• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

UMF - modele lokomotyw serii SM42/SP42

K

Kpt.Nemo

Gość
Przykro mi ale nie zaszczycę Cie równie chamską odpowiedzią. Zyj sobie w swoim przekonaniu. A z tego co wiem to właśnie powyższy opis charakteryzuje Ciebie bardziej nież mnie.
Wszyscy którzy kupili ode mnie gotowe SM42 jakoś nie narzekają. Dach SM42 EFC jest niepoprawny i koniec kropka. Podobnie wiele innych elementów.
Skoro to co piszę dla kogoś jest fałszywe podobnie jak schematy poglądowe Fabloku to trudno.
Powiem jedno, wychodzicie na wojne na argumenty której nie wygracie.
Na koniec, nie życzę sobie postów jakim popisał się szanowny kolega Ktp. Nemo. Jak na kapitana zachowanie niegodne. Ostrzegam, że publiczne wypowiedzi w tym stylu skończa sie dla Ciebie pozwem o znieważenie słowne.
Krzysztof, pokaż zdjęcie SM42 w realu z takich dachem jak EFC:confused:
No to z wielu rzeczy nie takich w stonce z EFC zrobił się tylko nieprawidłowy dach.
Musisz zamieścić liste słów i zwrotów jakie życzysz sobie w postach, unikniesz przykrości.
Jeśli słowa "bufon" i "ego" są dla Ciebie obraźliwe, to .... brak mi słów, od lat nie spotkałem się z takim przypadkiem.
Proszę zamieśc listę niedoskonałości stonki z EFC wraz ze zdjęciami dokumentującymi wspomniane, wytocz swe argumenty bo nasze i tak są skazane na porażkę, a jako następną listę ochów i achów na czesc Twojej, proszę w imieniu oburzonych o dowody, odszczekam wtedy wszystko, choć nie o to chodzi.

A na zakończenie coś czego być może nie zrozumiesz, gdyby każdy z tych którzy kupili SM-kę twojej produkcji, napisał "stonka od Pana r to wypas i to prawie darmo, z EFC to chujnia i to za zajebistą kasiorę, pomyślałbym sobie , cos musi być nie tak, te opinie byłyby w miarę obiektywne, natomiast Twoje ekspoze, to nic innego jak chamska próba zdyskredytowania wyrobu konkurencji, tak odbieram to ja i wielu innych, tym bardziej jest to bolesne że wyroby Twoje tez nie są wolne od wad, jednakże Ty ich nie dostrzegasz, jak każdy rodzić którego nieidealne dziecko i tak dla niego ideałem pozostaje.

Spójrz na to z dystansu, jeśli potrafisz, walkę o miejsce w panteonie"producentów" modeli, pozostaw nabywcom, oni być może wywalczą Ci miejsce na podium, lubo do Tartaru strącić Cię mogą.

Czy naprawdę schemat poglądowy jest dla Ciebie taką wyrocznią, wierzysz w to że jest bez błędu,to pytanie z gatunku poznawczych.

I na absolutny koniec nie odpowiedziałes na moje pytanie o absolutną doskonałość Twojej stonki.

Ty2-911

Użytkownik
Reakcje
11 0 0
Tak wiem, tylko w moim modelu zgarniacze nie są anie płaskie, ani równoległe. Może tego nie widać na fotkach ale są zaokrąglone i ustawione wobec siebie pod kątem.
Chyba nadal nie zrozumiałeś o co mi chodzi. Ja nie pisałem o ustawieniu zgarniaczy względem siebie.
To co napisałem odnosiło się do krawędzi przykładowego oryginalnego zgarniacza, którego fotę pokazałeś w tym wątku. Wyraźnie widać, że górna krawędź tego zgarniacza NIE jest równoległa do jego dolnej krawędzi.

Poza tym, jak już pisałem, moim zdaniem za mało ściąłeś te dolne rogi i są za płaskie te zgarniacze w Twoim modelu.

