• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Elektryka i DCC Ucyfrowienie pierwszej lokomotywki

xTOMOx

Nietypowy Obserwator
Donator forum
Reakcje
167 241 9
Jasne, że zasilacz należy wymienić, laptopowy nie grzeje się przy okazji z zapasem mocy.
Przy okazji : https://www.olx.pl/d/oferta/sterowanie-cyfrowe-piko-smart-controller-light-CID4042-ID17Efil.html
Mysz Wi-Fi : https://www.olx.pl/d/oferta/z21-maus-roco-uzywany-CID4042-ID15Kdg7.html
Multimaus : https://www.ebay.pl/itm/317365513902
Wpis połączony automatycznie:

Czy wpis połączy automatycznie ?
Multimysz menu PL https://www.olx.pl/d/oferta/kontroler-roco-multimaus-CID4042-ID17FpTP.html?reason=seller_listing
Wpis połączony automatycznie:

Okazja zestaw Z21 : https://allegrolokalnie.pl/oferta/sterowanie-cyfrowe-roco?navCategoryId=3601

Ostatnio edytowane:
Reakcje
32 1 0
Niby tak, ale może nie.:)
Ja teraz też jeszcze używam starszy komplet ROCO, ale z zasilaczem laptopowym, który jest o wiele stabilniejszy.
Zobacz załącznik 1144389
Komplet ten jak wiadomo ma pewne ograniczenia, które zaczynają mi już trochę przeszkadzać.
Głównie chodzi o zaawansowane przeprogramowywanie dekoderów.
Nie wiemy jakie plany rozwojowe ma pytający kolega.
Jeśli planuje się nieco rozwinąć, to jednak nie cofałbym się, tylko zakupił nowszy i funkcjonalniejszy sprzęt.
Jeśli tylko zabawa na podłodze, czy coś podobnego, to rzeczywiście taki komplet wystarczy w zupełności.
@sebol1708 Musisz się sam na coś zdecydować.
Coś tu mi nie pasuje. Przecież zasilacz laptopowy jest na prąd stały. A oryginalny zasilacz do tego starszego kompletu ROCO jest na prąd zmienny.

kolighyt

Aktywny użytkownik
Reakcje
546 0 0
A jak sie podłączy zasilacz dc do urządzenia z prostownikiem na wejściu to co najwyżej napięcie zasilajace spadnie. Prąd stały się bardziej nie wyprostuje :). Odwrotnie to nie działa.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.445 50 1
Coś tu mi nie pasuje. Przecież zasilacz laptopowy jest na prąd stały.
A oryginalny zasilacz do tego starszego kompletu ROCO jest na prąd zmienny.
Nie, nie, wszystko pasuje. Taki ma być. Nie jest na prąd zmienny.

Ten na wyjściu ma DC i parametrami jest idealny do tego boostera Roco 10764.
Jest z naddatkiem mocny, nie do zajechania i bardzo, bardzo stabilny. Żadnych problemów.
Można kupić na Allegro od 35zł+kp. Ważne, żeby był oryginalny zasilacz HP 120 W, a nie "zasilacz do HP".:)
Ten, który mam, to jest konkretnie ten:

używany zasilacz HP.jpg

Tu dla porównania parametry oryginalnego zasilacza DC Roco, który mi padł. Bubel!

Roco 10850 zasilacz.jpg

Ostatnio edytowane:
Reakcje
123 4 0
Witam, jak zmienic adres lokomotywy? Kupiłem z miesiąc temu ET22 678 a potem dekoder to tej lokomotywy, fizyczna instalacja bez problemu, działa też dobrze tylko... Na kontrolerze nie pojawiła się nowa, trzecia lokomotywa a ET22 zajęła miejsce SU46 i obie steruję z jednej pozycji, w tym samym czasie. Jak to zmienic, jak przypisać jednej lokomotywie osobny adres?

No i wystarczyło napisac by rozwiązanie znalazło się samo za którymś razem :)

Ostatnio edytowane:
Reakcje
123 4 0
Znów problem. Wszystko było dobrze aż postawiłem kolejną lokomotywę, tym razem oryginalną Piko z zamontowanym już dekoderem. Kontroler coś zaczał wykrywać, wykrywać ponownie i zrobił mi z 3 lokomotyw - 2, zamiast 4. W tym jedną starą wyrzucił, a dwie ostatnio kupione połączył pod jednym adresem #3.
Teraz za każdym razem jak próbuję wczytać wartość CV to mam 0. Nie mogę zatem zostawić jednej lokomotywy na torach i zmienić jej #3 na coś innego.

Ostatnio edytowane:
Reakcje
123 4 0
Tak, zrobiłem reset kontrolera i pojawiło sie coś nowego. Pierwsza lokomotwa SM31 adres bez zmian 1001 a pozostałe ze zmianą: SU46 z 33 na 0033, ET22 z 3 na 0003, w porządku, wszystkie trzy działają jak należy (poza funkcjami ET22, nie mogę znaleźć ściszania, niektóre przyciski nie wywoują efektu). Następnie odłączyłem wszystko od prądu, wyłączyłem kontroler, zdjąłem z torów ET22 i położyłem ET21, włączyłęm wszystko, wykryło nową i nadało jej numer 0003 no i zmieniło nazwę z ET22 na ET21. Teraz na bieżąco, jak już mam na torach ET21 to zmieniam adres z 0003 na 0035 co tym razem się udaje! Tylko znów, brak przycisku ściszania przy ET21, domownicy się wściekają i dla mnie też za głośno, stoję z 500 m od lokomotywy ;) Teraz zdejmuję z torów ET21 i stawiam od nowa ET22. Nic nie wyłączam. No i niestety ET22 reaguje teraz na 0035. Dwie pod jednym.

