• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Elektryka i DCC Ucyfrowienie pierwszej lokomotywki

r-mik

Pan Chlewik
Reakcje
145 30 0
Żarówki wymień na LED. Są mniejsze i łatwiej je odizolować. Inna opcja,to rozwiązanie używane w dekoderach 6 pin. Tam zasilanie oświetlenia jest brane z jednej szyny i wyjścia funkcyjnego. Aby to dobrze działało, szeregowo z oświetleniem, trzeba włączyć diodę. Niestety spadnie jasność świecenia. Gdy jest to LED, sprawa prosta, zmniejszasz wartość rezystora, gdy żarówka, można próbować wymienić na niższe napięcie.

Reakcje
26 1 0
Ja nie rozbieralem silnika z Rowy. Jedak podejrzewam że może mieć podobną budowę jak stare silniki Roco. To są trudne silniki do rozbiórki. Roco opisywało je jako nierozbieralne. Mimo to już je rozbieralem i skladalem z pelnym powodzeniem. Jednak nie znając ich budowy można połamać szczotki o skomplikowanym kształcie. Dlatego proponuję nie rozbierać tego silnika. Najwyżej dac po małej kropli oleju na łożyska. Jesli silnik był suchy to będzie pracować trochę ciszej.
Próbowałem coś posmarować ale to nic nie dało dalej warczy... Ma ktoś możliwość załatwienia takiego silnika? Ewentualnie jakiś opis ze zdjęciami jak rozebrać taki silnik.

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.721 65 3
Tak jak wspomniałem silnika Rówy nie rozbierałem. Masz skan z wykazu części firmy Atlas gdzie jest schemat rozbiórki starego silnika Roco i wymiany szczotek. Jeśli mógłbym coś doradzić to proponowałbym najpierw usunąć (wyjąć) kołki ustalające pokrywy w obudowie i to z obydwu końców. Najpierw zdjąć pokrywę od strony bez szczotek ale tak żeby wirnik się nie wysunął razem z pokrywką. Następnie wirnikiem wypchnąć pokrywkę ze szczotkami. Najlepiej delikatnie wypychać bardzo małą siłą jednocześnie podważać pokrywkę śrubokrętem.
Ponowny montaż to załozenie zespołu szczotkotrzymaczy i pokrywki na wirnik a następnie całość wprowadzić do obudowy. Załozyć drugą pokrywkę i załozyć kołki. No może przed załozeniem kołków sprawdzić pracę silnika. Nie muszę chyba pisać że przed rozbiórką dobrze jest sobie zaznaczyć jak poszczególne elementy ze sobą były spasowane.
Scan0002.jpg

Ważne to jest sposób postępowania z silnikiem Roco starej konstrukcji. Czy w silniku firmy Rowa będzie podobnie tego nie wiem a na chwilę obecną nie mam potrzeby rozbebeszać mojej lokomotywy, tylko po to by poznać budowę silnika.

Reakcje
26 1 0
Dzięki za dużą pomoc, wydaje się to dla mnie dosyć skomplikowane szczególnie dla osoby która tego nigdy nie robiła.
A jest szansa znaleźć gdzieś taki silnik nowy który będzie miał odpowiednie wymiary?

Reakcje
26 1 0
Znalazłem coś podobnego. Ale stary silnik udało się trochę podreperować znaczy nasmarować i już tak nie warczy jest poprawa nawet rozbierać nie musiałem. Pytanie czy mogę łączyć oświetlenie żarowe z ledowym czy raczej tego unikać? Kupiłem płytkę z gniazdem dekodera na której są zainstalowane dwie żarówki. Myślałem aby je wykorzystać do oświetlenia kabin maszynisty a oświetlenie lokomotywy już ledowe. Cy mogę to razem połączyć?

r-mik

Pan Chlewik
Reakcje
145 30 0
A jak to należy rozumieć? Czym się różni łączenie oświetlenia żarowego z ledowym od łączenia oświetlenia ledowego z żarowym?
Jeśli masz oświetlenie żarowe, pobierające stosunkowo dużo prądu, zasilane napięciem z torów, to jest ono sterowane z wyjść z driverami. Bez problemu można podłączyć ledy.
Gdy jest oświetlenie led, w 99% przypadków jest ono zasilane i sterowane tak jak żarowe i problemu nie ma. W 1%, może tak być, zwłaszcza gdy jest oświetlenie pulpitu maszynisty czy pod pomostem parowozu, symulacja płomienia w kotle, itp, że oświetlenie led jest zasilane bez driverów, bezpośrednio z wyjść uC. Do takiego wyjścia, nie podłączysz żarówki i to z kilku powodów.
inny przypadek, w dekoderach 6-pin, gdzie zasilanie oświetlenia jest brane bezpośrednio z jednej szyny. W takiej sytuacji, led jest sterowany pułokresowo, świeci więc połowa mocy w porównaniu, do zasilania napięciem stałym. Aby zlikwidować problem, rezystor dobiera się tak, aby przez led płynął prąd dwa razy większy. Gdy wstawisz żarówkę będzie świeciła połowa mocy. Trzeba więc dać żarówkę na dwa razy niższe napięcie. Niestety, taka pobiera dwa razy więcej prądu. Dekoder może tego nie przeżyć.

Tak bardziej obrazowo, można wymienić oświetlenie potężnej reklamy z żarowego na ledowe, ale z led na żarowe już nie koniecznie, bo instalacja czy sterowniki mogą nie wytrzymać.

PS
Ledy sa tanie, dostępne w różnych rozmiarach, barwach białej ciepłej, zimniej. Nie ma co kombinować z żarówkami. Kondensator podtrzymujący zasilanie, w przypadku led, może mieć mniejszą pojemność. Ledy można wkleić, bo nie spalą się w czasie życia lokomotywy, żarówka może się spalić. Zalet żarówek nie widzę. Owszem, jak już sa,to zostawiam, bo nie chce mi się babrać z mechaniką.

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.019 531 30
Cytowany przeze mnie wpis Kolegi r-mik jest dość niejasny, dlatego spytałem jak go rozumieć. Z odpowiedzi, też nie całkiem jasnej, wnioskuję, że Kolega miał na myśli dwie sytuacje: 1) oryginalne oświetlenie było żarówkowe, a dodajemy LEDy i 2) oryginalne było na LEDach, a chcemy dodać żarówki. O ile dobrze zrozumiałem, w sytuacji 1) nie ma problemu, ale w sytuacji 2) jest ryzyko, że nie zadziała, czy tak? Dla mnie łączenie X z Y to to samo, co łączenie Y z X, ale Kolega r-mik chyba w ten sposób rozróżnia co było najpierw - stąd niezrozumienie.

r-mik

Pan Chlewik
Reakcje
145 30 0
ale w sytuacji 2) jest ryzyko, że nie zadziała, czy tak? Dla mnie łączenie X z Y to to samo, co łączenie Y z X, ale Kolega r-mik chyba w ten sposób rozróżnia co było najpierw - stąd niezrozumienie.
Dokładnie o to chodzi. Co było najpierw.
Raczej w oryginalnym oświetleniu led problemów nie będzie ale gdy lokomotywa była przerabiana może być różnie. powstaje też problem, oświetlenia led w dekoderach 6-pin.

Reakcje
26 1 0
Widzę że temat bardzo się rozwinął. Aby zobrazować na płytce są dwie żarówki na skrajach, je chciałem tylko wykorzystać na oświetlenie kabiny a jako oświetlenie lokomotywy dodać ledy. Ale faktycznie będzie lepiej w całości zrobić ledy.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Dla początkujących 14