Daniel

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Drapiecie się jak małe dzieci.Nikt jeszcze nie zrobił doskonałego modelu i nikt go nie zrobi,zawszę jak się robi model to każdy następny wychodzi lepiej i zawsze coś się udoskonala i tak wkoło,aż życia braknie.Przede wszystkim nie producent czy wykonawca modelu powinien go zachwalać czy mówić,że jest najlepszy,a innych do dupy,sędziowaniem powinno zajmować się społeczeństwo i oni wystawią ocenę.Jednemu pasuje EFC drugiemu od Rangera,trzeciemu od kogo innego,a prawda jest taka,że wszystkie modele są wspaniałe.Ranger rób swoje i brnij z pomysłami dalej,a przede wszystkim nie mów,że twoje najlepsze,kto ma kupić twoje to i tak kupi,jak już kiedyś pisałem jest wielu wspaniałych modelarzy,co by mogli pokazać swoje modele,ale po co po krytykę !!!! od ludzi co nawet nie umieją wziąć modelu do ręki aby go nie uszkodzić,a co dopiero coś samemu zrobić,a założę się,że 90% ludzi na tym forum,to nic samemu nie zrobiło,bardzo łatwo ich poznać po wyczerpujących bzdurnych epopejach pisanych chyba z nudów,bo na pewno nie z braku czasu spędzonych przy biurku i swoim następnym modelu !!!!!

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.839 32 2
Przede wszystkim nie producent czy wykonawca modelu powinien go zachwalać czy mówić,że jest najlepszy,a innych do dupy,sędziowaniem powinno zajmować się społeczeństwo i oni wystawią ocenę.
Myślę że producent ma do tego również prawo. W końcu codziennie jesteśmy zasypywani przechwałkami producentów reklamujących swoje wyroby. Inna sprawa że w takim natłoku reklam już mało kto na to reaguje.
Jeśli słowa "bufon" i "ego" są dla Ciebie obraźliwe, to .... brak mi słów, od lat nie spotkałem się z takim przypadkiem.
Ciekawe spostrzeżenie. Wyobrażam sobie, że podczas rozmowy "na żywo" używasz takich określeń w stosunku do swojego rozmówcy? Gdyby mnie ktoś nazwał bufonem nie byłoby mi to obojętne. Czasem warto przypomniec sobie dobry zwyczaj zawarty zresztą w prawie wszystkich forumowych regulaminach, aby krytykując czyjeś dzieło powstrzymac się od wycieczek osobistych pod adresem autora dzieła.
A co do dachów SMki to moim zdaniem prawda leży "po środku" z przewagą dla modelu Rangera.

jafrap

Znany użytkownik
Reakcje
9 0 0
Koledzy, ze zdjęć które kilka postów wyżej zamieścił kolega tomek 05 wynika, że dach EFC i rzeczywisty różnią się. W tym punkcie kolega Ranger ma rację. Dach stonki nie jest wycinkiem koła. Jakie są inne niezgodności poruszanych tutaj wersji stonki z oryginałem nie wiem. Jedno jest pewne - jakość rozmowy pod kątem wytykania wad modelu jest bardzo niskiej jakości... proponuje podszlifować warsztat w tym zakresie i dać sobie na wstrzymanie. To tylko model, który można usprawniać i usprawniać aż do osiągnięcia stanu bliskiego ideałowi. A i tak znajdzie się zapewne taki co wady wynajdzie... Powiedzmy sobie jedno - oba modele są bardzo ładne. Oba mają wady. Oba cieszą ich użytkowników. I niech tak zostanie ;) bo nie ma to jak zadowolenie klienta.

K

Kpt.Nemo

Gość
Myślę że producent ma do tego również prawo. W końcu codziennie jesteśmy zasypywani przechwałkami producentów reklamujących swoje wyroby. Inna sprawa że w takim natłoku reklam już mało kto na to reaguje.

