• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Elektryka i DCC Ucyfrowienie pierwszej lokomotywki

r-mik

Pan Chlewik
Reakcje
145 30 0
Tylko jak podłączyć te ledy z płytka i rezystorem? I o jakich parametrach ten rezystor?
Zależy od led, napięcia zasilania. Podłącz 1k i sprawdź czy jest ok, jak za jasno, zwiększ wartość rezystora, za ciemno, zmniejsz.
Przy zasilaniu 15..16V i białej diodzie prąd diody wyniesie ok 12mA: (15,5-3,6)/1000. Dekodery umożliwiają zmniejszenie intensywności świecenia,więc przy próbach ustaw na max.

PS
Dobre dekodery potrafią utrzymywać jednakową jasność led niezależnie (w pewnych granicach) od napięcia zasilania.

Marqus

Moderator Poznańskiego Klubu Modelarzy Kolejowych
PKMK
Reakcje
457 8 0
Niedawno przerabiałem oświetlenie w V200 od Roco. Tam też było oświetlenie na żarówkach i zastosowane były światłowody.
Niestety świeciło to bardzo słabo.
Przeróbka polegała na wymianie oświetlenia z żarówkowego na LED i usunięcia światłowodów.
W miejsce światłowodów wstawiłem płytki z LED-ami, dla białych i czerwonych świateł. Nie mam zdjęć ale podobnie jest to pokazane tutaj.
W miejscu czerwonych też jak napisał r-mik dałem białe LED.
Do górnego światła wykorzystałem część oryginalnego światłowodu. Nie dało rady go odkleić od obudowy. LED przykleiłem bezpośrednio do światłowodu.

Marqus

PKMK
Reakcje
457 8 0
Do oświetlenia kabiny wykorzystałem wyjście funkcyjne FO2 (fioletowy przewód).
LED przykleiłem na tylnej ściance kabiny.

Marqus

PKMK
Reakcje
457 8 0
A jeśli z tego miejsca ma wychodzić więcej ledów to wszystkie lutuje do tego jednego miejsca?
Tak.
Np. trzy rezystory do niebieskiego.
Do każdego rezystora anodę LED.
K.atoty LED do wyjścia funkcyjnego F0f i F0r (biały i żółty).

Napisałem "k.atody" z kropką, bo cenzura nie przepuszcza inaczej. :)

Marqus

PKMK
Reakcje
457 8 0
Każda LED ma znacznik gdzie jest katoda.
Możesz też zwykłym miernikiem sprawdzić. Na zakresie "Test diody" powinna słabo świecić przy prawidłowej polaryzacji.

r-mik

Pan Chlewik
Reakcje
145 30 0
Jestem trochę słaby w tych elektrycznych sprawach poprawna polaryzację czyli? Bo jeśli led przylutuje odwrotnie to nie zaświeci czy się spali?
Teoretycznie powinna się spalić. Max napiecie wsteczne standardowej diody to ok 5V.Wymagany jest jeszcze odpowiedni prad. Chcesz to policz, w praktyce nigdy, nawet przy 12V, nie spaliłem LED przy odwrotnym podłączeniu co nie oznacza,że Tobie się nie uda :)

Reakcje
26 1 0
Jeszcze jedno pytanie przy tym dekoderze który jest na zdjęciu nie wiem czy widać co trzeba, nie ma możliwości ustawienia dodatkowej funkcji aby załączyć osobno oświetlenie kabiny?

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Dla początkujących 14