• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

UMF - modele lokomotyw serii SM48

OP
OP
Ranger

Ranger

Znany użytkownik
Reakcje
3.003 10 1
Z założenia tak miało być. :D

A co do przeskalowania SM48 to ja sie ne podejmuję z dwóch wzgledów. Skalowanie nie polega tylko na zmianie wielkości ale zrobieniu wszystkich części od nowa (podtrawiania, siatki, ryflowanie itd). Ponadto trzeba by pomyślac nad innym materiałem albo chociaz zmianie grubości NS. Aby sprzedać jeden czy dwa zestawy to trochę za dużo..

Jarosław

Aktywny użytkownik
ŁKMK
Reakcje
745 4 0
Fotki wykonane na szybko, nie oddają dokładnego charakteru świecenia diodek. Wiadomo, nigdy nie będzie to ten sam efekt co żarówka, ale coś za coś. Do czerwonych użyłem diodek Kluby, które mi zostały i w realu światła te są ciemniejsze i naprawdę czerwone, nie tak jak na fotce. Elektronika działa bez zastrzeżeń ;)

Załączniki

tomek 05

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
popowe napisał(a):
Jeszce takie pytanie.
Jaką grubość mają Barierki w oryginale?
Ja w swoim modelu zrobiłem z drutu 0,8 i chyba są za grube :(
Nie chyba tylko na pewno :D 0,4mm będzie optymalne zwłaszcza jak pomalujesz to wzrośnie prawie do 0,5mm.Jak będą czarne to optycznie je odchudzi, gorzej jak białe bo będą się wydawać że są grubsze.

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.305 17 2
tomek 05 napisał(a):
popowe napisał(a):
Jeszce takie pytanie.
Jaką grubość mają Barierki w oryginale?
Ja w swoim modelu zrobiłem z drutu 0,8 i chyba są za grube :(
Nie chyba tylko na pewno :D 0,4mm będzie optymalne zwłaszcza jak pomalujesz to wzrośnie prawie do 0,5mm.Jak będą czarne to optycznie je odchudzi, gorzej jak białe bo będą się wydawać że są grubsze.
To w takim razie te barierki się wywali a zrobi nowe. Dzięki za odpowiedź

Kamil Kopera napisał(a):
Te wiadra to który nr. kat. Kluby? Jakieś grube strasznie, wyglądaja na górne od SM42.
Jak dobrze pamiętam to 3616 + stopki chyba od innych
Może takie zdjęcie w realu wyglądają ok

OP
OP
Ranger

Ranger

Znany użytkownik
Reakcje
3.003 10 1
Do tych barierek kup sobie drut do migomatu 0,4mm. Te barierki są ochydne.

PS. Wsypy do piasecznic powinny byc ustawione horyzontalnie a nie pochylone.

tomek 05

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
popowe napisał(a):
Jak dobrze pamiętam to 3616 + stopki chyba od innych
Może takie zdjęcie w realu wyglądają ok
Na pewno w realu nie wyglądają dobrze bo to nie te co mają być.
Zmień na takie jak trzeba. Te co masz to tak jak Kamil pisał górne a nie dolne.

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.305 17 2
Masz rację faktycznie dałem górne :oops: odkopałem 3 zestaw który zamówiłem faktycznie są to górne
jutro dzwonię. Dzięki wielkie za zwrócenie uwagi 8)

dgajus

Moderator Grupy SKMK
SKMK
Reakcje
3.638 42 1
Ranger napisał(a):
Do tych barierek kup sobie drut do migomatu 0,4mm.
Gdzie można nabyć drut o takiej średnicy 0,4mm ? Castorama, Allegro - to tylko od 0,6mm :( Czy taki drut dobrze się lutuje wyłącznie cyną + kalafonią, czy należy używać jakiejś dodatkowej chemii w postaci topników? No i jak z wytrzymałością na zginanie?