Ciekawe spostrzeżenie. Wyobrażam sobie, że podczas rozmowy "na żywo" używasz takich określeń w stosunku do swojego rozmówcy? Gdyby mnie ktoś nazwał bufonem nie byłoby mi to obojętne. Czasem warto przypomniec sobie dobry zwyczaj zawarty zresztą w prawie wszystkich forumowych regulaminach, aby krytykując czyjeś dzieło powstrzymac się od wycieczek osobistych pod adresem autora dzieła.
A co do dachów SMki to moim zdaniem prawda leży "po środku" z przewagą dla modelu Rangera.
Szanowny Kolego.
Od początku, każdy producent chwali swój produkt, w sposób różny, lecz jak dotąd w naszym kręgu kulturowym, wywyższanie swego produktu pooprzez umniejszanie wartości produktu konkurencyjnego, jest naganne, nieetyczne, przynajmniej ja jeszcze w takim przebywam.
Wartość swą buduje się, pracą, talentem,szczególnymi właściwościami umysłu, nie umniejszaniem wartości czyjejś pracy,tzw.czarnym PR-em, i o to chodzi mi od pierwszego pytania na które nie otrzymałem odpowiedzi.

Zawsze podczas rozmowy, mówię adwersarzowi prosto w oczy, co o nim myślę, ponieważ na starość wypadło mi kontaktować się w przeważającej większości z ludzmi wartościowymi, moje opinie o nich, dla nich, absolutnie pozytywnymi są.
W przypadku gdy jak każdy, przyjdzie rozmawiać z ............... tu proszę sobie odpowiedni epitet, rzeczownik lub przymiotnik wpisać, reaguję natychmiast, Ci którzy mnie znają wiedzą że tak jest, nie walczę z tym już, ponieważ nie odczuwam potrzeby bycia poprawnym.
Zapewniam Cię że kilku już, po wysłuchaniu moich opini, obraziło się, jeden nawet biedak chciał mnie zbić,po kilku miesiącach powrócili, prawie w 100% z przeprosinami, zapewniając że ten niezastąpiony dobry opierdol (przepraszam) pozwolił im spojrzeć na siebie z dystansu, tak dalekiego że nie widać bałwochwalczego odbicia w lustrze.

Absolutnie zgadzam się z Tobą o konieczności zastosowania regulaminu forum, choć prawdę mówiąc nie do końca wiem pod czyim adresem słowa Twe są, pod Rangera czy pod moim.
Także zgadzam się że prawda leży po "środku" jednak ze wskazaniem na EFC, niestey to jak najbardziej obiektywna opinia.

Teraz juz absolutnie teoretycznie, gdybym zbudował SM03, do doskonałości której daleko,a potem wszem i wobec na forum ogłosiłbym że moja jest bardziej och i ach, niż wyrób Piotra66, czy byłoby to etyczne, jak byś wtedy się czuł.

Miłego wieczoru.

OP
OP
Ranger

Ranger

Znany użytkownik
Reakcje
2.817 10 1
Widać kolega ma jakies korzyści z takiej obrony EFC. W odpowiedzi na Twoje zaczepne pytanie, mój model nie jest doskonały, ma pare mankamentów do poprawy. Jednakże nie uważam aby było o czym gadać.
Chyba nie umiesz czytać ze zrozumieniem ale ja nie oczerniam EFC a jedynie wytykam co mogło by lepiej wyglądać. W mojej odpowiedzi w miejsce kropeczek (...........) nie musisz nic wpisywać. Nie będe Cie wyzywał bo po zniżać się do poziomu abyś potem pokonał mnie swoim doswiadczeniem.

