• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Vedoctor's makieta ;)

Co myślicie o makiecie?

• Jest spk.

Votes: 0 0,0%
  • Jest słaba

Votes: 8 42,1%
  • Myśle, że jak dokończysz będzie wporzo

Votes: 4 21,1%
  • Kompletny nie wypał i do bani

Votes: 6 31,6%
  • Hmm... hmm... no... może być... (ewentualnie może być)

Votes: 1 5,3%
  • Fajna!

Votes: 0 0,0%

• Ogółem głosujących
    19

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.703 51 5
Ale nie pokazałeś...No i...możesz uzasadnić ocenę "Niechlujna pisownia", którą mi przyznałeś? Bo to chyba jednak chochlik ze smarkfona... :podstepny:

Piotr M.

Znany użytkownik
Reakcje
1.218 86 30
Musi jakiś drewniany ten smarkfon, że ani autokorekty, ani jakiegoś słownika nie ma, że zamiast "makieta" pisze o elektronarzędziach. Zresztą naukę cierpliwości zacznijmy może od nauki pisania powoli i dokładnie.

OP
OP
Vedoctor

Vedoctor

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Ale nie pokazałeś...No i...możesz uzasadnić ocenę "Niechlujna pisownia", którą mi przyznałeś? Bo to chyba jednak chochlik ze smarkfona... :podstepny:
tak, ta ocena przez to, że pisałem na "smarkfonie" ale zdaje mi się, że ją anulowałem, czy nie?
[DOUBLEPOST=1462162414][/DOUBLEPOST]
Mniemam iż za "smarkfona" Ci się oberwało :)
nie to nie przez to. Jego "smarkfona" odebrałem jako żartobliwe danie do zrozumienia, że ja źle piszę
[DOUBLEPOST=1462162941,1462162322][/DOUBLEPOST]Aha, mam pytanie apropo's trawy. Jak się do tego zabrać? Lepsze maty trawiaste czy trawa do "siania"? Jeżeli opcja nr 2 to na czym "siać"? Na kartonie, na tej sklejce co mam? Pomalować ją ją jakoś, (powierzchnię, nie trawę ;) ) np. na zielono? Nie mam pojęcia jak się do tego zabrać dlatego Was pytam :)
No i jaką trawę kupić? Noch, Faller, Heki, czy coś jeszcze innego?
[DOUBLEPOST=1462163847][/DOUBLEPOST]A co z szutrem? Doradźcie, proszę. :)

Piotr M.

Znany użytkownik
Reakcje
1.218 86 30
Myślę że o szutrowaniu torowiska napisano już tyle, że wystarczy poszukać. A póki nie pomalujesz i zaszutrujesz torowiska to o zieleni zapomnij.

zepfot

Znany użytkownik
GGM
Reakcje
443 0 1
Tak jak koledzy pisali wcześniej , na spokojnie i po woli jeżeli poświęcisz czas na cierpliwe przeglądanie forum i zamieszczonych relacji znajdziesz wiele pomysłów i rozwiązań jak i co wykonać.
Zacznij od pomalowania podkładów odpowiednim kolorem oraz szyn. Następnie możesz przejść do szutrowania, polecam szuter polaka.
Przemyśl jeszcze zniwelowanie stromizny podjazdu rozumiem że już byś chciał mieć jak najwięcej gotowe ale czasami lepiej jest coś poprawić na wstępnym etapie prac niż potem żałować.
Powodzenia w realizacji projektu.

OP
OP
Vedoctor

Vedoctor

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Tak jak koledzy pisali wcześniej , na spokojnie i po woli jeżeli poświęcisz czas na cierpliwe przeglądanie forum i zamieszczonych relacji znajdziesz wiele pomysłów i rozwiązań jak i co wykonać.
Zacznij od pomalowania podkładów odpowiednim kolorem oraz szyn. Następnie możesz przejść do szutrowania, polecam szuter polaka.
Przemyśl jeszcze zniwelowanie stromizny podjazdu rozumiem że już byś chciał mieć jak najwięcej gotowe ale czasami lepiej jest coś poprawić na wstępnym etapie prac niż potem żałować.
Powodzenia w realizacji projektu.
dzięki :)

