• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Tramwaje w Łodzi

Wojtek`61

Aktywny użytkownik
Reakcje
51 7 3
Niedawno został oddany do użytku następny splot torów, który znajduje się na ul.Aleksandrowskiej, za ul. Szczecińską w kierunku Aleksandrowa Łódzkiego.

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.586 514 29
Dziś korzystając z chwilowej przerwy w działaniach domowych, wybrałem się aby cyknąć fotki tramwaju linii 120, jakież było moje zdziwienie że zamiast "Sanoka" jeździ "Enka", ale to też zabytek.

Ul.Tramwajowa najpierw GT8-506 za chwilę 5N-154 jako tramwaj linii 120.

DSC_0199.JPG

DSC_0204.JPG

Kiedyś pokazywałem zdjęcia starej pętli MPK na ulicy Tramwajowej, dziś poszedłem sprawdzić jakiego typu były rozjazdy, miałem rację uchował się przynajmniej jeden, jedno iglicowy rozjazd tramwajowy.

DSC_0207.JPG

Na ulicy, nie wiem jakiej, nie ogarniam jeszcze tych nowych nazw ulic wokół pomnika arogancji, megalomanii i rozdętego ego (dla nie łodzian, chodzi o Łódź Fabryczną), poczekałem sobie na kolejne GT8 na linii 4.

Pierwszy z "miasta" GT8-1512 i drugi w druga stronę GT8-1519

DSC_0211.JPG

DSC_0213.JPG

"Helsinki" GT8-1522 skręcający z ul.Kilińskiego w stronę dworca.

DSC_0218.JPG

Doczekałem się wreszcie na powrót 120-tki, tu po skręcie z ul.Kilińskiego na tle kolejnej budowy, oraz na tle czubka dworca ŁF.

DSC_0223-crop.JPG

DSC_0228.JPG

Po czterech minutach pojawiła się kolejna czwórka GT8-1521 którym pojechałem sobie do domciu.

DSC_0232.JPG

Reakcje
91 0 0
W jednym z łódzkich "apartamentowców" w korytarzu wejściowym wisi sobie fototapeta z tramwajowym motywem. Zdjęcie zrobione lokówką, wybaczcie słabą jakość. Przy następnej wizycie poprawię.

Zobacz załącznik 588780
Świetna fototapeta. U syna w pokoju mamy z żółtym tramwajem z Lisbony, ale ta fajniejsza, jak dla mnie. Klimatyczną ewenementową w skali kraju linią tramwajową 46 jechałem już kilka razy i każdemu miłośnikowi tramwajów polecam. No i 43 do Lutomierska oczywiście. Teraz już dawno tam nie byłem, parę lat temu wybieraliśmy się z klubu CKMKM na takie wypady. Nie wiem jak tam z frekwencją teraz na tej linii, słyszałem że z powodu złgo stanu torowiska linia wcześniej kończy trasę. Likwidacja tej linii to byłaby porażka. Nie wiecie jakie są plany co do przyszłości tej linii? Wiem, że Pani prezydent Hanna Zdanowicz swego czasu chciała zastąpić tramwaje autobusami elektrycznymi..... No cóż....Sami się wypowiedzcie......Widać, że nie podróżuje komunikacją miejską.....

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.586 514 29
Sensacja rewelacja nasza tramwajowa miejska akrobacja, a poważnie to z okazji 120 lecia, parada tramwajowa.

https://uml.lodz.pl/aktualnosci/art...cie-komunikacji-miejskiej-id24937/2018/12/12/

Na tej imprezie byliśmy z Piotrkiem i choć osobno w różnych miejscach to jednak razem, ja byłem na ulicy a jakże Tramwajowej, gdzie parada miała początek, okolice ze względu na zmiany na lepsze i rozpoczęte budowy, niezbyt się nadają na tło z takiej imprezy, zresztą na całej trasie przejazdu, coś przeszkadza, a to słupy, a to ruch samochodów, lepiej byłoby gdyby wszystkie te eksponaty pojechały do Lutomierska lub Ozorkowa, no ale nie dogodzisz wszystkim.
Ul. Tramwajowa.

Sanok.

DSC_0006.JPG

Lilpop III

DSC_0009.JPG

803N jakim jeździłem na warsztaty na linii 9.

