Dziś kilka słów i obrazów dedykowanych koledze Służbowo, i koledze Meggido, jako że z pierwszym o mało co bylibyśmy sąsiadami, a drugiego znam od lat.
Zawsze chciałem to zrobić, ale w pewnym wieku hamulce są silniejsze od marzeń, teraz kiedy pozbywam się balastu i przygotowuję do konwersji, gruntownej zmiany mogłem sobie na to pozwolić, Żabuś mnie podrzuciła na skrzyżowanie Dąbrowskiego i Lodowej i tu zaczyna się mój krótki spacer.
W czasach gdy moje rodzinne miasto było prawie milionowym, a przemysł miał się dobrze, między przemysłowymi a mieszkalnymi dzielnicami codziennie przemieszczały się gromady pracowników, wtedy podczas budowy wiaduktu na ulicy Dąbrowskiego nad torami łącznicy Łódź Chojny -Łódź Widzew, wymyślono sobie że tramwaj nie będzie miał krańcówki przy torach, ale pojedzie dalej aż na Widzew, osiedle Olechów jeszcze nie istniało, w projekcie uwzględniono miejsce na wydzielone torowisko, także w ciągu ulicy Dąbrowskiego w stronę Widzewa między jezdniami było przygotowane miejsce na tory.
Nie jestem w stanie podać kiedy był budowany wiadukt, ale myślę że pod koniec lat siedemdziesiątych, może trochę później.
Róg Lodowej i Dąbrowskiego, w lewo kierunek osiedle Dąbrowa, w prawo Widzew.
Zobacz załącznik 568068
Widok w stronę Dąbrowy.
Zobacz załącznik 568069
Widok w stronę Widzewa, w asfalcie doskonale zachowane szyny, niestety tylko w asfalcie.
Zobacz załącznik 568070
Na razie idę po chodniku jak każdy dobrze wychowany chłopiec.
Skrzyżowanie Dąbrowskiego- Wedmanowej , lewo Dąbrowa, prawo Widzew.
Zobacz załącznik 568071
Widok od strony Widzewa znów dobrze zachowane szyny.
Zobacz załącznik 568072
Po drugiej stronie ulicy zaczyna się wznosić teren i widać pozostałości betonowego koryta w którym miały biec szyny.
Zobacz załącznik 568075
Zobacz załącznik 568073
Idę teraz po wydzielonym torowisku, widok od strony wiaduktu.
Zobacz załącznik 568074
Powoli zbliżam się do szczytu, miny kierowców mnie mijających bezcenne.
Zobacz załącznik 568076
Zobacz załącznik 568077
W korytach stalowe elementy zatopione w betonie, czyżby mieli zamiar spawać szyny do nich, ciekawe, żadnych otworów do mocowania.
Zobacz załącznik 568078
Tak to wygląda z wiaduktu w stronę Widzewa, od początku wiaduktu tory rozdzielają się na dwie nitki.
Zobacz załącznik 568079
Zobacz załącznik 568080
Na górze miał być przystanek, oraz zejścia na krańcówkę i być może planowany przystanek osobowy Dąbrowa Przemysłowa.
Dziś jedynymi pasażerami są gołębie, jednego zejścia nie ma ,a drugie jest zablokowane, można na upartego zejść ale dalej droga się kończy.
Zobacz załącznik 568081
Zobacz załącznik 568082
Wyjazd z krańcówki i miejsce styku planowanych torów.
Zobacz załącznik 568083