• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Vedoctor's makieta ;)

Co myślicie o makiecie?

• Jest spk.

Votes: 0 0,0%
  • Jest słaba

Votes: 8 42,1%
  • Myśle, że jak dokończysz będzie wporzo

Votes: 4 21,1%
  • Kompletny nie wypał i do bani

Votes: 6 31,6%
  • Hmm... hmm... no... może być... (ewentualnie może być)

Votes: 1 5,3%
  • Fajna!

Votes: 0 0,0%

• Ogółem głosujących
    19

sluzbowo

Znany użytkownik
Reakcje
138 1 0
W ramach ćwiczeń ze SCARMem pozwoliłem sobie zmodyfikować nieco oryginalne założenie kol. Vedoctor. Pomysł z tunelem jest wg. mnie rozwojowy. W celu zniwelowania ostrości podjazdów wyniosłem prawą część układu do poziomu +50. Teraz wjazd na wzniesienie i zjazd do tunelu są łagodniejsze. Zaszalałem też nieco i dołożyłem 2 rozjazdy łukowe tworząc 2 niezależne tory. W górnej części prosty układ bocznic - jakiś niewielki zakład przemysłowy? - i można się bawić w podstawowe manewry.

Vedoctor mod 1.jpg
Vedoctor mod 1 3D1.jpg
Vedoctor mod 1 3D2.jpg
Vedoctor mod 1 3D3.jpg

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Vedoctor

Vedoctor

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
oto nowy plan: upload_2016-5-3_11-30-13.png
[DOUBLEPOST=1462267944][/DOUBLEPOST]i jeszcze 3D: upload_2016-5-3_11-32-3.png
[DOUBLEPOST=1462267978][/DOUBLEPOST] upload_2016-5-3_11-32-46.png
[DOUBLEPOST=1462268027][/DOUBLEPOST]natchnął mnie sluzbowo, za co dziękuję :)
[DOUBLEPOST=1462268146][/DOUBLEPOST]po prostu wszystko podniosłem +30, a tunel zostawiłem. teraz do tunelu się zjeżdża 5cm a na górę wjeżdża tylko 5cm(a nie 10, jak było kiedyś :))

Zdrada69

Moderator Skala 1:220 (Z)
Zespół forum
Reakcje
6.221 39 0
Witaj na forum - widzę że w krótkim czasie wygenerowałeś sporo postów, trochę zwolniłeś z tempem kładzenia torów i siania trawy - i bardzo dobrze. Pytanie podstawowe jest takie - czy poza pędzącym dookoła makiety jednym składem pociągów coś więcej będziesz chciał zrobić. Jak pisze i proponuje oraz rysuje kolega @sluzbowo warto mieć jakieś miejsce do drobnych manewrów - zakład przemysłowy, kamieniołom mały może nawet by się zmieścił bo są pewnie niewielki góry - skoro ma być tunel. Ja bym też odpowiedział sobie na Twoim miejscu co ta kolej obsługuje ? Czy to jedynie fragment szlaku czy też coś więcej ? Czy chcesz puszczać w przyszłości jakieś składy pasażerskie ? Jeśli tak to przydałby się chociaż przystanek kolejowy (może się nazywać (Doktorowo)... Ponadto możesz rozważyć jednak puszczenie wszystkiego na jednym poziomie - wtedy tunel może pozostać tyle, że z dwoma torami a Ty będziesz miał więcej opcji na otwartej przestrzeni. No i ważna sprawa - tunel planujesz dość długi i na łuku - od zewnętrznej strony makiety powinno być podłużne okno albo całkiem otwarta przestrzeń aby był dostęp jak coś się wykolei.

OP
OP
Vedoctor

Vedoctor

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
dziś albo jutro nowe plany. ciągle podpowiadacie mi pomysły, połączyłem kilka z nich i wyszło mi dosyć fajne torowisko :)
[DOUBLEPOST=1462282857][/DOUBLEPOST]nad otwartym tunelem się zastanowię, ale myślę, że zrobię jak mówisz

Piotr M.

Znany użytkownik
Reakcje
1.217 86 30
Fajne torowisko to dopiero wyjdzie jak trzeba będzie tory już kupować.

Tunel i wzniesienie na takiej powierzchni to głupota gdzie zamiast miejsca do zagospodarowania będą brzydkie strome stoki i góry.
Na takie szaleństwa jest za mało miejsca.

OP
OP
Vedoctor

Vedoctor

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Sory, ale nie zgadzam się z Tobą. Jeśli chodzi o kupowanie torów to już są zamówione. Tunel jest nie duży, a będzie jeszcze mniejszy. Wzniesienie to kawałek miejsca. Nawet bez niego, nic tam nie postawię. Zrobię jednak tunel, a podjazdy będą złagodzone. :)
[DOUBLEPOST=1462284819][/DOUBLEPOST]To projekt torowiska od sluzbowo:
C__Data_Users_DefApps_AppData_INTERNETEXPLORER_Temp_Saved Images_Vedoctor mod 1.jpg
[DOUBLEPOST=1462284867][/DOUBLEPOST]Będzie delikatnie przerobiony.

