• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Elektryka i DCC Ucyfrowienie pierwszej lokomotywki

sluzbowo

Znany użytkownik
Reakcje
139 1 0
Z chęcią poznałbym szczegóły ucyfrowienia staropikowskiej 95 0028-1. Mam taką samą, może wykorzystałbym sprawdzone pomysły przy jej przeróbce na DCC?

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.019 531 30
Nie miałem świadomości, że Roco kiedykolwiek miało model BR41 Reko DR, z charakterystycznym trapezowym przegrzewaczem wody przed kominem; jedyny znany mi model tej wersji to Piko. Czy Kolega jpyt zna może numer katalogowy tego modelu?

Ostatnio edytowane:
OP
OP
jpyt

jpyt

Aktywny użytkownik
Reakcje
3 0 0
Nie znam.
Model trafił do mnie bez pudełka. Nie miał też od spodu żadnego logo.
Wywnioskowałem że to Roco po sposobie demontażu, mocowania budki, balastu, oraz konstrukcji silnika. Jest identyczna ze znanymi mi Roco lokomotywami. Jeśli jest tak jak kolega Andrzej pisze to przepraszam za wprowadzenie w błąd.

OP
OP
jpyt

jpyt

Aktywny użytkownik
Reakcje
3 0 0
Dzień dobry. Po miesiącach nieaktywności pragnę donieść że:...

Robię około 20 ucyfrowień miesięcznie.
Wszystko można zabaczyć na fb KOLEJKOMANIA . Wykonuję najbardziej nieprawdopodobne przeróbki oświetlenia i mintażu dekoderów

Reakcje
26 1 0
Witam
Jestem zupełnie początkującym modelarzem, zakupiłem kilka lokomotyw, jedna ma możliwość zainstalowania dekodera 8 pin.
Do tej pory tylko w analogu się bawiłem, zakupiłem Roco Lok Maus. Mam lokomotywę DB 211 061-7 63416 Roco, jaki wybrać do niej dekoder?
Na razie interesuje mnie taki prosty bez dźwięku..
Będę bardzo wdzięczny za podpowiedź i jakieś wskazówki
Pozdrawiam Marek

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.721 65 3
W sumie to każdy 8 pin który się zmieści do skrzynki między wózkami. Chociaż do tej lokomotywy zalecił bym dekoder z dwoma wyjsciami dodatkowymi funkcyjnymi Aux1 i Aux2. Dzięki temu będzie można niezależnie załączać czerwone światła. Wymaga to niewielkich zmian połączeń oświetlenia. Nie musisz tego robić od razu ale warto mieć taką możliwość.

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.721 65 3
Z każdym dekoderem w systemie DCC. Dekodery w systemie Marklin Motorola nie współpracują z DCC. Są także dekodery uniwersalne które współpracują z obydwoma systemami.

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.721 65 3
No to może i ja się pochwalę ucyfrowieniem pierwszej mojej lokomotywy. Oczywiście mowa o lokomotywie fabrycznie nie dostosowanej do DCC, bo wspiąć dekoder w gniazdo to żadna sztuka.
Do tego celu wybrałem lokomotywe BB67402 SNCF firmy Lima. Model ten kupiłem rok temu z drugiej ręki a ze jest wykonany na bardzo dobrym poziomie od początku przewidywalem jego ucyfrowienie.
Chociaż producent zaprojektował Marklinoprzyjazne wózki to jednak nie wykonał wnęki na elektronikę w masywnej ramie. Ponieważ nie bardzo mi pasowało frezowanie ramy postanowilem wygospodarować miejsce pod dachem. Konieczne było wycięcie otworu w obudowie pod pokrywą tłumika. W niczym to nie zaszkodziło modelowi. W modelu jest duża płytka z instalacją elektroniczną dlatego w niej wycialem otwór na gniazdo 8 pinowe , które podłączyłem do płytki. Po testach poprawności połączeń i jazdy z dekoderem , podłączyłem czerwone światła do wyjść Aux1 i Aux2.
20180117_223731.jpg
20180117_230103.jpg
20180117_230000.jpg

I 1... 2... 3... próba świateł.:)
20180126_153915.jpg
Białe
20180126_153638.jpg
Czerwone
20180126_153723.jpg
Białe i czerwone razem.
Trochę muszę poprawić separację świateł ale i tak efekt jest zadowalający.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.019 531 30
Pomysł z wycięciem otworu w dachu, pod pokrywą tłumika mi się podoba. Zawsze to łatwiejsze, niż frezowanie ramy. A z ciekawości spytam, co to za dekoder z jakimś dodatkowym wielowtykiem na samej płytce? I dlaczego zielony przewód, zwykle jest to AUX1, nie jest podłączony do wtyczki 8-pinowej, gdzie jest jego miejsce, tylko idzie bezpośrednio z dekodera do obwodów lokomotywy (jak rozumiem, do jednego z czerwonych świateł)? W gnieździe 8-pinowym brakuje miejsca na AUX2 (zwykle przewód fioletowy) i ten trzeba podłączyć bezpośrednio.

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.721 65 3
To jest dekoder Hattons ten mniejszy z odpinanymi przewodami na złączu JST 7 pinowym dlatego wyjścia Aux1 i Aux2 są wyprowadzone bezpośrednio z płytki dekodera poza wtyczką. Na wypadek zmiany dekodera podłączyłem zielony przewód do gniazda ale na razie nie łączyłem go ze światłami (zwinięty zielony przewód obok gniazda).

Reakcje
26 1 0
Wygląda to imponująco i zapewne wymagało sporo pracy i wiedzy .... sporo frajdy daje zrobienie czegoś samemu .
Jakoś nie mam przekonania do Limy .... może niesłusznie
Mam jedno Roco które chciałbym przestawić na ledowe oświetlenie ale nie wiem jak się zabrać do tego ....
Będę wdzięczy za każdą pomoc .
Marek

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.019 531 30
Jakoś nie mam przekonania do Limy .... może niesłusznie
Zdecydowanie niesłusznie. Ale trzeba uważać, bo są i bardzo dobre modele, i zupełnie zabawkowe. Ostatnio pokazałem jeden z tych lepszych w temacie o TEE. A ten model wyżej, Jacek pokazał w wątku o modelach francuskich i Beneluksu.
Mam jedno Roco które chciałbym przestawić na ledowe oświetlenie ale nie wiem jak się zabrać do tego ....
A to zależy od tego, jaki to model. Nie ma jednej recepty. Proponuję zwrócić się do założyciela tego tematu, kolegi jpyt.

kobik21

Użytkownik
Reakcje
26 1 0
Wiecie jak podpiąć dekoder ?
Nie miałem wcześniej z tym do czynienia a nie chce go uszkodzić, która strona mam go włożyć 8 pinowy Lenz Standard

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Dla początkujących 14