• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Ty51

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.722 443 99
Jeszcze jakby były żarówki a nie ledy przewidziane dla światła białego byłoby super. :) Bo chyba niestety odbłysnik projektowany pod led-a.
Żarówki mają mniejszą żywotność niż diody. Z tego co wiem, wydzielają też więcej ciepła. Nie wiem jak nowe konstrukcje modelarskie, ale dioda chyba jednak też mniej miejsca zajmuje. Moim zdaniem wkładanie do nowego modelu żarówek to pomyłka.

kareks

Aktywny użytkownik
Donator forum
FREMO Polska
ŁKMK
Reakcje
282 10 2
Ale to ma być model jak mniemam starego parowozu a nie nowoczesnego pendolino, rozumiem kompromis kompromisem ja jednak wolę klimat oświetlenia żarowego. Co do żywotności i wydzielanie ciepła to raczej słabe argumenty nikt nie jeździ godzinami po makiecie i nie nabija setek czy tysięcy motogodzin modelem.

FENIX

Ostrzeżony
Reakcje
3.562 253 31
Firma Brawa ,co do poziomu nie trzeba nikomu wyjaśniać ,w parowozach stosuje tylko żarówki,
zupełnie i inne światło świecące niż led, nie mówię tu tylko o temperaturze czy barwie. którą można podrobić,
chodzi charakter światła (nastrój).
Ja montuje oba rodzaje wedle życzeń klienta, osobiście jestem za żarówkami.
A co do wytrzymałości ledów to bym bardzo był ostrożny, różnie z tym bywa. Szczególnie nadwrażliwość zwarciowa.
Poza tym ustawienie ledów aby równo świeciły !!! , ich dobór , geometria klocuszka leda w czaszy - to dramat.
A załamanie barwy leda przez kulkie szklaną to drugi dramat. Odcienie zieleni ,błekitu ,różu etc.
Jedynie co Ci drogi Ranger bym doradzał to: bufory sprężynowe od Weinerta w tej klasie modelu winny być !!!!, oraz lepsza geometria pałąka od lamp .Trzymam kciuki za projekt !!!!

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.909 527 30
zupełnie i inne światło świecące niż led, nie mówię tu tylko o temperaturze czy barwie. którą można podrobić,
chodzi charakter światła (nastrój).
Jeśli temperatura barwowa (a więc praktycznie barwa) są takie same, to na czym polega różnica? Co to jest "charakter (nastrój) światła"? Czym się to objawia, czy mierzy?

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 6
Tabor 123