• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Vedoctor's makieta ;)

Co myślicie o makiecie?

• Jest spk.

Votes: 0 0,0%
  • Jest słaba

Votes: 8 42,1%
  • Myśle, że jak dokończysz będzie wporzo

Votes: 4 21,1%
  • Kompletny nie wypał i do bani

Votes: 6 31,6%
  • Hmm... hmm... no... może być... (ewentualnie może być)

Votes: 1 5,3%
  • Fajna!

Votes: 0 0,0%

• Ogółem głosujących
    19

Vedoctor

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Cześć wszystkim. Jestem tu nowy. Mam 11 lat i buduję moją pierwszą makietę kolejową w skali H0 (1:87). Plan makiety załączę niebawem. Makieta ma 1,5x2,5 metra, także mała. Zbudowałem tam dwa okręgi z torów, z czego jeden idzie przez tunel a drugi na nim. Jest 8 urządzeń: 5 semaforów (czer., ziel.) i 3 rozjazdy. Dwa regulują między góra-dół, a trzeci to bocznica (w przyszłości towarowa). Makieta jest w fazie: pociąg jeździ, wszystko działa, ale wygląda gorzej (w sensie, że nie ma dekoracji, trawy, budynków itp.). Sterowanie DCC, ale sygnalizacja i zwrotnice analog (mam panel sterowania własnoręcznie zrobiony :)). Przyślę fotki, tylko muszę je zrobić.

Ostatnio edytowane:

B.R. Jakub

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Witam kolege na forum, i życzę powiedzenia w budowie makiety ;). Niech kolega jak najszybciej wrzuca fotki

OP
OP
Vedoctor

Vedoctor

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dobra, ok :) Wyślę!
[DOUBLEPOST=1462085854][/DOUBLEPOST]Aha i proszę, odpowiadajcie w ankiecie. Chcę wiedzieć co sądzicie

OP
OP
Vedoctor

Vedoctor

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Spk, będą fotki tak za godzinę max dwie:)
[DOUBLEPOST=1462101829][/DOUBLEPOST]Aha, a moją profę zmienić czy zostawić? Jak zmienić to na jaką? Może fotkę mojego modelu lokomotywy?
[DOUBLEPOST=1462101947][/DOUBLEPOST]Tylko podkreślam, że makieta dopiero w fazie: " Makieta jest w fazie: pociąg jeździ, wszystko działa, ale wygląda gorzej (w sensie, że nie ma dekoracji, trawy, budynków itp.)."

zgodny

Znany użytkownik
Reakcje
426 19 0
Nie za strome te podjazdy?:confused: Jesteś pewien ze pociąg wjedzie po nim na wyższy poziom? Widać ze użyłeś styropianu do wypełnienia wnętrza tunelu,zaszpachluj to najlepiej klejem do styropianu,lub oklej papierem i pomaluj, bądź kartonikami modelarskimi [imitującymi cegły,kamienie skały]. A gdzie jakiś plan, szkic układu torowego? Dla mnie ocena optymistyczna .Tak na zachętę ;)

OP
OP
Vedoctor

Vedoctor

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Nie za strome te podjazdy?:confused: Jesteś pewien ze pociąg wjedzie po nim na wyższy poziom? Widać ze użyłeś styropianu do wypełnienia wnętrza tunelu,zaszpachluj to najlepiej klejem do styropianu,lub oklej papierem i pomaluj, bądź kartonikami modelarskimi [imitującymi cegły,kamienie skały]. A gdzie jakiś plan, szkic układu torowego? Dla mnie ocena optymistyczna .Tak na zachętę ;)
Co do podjazdów to sprawdzałem nie raz czy wjedzie pociąg. Oczywiście wjeżdża. Trochę ograniczało mnie miejsce. A plany mogę udostępnić :). A tunel to jeszcze dopiero gotowy "szkielet". Będzie cały "uładniony"

Ostatnio edytowane:

Piotr M.

Znany użytkownik
Reakcje
1.217 86 30
Zabawkowy tabor wjedzie, sam miałem coś podobnego więc wiem co mówię. Oczywiście nie tak ekstremalnie, ale nie duża "łódka" na szynie dyskwalifikuje dłuższe maszyny pokroju ST44.

KSK 1982

Kustosz Sali Pamięci
Zespół forum
GGM
Reakcje
172 4 0
Póki jeszcze możesz to wywal ten styropian, podejdź lub poproś o to rodziców do agencji reklamowej w twojej okolicy, pewnie mają tam dużo styroduru z odpadów więc dostaniesz go za darmo, a materiał dużo lepszy.
Poza tym chłopaku tak jak koledzy wcześniej zauważyli niema jeszcze co oceniać to raz, a dwa to nie forum lola, więc proszę pisz tak jak cię jeszcze na lekcjach języka polskiego uczą.
No i oczywiście rób powoli a dokładnie a efekt sam przyjdzie.

OP
OP
Vedoctor

Vedoctor

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Póki jeszcze możesz to wywal ten styropian, podejdź lub poproś o to rodziców do agencji reklamowej w twojej okolicy, pewnie mają tam dużo styroduru z odpadów więc dostaniesz go za darmo, a materiał dużo lepszy.
Poza tym chłopaku tak jak koledzy wcześniej zauważyli niema jeszcze co oceniać to raz, a dwa to nie forum lola, więc proszę pisz tak jak cię jeszcze na lekcjach języka polskiego uczą.
Dzięki za podpowiedzi :)
[DOUBLEPOST=1462128099][/DOUBLEPOST]A jeśli chodzi o pisownię to, sory ale większość pisze na smartfonie, dlatego tak czasem pisze
[DOUBLEPOST=1462128410,1462127904][/DOUBLEPOST]
Styropianu raczej nie wywalę, dziękuję za radę, myślę że zrobię jak radzisz w następnej makiecie :)

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.699 51 5
Smarkfon, to nie jest wymówka dla kaleczenia ojczystego języka.
Nie będę oceniać przez ankietę, bo jeszcze nie ma czego oceniać. Jest to dobry początek.
Jeśli ogranicza Cię miejsce, to zrób inny układ torowy. Mnie już bolą nogi, jak widzę ten podjazd. I boli serce, jak wyobrażam sobie modele, które na nim polegną....To coś, jak dręczenie zwierząt...
Nie spiesz się....zrób plan układu torowego w jakimś programie do projektowania makiet (np. SCARM) i dorysuj w paintcie dekoracje, jak byś to widział. Z wymiarami. Będzie nam łatwiej szerzej się wypowiedzieć i podpowiedzieć, pomóc.
Nie spiesz się, przemyśl sprawę ze styrodurem, którą Ci podpowiadają koledzy, dużo lepszy materiał do obróbki i nie fruwa ;)

To tak na początek. Działaj i pokazuj :)

OP
OP
Vedoctor

Vedoctor

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dobra, ok. Ale ten układ torów w SCRAMIE to mam od roku. W paintcie też są projekty. A makitę przemyśliwuję też od dawna

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
B
Planuję 14
Planuję 64
Planuję 117
Planuję 272
Planuję 31