DSC_0011-crop.JPG

Postały i pojechały, wszystko szybko, trochę chaotycznie ale klimatycznie, zaczęły skręcać w ulicę Węglową, pierwszy GT8 tzw. "Imprezowy" strach pomyśleć co się działo w środku.
W tle nowe super osiedle, beznadziejne tło, ale tu nie było chociaż słupów.

DSC_0016-crop.JPG

Jeszcze raz Sanok i biegnący za tramwajem, nie zdążył biedaczysko.

DSC_0026-crop.JPG

Lilpop II a zaraz za nim Lilpop III

DSC_0032-crop.JPG

DSC_0037-crop.JPG

Następnie 5N ale mam wrażenie że z inną doczepą niż jeździł zazwyczaj.

DSC_0042.JPG

Kawałek dalej w nie mniej szpetnym otoczeniu GT6 i znów 803N

DSC_0069-crop.JPG

DSC_0070-crop.JPG

805 1830 i 1831 w starym malowaniu jedyny taki całkiem dobrze się trzyma choć używany jest w ruchu planowym.

DSC_0073-crop.JPG

Zakupiony z Niemiec NF6D

DSC_0084-crop.JPG

Cityrunner , pamiętam jak toto ściągnęli to się jeździło całymi dniami po mieście rowerem żeby zdobyć zdjęcia każdego numeru.

DSC_0089-crop.JPG

No i na końcu esa esa jedzie sobie nowa Pesa, ot tramwaj, wygodny, szybki, cichy, ale bez duszy.

DSC_0090-crop.JPG

I teraz z innej części miasta, wiadukt kolejowy łącznicy Łódź Chojny- Łódź Widzew, Al.Piłsudskiego, pierwszy imprezowicz, za nim Herbrand GE-58 ciężko się jeździ w taką pogodę bez przedniej szyby, żeby nie było że kiedyś praca motorniczego łatwą była i przyjemną.

DSC_0073.JPG

DSC_0076-crop.JPG

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.586 514 29
A za nimi cały sznur, jak to Pan w innym tramwaju powiedział "klamotów".

DSC_0094.JPG

Jeszcze raz zmodernizowana 803-ka, jeździł kiedyś na podmiejskich trasach.

DSC_0125.JPG

Zmodernizowana 805-tka.

DSC_0130.JPG

I Helmut tak przerobiony że aż dziw bierze.

DSC_0135.JPG

Nie mamy co się równać z Krakowem pod względem ilości zabytków jeżdżących, ale i tak miło było spędzić dwie godzinki na mrozie i przypomnieć sobie stare czasy.

Do zobaczenia na tramwajowych szlakach.

Qmaty

Znany użytkownik
Reakcje
5.836 235 3
Piękna prezentacja, widać duże zmiany w tym pięknym mieście.
Zabytki (tramwaje oczywiście) wyglądają bardzo ładnie i dobrze, że ktoś o nie jeszcze dba.
Przerobiony Helmut wygląda świetnie (ciekawe jakie koszty takiego odmłodzenia).

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.586 514 29
Przerobiony Helmut wygląda świetnie (ciekawe jakie koszty takiego odmłodzenia).
Pewnie mniej niż zakup nowego, a znając opinię o solidności wykonania niemieckich tramwai, słyszałem czy czytałem o tym że trzydziestoletnie "Helmuty" sprowadzone do Łodzi są w lepszym stanie niż piętnastoletnie 805-tki, poza tym chyba te modernizacje odbywają się w warsztatach MPK, co nie znaczy że są tanie
Ale to tylko zasłyszane bajki, trza by się fachowca spytać.

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.586 514 29
Czy na co dzień te zabytkowe tramwaje są dostępne do zwiedzania?
Część z tych żywych eksponatów stacjonuje tu

http://www.kmst.pl/zajezdniabrus

Sanok jest w rękach prywatnych, i chyba nie tylko Sanok

https://expressilustrowany.pl/jezdz...mwajem-byle-nie-wejsc-w-parade-mpk/ar/1010879

Reszta chyba stacjonuje w zajezdni Telefoniczna, być może da się tam wejść.

Gdyby ktoś był zainteresowany, polecam kontakt z Klubem Miłośników Starych Tramwai