kolejowy Marwin

Znany użytkownik
Reakcje
70 0 0
Ja bym na początku zrobił teren prosty, jednak jeśli chcesz tunel i jakieś wzniesienia to musisz dobrze zapoznać się, jak to wykonać. Jest to rzecz trudna, ale myślę, że sobie poradzisz. Jak byś czegoś nie wiedział to pytaj, to co będę wiedział postaram się pomóc;)

misza1

Aktywny użytkownik
Reakcje
16 0 0
Witaj - ja też jestem początkującym modelarzem. Zawsze bardzo cenię sobie ludzi, którzy potrafią swego zdania bronić jak niepodległości, bowiem sam do nich się zaliczam. Są jednak takie "chwile", kiedy trzeba oddać cześć tym, którzy dobrze radzą. Ja sam byłem, i nadal jestem zwolennikiem tortów, ale (jak mówią prawnicy)" w całej rozciągłości popieram" i zgadzam się z propozycjami kolegów - ja dałem się w końcu "złamać" i przyjąłem ich argumenty. Zmieniłem diametralnie moje plany - są łatwiejsze w wykonaniu i dają mnóstwo możliwości kształtowania krajobrazu.
Zapamiętaj - tutaj nikt Tobie nie chce źle życzyć, czy źle podpowiadać. Doceń to co doświadczeni koledzy mówią i proponują.
Pozdrawiam i życzę wytrwałości w budowie - trzymam za Ciebie kciuki, bowiem wierzę, że jesteś mądrym człowiekiem i potrafisz korzystać z tego co mówią inni - inaczej, że potrafisz uczyć się na cudzych błędach.
Jeszcze raz pozdrawiam. Misza (y)

Ostatnio edytowane:

Mateusz B

Moderator Grupy KKMK
Zespół forum
KKMK
H0e
Reakcje
328 2 0
Cześć
Zanim wydasz pieniądze na wykończenie makiety, polecałbym rozważyć dwie kwestie:
Po pierwsze projekt który proponujesz daje bardzo ograniczone możliwości zabawy. Zaoszczędzisz na rozjazdach, ale będziesz oglądał tylko jeżdżące składy. Proponuję coś w klasycznej konwencji, czyli wyraźnie wydzielona stacja, szlak i bocznice. Wbrew pozorom to może dać sporo frajdy.
Po drugie przemyśl konstrukcję makiety. Z tego co widzę jest to tylko płyta osb... Nie oszukujmy się, to jest za mało trwałe. Położenie torów na styropianie też niezbyt fortunne, niedługo tor Ci się w tym zapadnie... Proponuję:
- kratownicę z listew pod płytę, wzmocni konstrukcję i będziesz miał tam miejsce na poprowadzenie elektryki,
- boczki makiety ze sklejki, ładnie wymalowane, najlepiej z ukształtowanym terenem wyrzynarką,
- rezygnacja z dwóch poziomów, na tak małej powierzchni to się nie sprawdzi. Lepiej tor poprowadzić płasko, a teren wokół ciekawie ukształtować, Nadal możesz dać tunel na szlaku, może jakiś most. Zobaczysz, da to lepsze efekty,
- od styropianu zdecydowanie lepszy jest styrodur, czasem resztki są do dostania za darmo w agencjach reklamowych,

Przemyśl sprawę, sam widzisz jakie dostałeś oceny w ankiecie. ;)

Załączniki

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.699 51 5
Dołączam się do kolegów i dopowiem swoje. Nie musisz rezygnować z tunelu jednocześnie rezygnując z 2 poziomów.
Plan Paparazzi daje taką możliwość.
Bronić swojego, jak niepodległości możesz, kiedy masz doświadczenie równe kolegom, którzy Ci radzą. Ale nawet wtedy trzeba pewne racje rozważyć.
Chyba nie doczytałeś pewnych kwestii w czasie burzy tworzenia kolejnych postów. ;)

3 żelazne zasady Krisa (tak naprawdę to ogólnie przyjęte zasady, ale przeze mnie zebrane do kupy) przy budowie makiety:

1. P O W O L I !!! - nie spiesz się z niczym, a tym bardziej z zakupami...

2. LEPIEJ PLANOWAĆ 2 LATA, NIŻ SP.........LIĆ W 2 GODZINY - czyli jak wyżej ;)

3. MNIEJ ZNACZY WIĘCEJ - unikać przerostu ambicji nad treścią, innymi słowy: nie napaćkaj wszystkiego na zbyt małej powierzchni, bo się to nie obroni.
Na makiecie, jak w muzyce musi być "oddech", żeby było przejrzyste i łatwe w odbiorze :)

PS. Wycofałeś tego negatywa już ;) ?

OP
OP
Vedoctor

Vedoctor

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
czyli mam zrezygnować z toru na tunelu? mam pytanie do paparazzi: czy krzyżówka którą wstawiłeś do projektu to DKW czy zwykłe skrzyżowanie?
[DOUBLEPOST=1462335904][/DOUBLEPOST]i już nie wiem. niektórzy radzą żebym został przy styropianie i obłożył szpachlą, a inni że muszę koniecznie zmienić na styrodur. kogo mam słuchać?!

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.699 51 5
czyli mam zrezygnować z toru na tunelu? mam pytanie do paparazzi: czy krzyżówka którą wstawiłeś do projektu to DKW czy zwykłe skrzyżowanie?
Wystarczy przyjrzeć się planowi, żeby stwierdzić, że raczej DKW. Raz, wyraźnie to widać, dwa, patrząc na układ torowy, "zwykłe skrzyżowanie" raczej nie miałoby tam racji bytu, ponieważ utrudniałoby prace manewrowe.

OP
OP
Vedoctor

Vedoctor

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Mam kilka torów flex. Jak je zamontować? Wiem, że potrzeba końcówek ale nie wiem dokładnie jak :)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
B
Planuję 14
Planuję 64
Planuję 117
Planuję 272
Planuję 31