Jest jakiś przełom, utwożyłem nową lokomotywę i nadałem jej numer 0003, ET22 stojąca na torach reaguje na 0003 i nie reaguje na 0035... Stawiam ET21... No i z 4 kontroler zrobił 3, stwierdził że wykrył nową i obie znów są pod adresem 0003. Na 0035 żadna nie reaguje.

A teraz zmieniłem dla ET22 z 3 na 36 a ET21 z 3 na 39 i ET21 jeździ na obudwu, 36 i 39 i migają jej światła.

Ostatnio edytowane:
Reakcje
123 4 0
Zatem jeszcze raz, obecnie na torach mam trzy lokomotywy, wszystkie działaja jak należy (poza tym brakiem ściszania przy ET21):
SM31 118 pod adresem #18
SU46 035 pod adresem #35
ET21 DB pod adresem #45

Wyłączyłem kontroler, zdjąłem wszystkie lokomotywy i postawiłęm ET22, wykryło i dostała adres #3 ale migają jej światła kiedy powinny być wyłączone.

Reakcje
123 4 0
ET22 wciąż sama na torach, światła mrugają gdy powinny być włączone jednak. W dodatku choć jest pod adresem #78 to reaguje tak samo sterowana z adresu #45 dla ET21!

Reakcje
123 4 0
Rano włączyłem, dalej na torach tylko ET22 tylko zmienił jej się adres na #3 i działała dobrze, na kontrolerze 4 lokomotywy. Połączenie z adresem #45 dla ET21 zniknęło. Mam 4 lokomotywy.
Wyłączam kontroler i stawiam na tory ET21... WYKRYTO NOWĄ LOKOMOTYWĘ! I dalej mam 4 lokomotywy ALE ET21 i ET22 są pod wspólnym adresem #3! No cholera mnie weźmie.
A teraz po ponownym włączeniu są dwa pola z adresem #3 ale ET22 zniknęlo.

Wyłączyłem kilka opcji na kontrolerze, takich jak RailCom, Rejestracja RailCom+ i Adres nadpisania. Nie wiem do czego to ale po postawieniu drugiej lokomotywy nie wykryło jej automatycznie.
Zatem osobno jeździły dwie:
ET21 pod adresem #45
ET22 pod adresem #78

Gdy postawiłem obie na raz to przestały reagować na te dwa adesy. Gdy utworzyłem w kontrolerze 5-tą lokomotywę pod nazwą gówo i adresem #3... reagują OBIE.

Ostatnio edytowane:

KronosVV

Aktywny użytkownik
Reakcje
173 8 0
Ale za adres lokomotywy odpowiada CV1. CV3 to przeważnie przyspieszenie, ale w różnych dekoderach może być różnie. We wszystkich lokomotywach zmieniałeś CV3 jako adres lokomotywy?

KronosVV

Aktywny użytkownik
Reakcje
173 8 0
SM31 118 pod adresem #18
SU46 035 pod adresem #35
ET21 DB pod adresem #45
Jeżeli ja dobrze zrozumiem zaistniały problem, to jeśli chcesz przypisać adresy jak z poprzedniego postu to dla:
SM31 118 programujesz CV1 = 18
SU46 035 programujesz CV1 = 35
ET21 DB programujesz CV1 = 45

Zajrzyj do instrukcji dekodera i sprawdź opisy poszczególnych CV. I każdą lokomotywę najlepiej zrestartuj do ustawień fabrycznych dając CV8 = 8. Bo trudno teraz będzie dojść co poprzestawiałeś.

Reakcje
123 4 0
Zrobiłem tak, każdą z osobna CV8 = 8 i następnie CV1 = 45 dla ET21 i 78 dla ET22. Obie zrobiły po kilka cm na torze testowym (osobno), ale ET22 wprowadzona ręcznie nie miała klawiszy funkcyjnych i obrazka, zmieniłem. Wracam nie działa. Nie reaguje na 78, w edcji wracam do 3 i działa. Sama sobie zmienia na 3! Zakładam ze jak położę obie na torach to obie będą chciały mieć 3.

Oczywiście, wykryto nową lokomotywę i z 4 lokomotyw zrobiły się 3, w tym pod adresem 3 ET22 i ET21.

Do ET22 sam instalowałem dekoder i głośnik, kupiłem PIKO 56369. Może z nim jest coś nie tak?

Obrazek z 4 polami gdy każda lokomotywa była oddzielnie stawiana na tor. Obrazek z 3 polami, jak się SAMO pozmieniało gdy ET22 i ET21 staneły razem.

Jeszcze dla upewniania się dwa kolejne obrazki, u mnie zakładka CV wygląda tak, a wykonując CV8 = 8 robię tak.

Załączniki

Ostatnio edytowane:
Reakcje
123 4 0
Póki co działa, trzy na torach, działąją zosobna, do ET21 znalazłem ściszanie dźwięku. Robiłem tak jak wskazał kolega, tylko tym razem trybem prog w centralce, nie od razu zaskoczyło w przypadku SU46 ale po chwili działało jak należy.
ET21 pod adresem #45
ET22 pod adresem #78
SU46 pod adresem #35

Jeszcze jedna została, mam nadzieję że się nic nie wykrzaczy.

W końcu to pięknie wygląda. Myślałem że dziś się uda, no to jutro na szlak! :)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Dla początkujących 14