUBLEPOST]Możecie mi też polecić jakąś fajną lokomotywę manewrową z tych epok? tylko w miarę tanią... :)

OP
OP
Vedoctor

Vedoctor

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
czyli postanowione: nie będzie toru na tunelu. zostanie sam tunel, dorobię górę. Będzie więcej zwrotnic, w tym DKW.

kolejowy Marwin

Znany użytkownik
Reakcje
70 0 0
Spokojnie Zaqu, kolega Vedoctor rysuje nam bardzo szczegółowy plan i może mu to zająć wiele tygodni;) A tak serio, po co napisałeś trzy razy spoko.o_O
[DOUBLEPOST=1462479850][/DOUBLEPOST]I pokaż , co tam narysowałeś.:gwizd:

Piotr M.

Znany użytkownik
Reakcje
1.217 86 30
No dla każdego oddzielne spoko, powagi trochę panowie, chociaż jeden kolega który każdego tu bez wyjątku i osobno szanuje.

Tylko co on rysuje skoro na poprzedniej stronie jakaś makieta już jest?

OP
OP
Vedoctor

Vedoctor

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Spokojnie Zaqu, kolega Vedoctor rysuje nam bardzo szczegółowy plan i może mu to zająć wiele tygodni;) A tak serio, po co napisałeś trzy razy spoko.o_O
[DOUBLEPOST=1462479850][/DOUBLEPOST]I pokaż , co tam narysowałeś.:gwizd:
sory, ale strona mi się nie odświeżała i wyglądało jakbym nic nie napisał
[DOUBLEPOST=1462508924][/DOUBLEPOST]
No dla każdego oddzielne spoko, powagi trochę panowie, chociaż jeden kolega który każdego tu bez wyjątku i osobno szanuje.

Tylko co on rysuje skoro na poprzedniej stronie jakaś makieta już jest?
eee... no to był prototyp, a teraz dam wersję 2.0 ;)
[DOUBLEPOST=1462509134,1462508829][/DOUBLEPOST]aha, pisałem że będzie sam tunel bez poz. 2? Chyba pisałem...

Alana

Aktywny użytkownik
Reakcje
270 2 1
sprawdziłem epoki, jakie to lata. chcę na makiecie mieć epokę V/VI :)
[DOUBLEPOST=1462423929][/DOUBLEPOST]Możecie mi też polecić jakąś fajną lokomotywę manewrową z tych epok? tylko w miarę tanią... :)
Z PKP to wlasciwie wylacznie stonka, na makiecie towarowej moze sie ladnie prezentowac ktoras prywatna np CTL czy Pol Miedz Trans

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
B
Planuję 14
Planuję 64
Planuję 117
Planuję 272
Planuję 31