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGM
Reakcje
1.527 34 1
Cześć :). Pytanie, które stawiasz w ankiecie jest bardzo trudne. Im człowiek młodszy tym ma wspanialszą wyobraźnię. Potrafi dodać w myślach to, czego nie ma w rzeczywistości jak i przymknąć oko na niedoskonałości. Im lat bardziej przybywa, tym człowiek staje się bardziej marudny i zaczynają go razić wspomniane wyżej niedoróbki jak i nieukryte niedoskonałości ("siada" mu wyobraźnia). Jak ktoś marudny będzie wystawiał oceny np, że wykorzystujesz nieprawidłowe semafory, które w zasadzie dobre są do osłonięcia posterunków odstępowych, a nie mijanek i że przez to nie wyświetlają prawidłowych sygnałów, może Cię to zniechęcić. Z drugiej strony, jeśli nikt Cię uczciwie nie skrytykuje, będziesz szedł złą modelarską drogą tworząc fikcję. Z trzeciej strony, być może potrzebujesz tylko namiastki kolei, bo cieszą Cię tylko ogólne zasady jej funkcjonowania? Z czwartej strony.... A tych jeszcze innych stron (aspektów) jest ze czterdzieści wiele opcji w nich da się umieścić ;). Dlatego:
- Jeżeli wierzysz, że nikt, Cię nie chce zniechęcić, a słowa krytyki wypowiadane są z miłością, to piszę Ci tak: musisz intensywniej podglądać prawdziwą kolej i próbować ją naśladować. A gdy nie będziesz wiedział co, jak, gdzie i dlaczego, zadaj nam tu pytanie.
- Jeżeli jesteś osobą wrażliwą i wolisz łagodne wprowadzanie do tematu, to napiszę Ci, że baardzo fajnie, że zainteresowałeś się koleją. Spróbuj dokończyć tę makietę ale semaforów nie przyklejaj za mocno. Rób krótkimi etapami i od razu pokazuj aby można było coś podpowiedzieć. Każdy musi kiedyś zacząć i każdy kiedyś, gdy spojrzy na to co robił na początku pewnie się zarumieni. No może za wyjątkiem Daniela Loko, bo On to chyba już kołysce umiał budować piękne makiety :)

kolejowy Marwin

Znany użytkownik
Reakcje
70 0 0
Dział: Dla początkujących
Strona 2, temat: Gdy już mamy skrzynkę... Czyli krótki poradnik jak zacząć. ;)
Opisałem tam jak wykonać realistyczne tory na makiecie. Pierwsze szutrowanie spróbuj na kawałku starego toru. Sposób jest prosty, a daje znakomity efekt końcowy. Działaj.

OP
OP
Vedoctor

Vedoctor

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
dobra. mówilicie, że podjazdy za ostre, więc zmieniam plan makiety
[DOUBLEPOST=1462203837,1462203525][/DOUBLEPOST]oj nie ten
[DOUBLEPOST=1462203874][/DOUBLEPOST]to ten...
upload_2016-5-2_17-44-17.png

[DOUBLEPOST=1462203968][/DOUBLEPOST]...i jeszcze 3D:
upload_2016-5-2_17-46-1.png

Załączniki

OP
OP
Vedoctor

Vedoctor

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Ja bym wykorzystał teren w środku do dodatkowego torowiska
Fajnie, tylko pamiętaj że ja nie dysponuje furą kasy. Kiedy kupię szutry, trawy, budynki, wagony, to zostanie na paczuszkę rodzynek. Żeby wypełnić to miejsce zaplanowałem tam dużą górę :)
[DOUBLEPOST=1462212440][/DOUBLEPOST]A co zrobić tam za tunelem? Jakiś budynek czy las, a może coś jeszcze innego?

sluzbowo

Znany użytkownik
Reakcje
138 1 0
Góra znakomicie zasłoni Ci widok. Zostaw sobie pusty plac, będzie możliwość rozwoju. Może zamiast góry - jakieś budynki? Karton nie jest super drogi, a można z niego wyczarować cuda.

kolejowy Marwin

Znany użytkownik
Reakcje
70 0 0
Zamieszczam plan, który może akurat Ci się spodoba.
Przechwytywanie.JPG

W dolnej części znajdowała by się stacja z rampą i magazynem oraz peronem jedno krawędziowym.
To tylko taka moja sugestia zrób jak uważasz. ;)

OP
OP
Vedoctor

Vedoctor

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
fajny pomysł! dzięki. nie muszę dokupywać torów, bo wszystkie mam. możliwe, że wykorzystam ten projekt :)

OP
OP
Vedoctor

Vedoctor

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
udostępniam wstępny projekt budynków:
upload_2016-5-3_8-36-54.png

[DOUBLEPOST=1462257680][/DOUBLEPOST]tutaj będzie wypełnione styropianem (tam za tunelem):
Moja makieta 3D.png

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
B
Planuję 14
Planuję 64
Planuję 117
Planuję 272
Planuję 31