K

Kpt.Nemo

Gość
Widać kolega ma jakies korzyści z takiej obrony EFC. W odpowiedzi na Twoje zaczepne pytanie, mój model nie jest doskonały, ma pare mankamentów do poprawy. Jednakże nie uważam aby było o czym gadać.
Chyba nie umiesz czytać ze zrozumieniem ale ja nie oczerniam EFC a jedynie wytykam co mogło by lepiej wyglądać. W mojej odpowiedzi w miejsce kropeczek (...........) nie musisz nic wpisywać. Nie będe Cie wyzywał bo po zniżać się do poziomu abyś potem pokonał mnie swoim doswiadczeniem.
Niestety kolega nie ma korzyści z obrony EFC, tak samo broniłbym Ciebie gdyby zaatakowała Cię wspomniana manufaktura.
Chodzi o zasadę, ale to nie każdy jest w stanie pojąć.
Ciekawe że nie tylko ja nie potrafię czytać ze zrozumieniem, sporo ludzi popiera moje zdanie.
Jeśli Twój model nie jest ideałem nie masz moralnego prawa krytykować modelu innego producenta,wiem że tego nie zrozumiesz ale tylko gdy się prawie sięga ideału, można wytknąć błędy, wtedy nikt nie zarzuci ci reklamy, poprzez umniejszenie wartości innego modelu, więcej każdy taką krytykę przyjąłby jako pewnik.
Oczywiście że nie będziesz mnie wyzywał, zresztą ja też tego nie robiłem, określiłem tylko Cię tak jak Cię postrzegam, nie zrobisz tego bo nawet nie masz odwagi się podpisać.
Myślę że reakcja niektórych zaskoczyła Cię, spodziewałeś się peanów pochwalnych do końca życia, a tu kicha.

Miłego dnia, pełnego marzeń o niedoścignionych ideałach, i o oddechu konkurencji na plecach.

Jarek

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Oczywiście że nie będziesz mnie wyzywał, ..., nie zrobisz tego bo nawet nie masz odwagi się podpisać.
To już jest manipulacja, stosowanie socjotechniki. Popieram Piotra, że należy "powstrzymać się od wycieczek osobistych pod adresem autora dzieła".
Proponuję korzystać z wiadomości prywatnych, listów.

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.839 32 2
Jeśli Twój model nie jest ideałem nie masz moralnego prawa krytykować modelu innego producenta,wiem że tego nie zrozumiesz ale tylko gdy się prawie sięga ideału, można wytknąć błędy, wtedy nikt nie zarzuci ci reklamy, poprzez umniejszenie wartości innego modelu, więcej każdy taką krytykę przyjąłby jako pewnik.
Znowu nie rozumiem. Dlaczego Ranger nie może krytykowac innego producenta? Dlatego że sam jest producentem modeli? Czy prawo do krytyki przysługuje tylko tym, którzy nie produkują własnych modeli?
W moim wątku o SM03 nie ma prawie krytycznych uwag, otrzymywałem jednak wiadomości prywatne, również krytyczne. Umieszczione na forum z pewnością byłyby interesujące dla ogółu.
dlaczego ludzie wolą PW zamiast pisac na forum? Warto się nad tym zastanowic.

Meggido

Znany użytkownik
Reakcje
2.751 12 2
A wielka szkoda...
Dlaczego Ranger nie może krytykowac innego producenta?
Może, ale nie powinien. W dobrym tonie jest wypowiadać się o produktach konkurencji dobrze, ale o własnych jeszcze lepiej. Należy pokazać co we własnym produkcie jest lepsze, a nie co u konkurencji złe.
Dlatego że sam jest producentem modeli?
Właśnie dlatego.

OP
OP
Ranger

Ranger

Znany użytkownik
Reakcje
2.817 10 1
Irek, dzięki za publikację. Jedynie wycinek dachu to część planów Fabloku bądź nie a reszta to też poglądówki. Mimo wszystko dzięki. Widać wyraźnie profil dachu:D

OP
OP
Ranger

Ranger

Znany użytkownik
Reakcje
2.817 10 1
Dzięki wzrostowi liczby monterów mam przyjemność poinformować, że czas oczekiwania na gotową lokomotywę skrócił się z max. 4 miesiący do niespełna trzech tygodni od zamówienia.
Chętnych go zakupu gotowej SM42 zapraszam na PW i e-mail: rangerttmf@gmail.com